Kent Haberleri

7.6'lık İstanbul depreminde neler olacak? Hangi ilçe kaç şiddetinde sarsılacak? İşte 10 şiddetinin hissedileceği ilçeler

Türkiye'nin 11 ilinde yaşanan büyük yıkımın ardından, deprem riski yeniden gündem oldu. Peki 7.6'lık İstanbul depreminde neler olacak? Hangi ilçe kaç şiddetinde sarsılacak? İşte 10 şiddetinin hissedileceği ilçeler Türkiye'nin 11 ilinde yaşanan büyük yıkımın ardından, deprem riski yeniden gündem oldu

Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem, çevresindeki 11 şehrimizi de etkiledi. Türkiye'nin 11 ilinde yaşanan büyük yıkımın ardından, deprem riski yeniden gündem oldu. 

Beklenen büyük İstanbul depremi de bu yıkımların ardından sık sık konuşulan konular arasına yerleşti. 

Senelerdir İstanbul'da beklenen deprem üzerine pek çok senaryo açıklanıyor. 'Marmara'da tüm fayları kıran bir deprem olsa, nereler hangi şiddette sarsılır?' sorusunun yanıtı da sık sık araştırılıyor. 

Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, olası İstanbul depremi ile ilgili son dakika açıklamalarında bulundu. 

7.6'lık İstanbul depreminde neler olacak? Hangi ilçe kaç şiddetinde sarsılacak? İşte 10 şiddetinin hissedileceği ilçeler

NTV'de yer alan habere göre; Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, "Doğrultu atımlı bir fay kırıldığında fayın uç kısımlarında daha büyük bir şiddet oluşturuyor. Fayın yön etkisi nedeniyle Yalova ve Şarköy civarı" açıklamasında bulundu ve en çok sarsılacak olan yerlerin denize bakan bölümler olduğunu belirtti. 

İstanbul'un ya da Marmara'nın denize bakan kesimlerinde örneğin Tuzla'da sahil şeridinde Eminönü'nden başlayacak şekilde, Çekmece'ye kadar olan sahil kadar olan sahil şeridinde en yüksek sarsıntının kaydedileceğine vurgu yapan Okan Tüysüz, "Bu, oradaki tüm binaların yıkılacağı anlamına gelmez. İyi bir bina buna karşı koyabilir" dedi ve beklentinin binanın çökmemesi olduğunu aktardı. 

İstanbul'un yapı stoğunda 1 milyon 160 bin bina olduğunun altını çizen Okan Tüysüz, açıklamasında "Bunun 5-6 yüz bininin depreme çok dayanıklı olmadığı da bir gerçek. Sahil kesimi 10 şiddetini görecek" ifadelerini kullandı. 

7.6 büyüklüğünde bir depremde zemindeki sarsıntının 10 şiddetinde hissedileceğinin altını çizen Tüysüz, kötü bir zemin olduğunda deprem dalgalarını büyüttüğünü aktardı. 

"Asya ve Avrupa yakasında sahile yakın ve birinci köprünün güneyi en fazla sarsıntıyı alacak bölge olarak görünüyor. Hatay ya da Maraş'ta zemin sıvılaşması olaylarını çok yaygın gördük" açıklamasında bulunan Tüysüz, İstanbul'da zemin sıvılaşması beklentisinin çok az yerde olduğunun altını çizdi ve "Veliefendi, Kadıköy Kurbağalıdere gibi, Vatan Caddesi Lykos deresi gibi yerler eski dere yatakları. Buralarda sıvılaşma ihtimali var" diye konuştu. Tüysüz, ayrıntıların İBB'nin web sayfasında olduğuna vurgu yaptı. 

7.6'lık İstanbul depreminde neler olacak? Hangi ilçe kaç şiddetinde sarsılacak? İşte 10 şiddetinin hissedileceği ilçeler

OLASI MARMARA DEPREMİNDE TSUNAMİ OLACAK MI? 

İstanbul'da yanal fayların tsunami oluşturmayacağını vurgulayan Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, "İstanbul Kocaeli yarımadasından gelen derelerin getirdiği çamurlarla dolu olan bir alan var. Bu çamurlar ani olarak buradaki çukurluklara doğru hareket ederlerse bu durum tsunami oluşturur" şeklinde konuştu ve sahilde yaşayan kesimin tsunami için de dikkatli olunması gerektiğini dile getirdi. 

İstanbul sahilinde yüksek eğimli, heyelanla çökecek bir yerin olmadığını aktaran Okan Tüysüz, İstanbul içinde de bilinen bir diri fay olmadığını belirterek "İstanbul içinde bilinen diri fay yok. Fay burada, şehre bazen 20 km uzakta. O anlamda Pazarcık'taki gibi köyün yarısı bir tarafa gitmiş, ağaçlar yırtılmış gibi durumlar burada yaşanmaz" açıklamasında bulundu. 

MARMARA'DA ÇİFT DEPREM YAŞANABİLİR Mİ?

Fay parçaları olduğunu, Adalar'ın önünden geçerken döndüğüne vurgu yapan Okan Tüysüz, "Bu segmentler tek başına da deprem üretebilir. Parçalar halinde kırıklar olursa deprem büyüklükleri 7'ye belki 7'nin altına düşer" ifadelerine yer verdi. Tüysüz, hazırlıkların en kötü senaryoya göre yapılması gerektiğini de aktardı. 

"Pazarcık depreminde önce Narlı segmenti kırıldı. Küçük bir parça. Ondan gelen stres Doğu Anadolu fayına aktarılıyor Doğu Anadolu fayı 2 parça halinde kırılıyor" şeklinde konuşan Tüysüz, bir parça fayın kuzeye, bir parça fayın da güneye gittiğini dile getirdi. 

Marmara'da da en kötü senaryonun hepsinin birden kırılması olduğunun altını çizen Okan Tüysüz, açıklamasını "Daha küçük senaryolar da var. Burada üretebileceği maksimum 7.6'dır" ifadelerini kullanarak tamamladı. 

İstanbul nasıl taşınacak? Uzmanlardan 24 yaşından büyük yapılar riskli sayılsın önerisi!

Kandilli peş peşe açıkladı! Beklenen Marmara depremi... O yıla kadar yüzde 95 oranında 7.2 büyüklüğünde olacak!

İstanbul'da Kahramanmaraş'taki gibi deprem olur mu? Deprem uzmanı bir bir açıkladı! Marmara'da paralel faylar...