06 / 05 / 2024

8-15 yaş aralığında araç sahibi olanlar artık aracını satarken zorlanacak!

8-15 yaş aralığında araç sahibi olanlar artık aracını satarken zorlanacak!

Yapılan araştırmaya göre sıfır araçta yaşanan bollaşma ile birlikte ikinci ele olan talep de azalmaya başladı. Özellikle 8-15 yaş aralığındaki araç satışları yarı yarıya düştü.



Quick Finans tarafından yayınlanan 2. El Oto Raporu'nun 2023 yılı ekim ayı rakamlarına göre 2 yaşa kadar olan 2.el araç satışları geçen yıla göre yüzde 19 oranında artış yaşadı.

Dunya.com’daki habere göre yaş aralığı yükseldikçe satışlarda belirgin bir düşüş olduğu ortaya çıktı. Araştırmadan elde edilen verilere göre 8-15 yaş aralığındaki araçlarda yüzde 48 oranında düşüş görüldü. Sıfır araçların bollaşmasının yanı sıra faiz oranlarını tolere etmeye yönelik distribütör kampanyalarının başlaması da genel olarak 2'nci el araçların satışlarını büyük ölçüde etkiledi.

AVRO BAZINDA FİYATLAR DÜŞTÜ

Rapora göre, ekim ayında araç fiyatları bir önceki aya göre avro bazında yüzde 2 oranında gerilerken, TL bazında ise yatay bir seviye takip etti. C ve D segment araçlarda ise TL bazında araç fiyatları yüzde 1 oranında düşüş gösterirken, avro bazında gerileme yüzde 4’e yükseldi.

8-15 yaş aralığında araç sahibi olanlar artık aracını satarken zorlanacak!

ARAÇLAR ARTIK DAHA ÇOK İLANDA

Ekim ayında ikinci el satışları önceki aya göre yüzde 11 oranında geriledi. Ortalama satışta kalma süresi eylül ayında segmentler bazında 53 günken, ekim ayında 58 güne kadar çıktı. 2022 yılının aynı döneminde bu süre 38 gündü. Böylece ikinci el otoda yaşanan yükseliş döneminin sona ermeye ve piyasada taşların yerine oturmaya başladığı görüldü.

TİCARİ ARAÇ PAZARI YÜZDE 25 BÜYÜDÜ

Bu arada Ağır Ticari Araçlar Derneği (TAİD) 2023 yılı Ocak-Ekim dönemi ağır ticari araç pazarının bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 25 oranında arttığını paylaştı.TAİD verilerine göre çekici satışları, 2023 yılı Ocak-Ekim döneminde geçen yıla göre yüzde 14 oranında artarak 20 bin 183 adet olarak gerçekleşirken, 16 ton ve üstü kamyon satışları yüzde 59 oranında yükseldi ve 10 bin 355 adete çıktı.16 ton altı kamyon satışları da yüzer 16 oranında artışla 4 bin 646 adede ulaştı. Toplam Ağır Ticari Araç Pazarı 2023 Ekim ayında bir önceki yılın Ekim ayına göre yüzde 8 azaldı.

 


Geri Dön