74 ülkede Türkiye merkezli gayrimenkul kıymetler borsası kurulacak!
MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, Türkiye'nin 2023 yılı hedeflerine ulaşılması noktasında hayati önem teşkil eden gayrimenkul sektöründeki son noktayı değerlendirdi.
Faizsiz Yatırım ve İş Modelleri üzerinde çalışmalar yüreten MÜSİAD Genel Başkan Abdurrahman Kaan, önemli açıklamalarda bulundu.
Yeni Akit Gazetesi'nde yer alan habere göre MÜSİAD, Türkiye ekonomisinin üreterek güçlenebileceği inancından hareketle yeni projeler üretti.
Üreticinin önünde engelleri kaldırmak için çalışacaklarını kaydeden MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, faizden bağımsızlaştıracak çıkış yolları bulunmadan enflasyonla mücadelenin mümkün olmadığını kaydetti. MÜSİAD’ın bu alanda net bir vizyon belirlemesiyle birlikte pek çok proje geliştirdiklerini söyleyen Kaan, MÜSİAD EXPO’da lansmanları yapılacak ve sözleşmeleri imzalanacak projeler hakkında açıklamalarda bulundu:
Bölgeye hitap eden gayrimenkul borsası
Türkiye ekonomisinin taşıyıcı sektörlerinden olan gayrimenkul sektörünün sürdürülebilir başarı elde etmesinde ülkenin büyük başarısı olduğunu kaydeden Başkan Kaan, “30 Mayıs 2018 tarihinde kurulan Gayrimenkul Kıymetleri Borsası AŞ. (GABORAS), gayrimenkul sektöründeki büyümenin devam etmesi ve hakkaniyet ölçüsünde tüm paydaşlar için şeffaf, güvenilir, elektronik ve hızlı tek bir ortak platformda toparlanması anlamını taşıyor. GABORAS projesi kapsamında, bugün için gelinen aşamada İslam İş Birliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) üyesi 57 ülke ile MÜSİAD’ın faaliyette olduğu 74 ülkede, Türkiye merkezli gayrimenkul kıymetler borsası kurulması için çalışmalar başlatıldı” diye konuştu.
Faizsiz Konut Finansman Sistemi (Yapı Tasarruf Sistemi)
Gayrimenkul sektörüne yönelik çalışmaları hızlandırdıklarını belirten Kaan, Faizsiz Konut Finansman Sistemi (Yapı Tasarruf Sistemi)’ne ilişkin değerlendirme yaptı. Sistem hakkında konuşan Kaan, “Tüketicinin önceden kararlaştırılmış belirli bir süre mevduat tutması karşılığında konut kredisi veya diğer gayrimenkul kredilerini (işyeri, tadilat vb) alma hakkı elde ettiği finansal faaliyet türüdür. Sistem; güvenilir ve istikrarlı bir tasarruf aracı olmasının yanı sıra, ulusal tasarruf seviyesini artırma, konut finansmanı için kaynak sağlama, orta ve uzun vadede finansal istikrara katkı, dar gelirliler için uygun konut edinme imkânı gibi faydalar da içermektedir. Türkiye’de hâli hazırda bu sistemin uygulayıcıları ve aynı zamanda MÜSİAD üyeleri de olan, EMİNEVİM, FUZULEV gibi firmalarımız bulunmaktadır” dedi.
81 ilde orta ölçekli Sanayi Siteleri Projesi
Eski usul imalathanelerden geniş olanakları olan modern üretim tesislerine MÜSİAD EXPO’da tanıtımı yapılacak bir başka proje de sanayinin büyümesi ve katma değerli ürün geliştirmesi için 81 ilde çalışma gerçekleştireceklerini söyleyen Kaan, şu ifadeleri kullandı: “Ülkemizde sanayi işletmeleri, küçük sanayi sitelerinde yani yaklaşık 100-150 metrekarelik alanlarda üretimlerini gerçekleştiriyor. Bu işletmelerin, maddi imkân yetersizliğinden dolayı 3 bin metrekarelik Organize Sanayi Bölgeleri’nde yer almaları mümkün olmuyor. Fiziki ortam, üretim şartlarını etkiliyor ve üretim miktarları düşük oluyor. Bu projemizin ana çıkış fikri, fiziki şartları iyileştirerek, firmaları büyük hedeflere yönlendirmek oldu. Orta Ölçekli Sanayi Siteleri, sanayi siteleri ve OSB arasında sıkışmış işletmeleri bir alternatifle buluşturacak. İşletmesini küçükten orta ölçeğe taşıma hedefi olan firmalara cesaret verecek. Proje, TOKİ öncülüğünde gerçekleşecek ve bir 'üretim kampüsü' şeklinde inşa edilecek.”
“Yerli Üretim Milli Marka Kampanyası”
STK’lar “Yerli Üretim Milli Marka Kampanyası” da 17. MÜSİAD EXPO’da başlatılacak projelerin amacından bahseden Kaan, “Bu toprakların öz kaynağı olan milli markalarına ve ülkemizi üretim üssü olarak seçmiş markalara dair farkındalığın artırılması ve tüketicilerimizin, ithal ürünlere değil yerli ürünlere teşvik edilmesi gerekmektedir. Kampanyamız bu alanda halkımızın farkındalığını artırmayı hedeflemektedir” şeklinde konuştu.