Sektörel

8 ayda 50 bin KOBİ icraya düştü!

Sekiz ayda kredi borçları yüzünden 50 bin KOBİ daha icraya düştü. Son bir ayda icradan satılığa çıkarılan işyeri ve fabrika sayısı bine ulaşırken, 2016 için iflasa sürüklenen firma sayısının iki kat artabileceği belirtiliyor.

Dolar kurundaki yükseliş ve bunun sonucunda artan maliyetlerin sebep olduğu darboğaz üe birlikte iflasın eşiğinde olan firma sayısı artıyor. Bankalara olan kredi borçları yüzünden icralık olan KOBÎ’lerin sayısı ilk sekiz ayda 50 bin gibi rekor bir artış üe 271 bine ulaşü. Aynı dönemde piyasada karşdıksız çıkan çeklerin tutarı yüzde 49, protesto edüen senetlerin tutarı ise yüzde 17 oranında arttı. Risk yönetimi şirketlerinin hesaplamalarına göre, 2015’in ilk 6 ayında piyasaya ödemelerini 120 gün ve üzerinde geciktiren firmaların sayısında geçen yılın aynı dönemine göre 8 kat artış olduğu belirtüiyor.


40 YILLIK FİRMALAR BATIYOR


Son olarak, Türkiye’nin en büyük organize sanayi bölgeleri içerisinde yer alan Ankara Ostim’de yüksek katma değer üreten 30 - 40 yıllık 10 firmanın iflas erteleme kararı aldığı açıklandı. Piyasalardaki darboğazın ödemeler konusunda daha güçsüz olan KOBİ niteliğinde işletmelere sıçrayarak, iflaslarda ‘domino etkisi’ oluşabileceğinden endişe ediliyor. Büyük ölçekli firmalardan sipariş alarak üretim gerçekleştiren esnaf ve KOBİ’ler yeni iş alamamakla birlikte, artan kredi faizleri yüzünden de finansman sıkıntısı yaşıyor. Öte yandan, arsalar ve arazilerin yanı sıra dükkan, fabrika, işyeri ve büro da dahil bine yakın gayrimenkulün iş dünyasındaki zorluklar nedeniyle icraya düştüğü görülüyor.


İFLASLAR İKİ KAT ARTABİLİR


Uluslararası alacak ve risk yönetimi şirketi ARS Da-mşmanhk Genel Müdürü Ayşe Burcu Arslan’m verdiği bügiye göre, İflas eden firmaların son 6 ayında, vade uzatım taleplerindeki artış dikkat çekiyor. Arslan, 2013 yüında 17 bin 400 firmanın, 2014 yılında ise 15 bin 300 firmanın iflas ettiğini belirterek, “Maalesef ilk 9 aylık TOBB verilerinde 2014'teki bu gerilemenin, 2015’te de devam etmediğini görüyoruz.


Bu sebeple, 2016 için de hem kapanan hem de iflas veren ve iflas erteleme isteyecek firma sayışırım iki kat artma ihtimali var. Güvenin azaldığı yerde, sürdürülebilir ticaret de riske girer ve büyük ölçekli firmalara kıyasla küçük ölçekli firmalar daha çok etkilenir. Türkiye’deki siyasi kavgaların ekonomiye faturasını ağır bedellerle ödüyoruz maalesef’ diye konuştu.


ESNAFI ZORA SOKUYOR


OSTİM Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (OSLAD) Başkanı Ahmet Kurt, “İflaslar küçük esnafı da zor duruma sokuyor. Çünkü, bu işletmeler büyük firmalardan sipariş alarak işlerini yaparlar. Dolayısıyla, büyük firmalarda yaşanan problem diğer işletmeleri de etkiliyor. Bu sadece Ostim’e özel değil Türkiye geneline ait bir sorun” diye konuştu.


KİRALARINI ÖDEYEMİYORLAR


KOBİDER Başkam Nurettin Öz-genç ise, iflas erteleme ve işyeri kana dikkat çekerek, “Siyasi alandaki belirsizlik, artan terör olayları, çevre ülkelerde yaşanan kaos ortamı ekonomimizi de tedirgin etmiş durumda. Vatandaş alışverişten elini ayağını çekti. Dükkanla: ve tezgahla: boş kaldı Dolar kurundaki artış maliyetleri anormal yükseltiyor, arm gücü azalan vatandaş alışverişten kaçıyor. Esnaf ve KOBİ’ler dükkanının kirasını bile ödemekte güçlük çekiyorlar “ dedi. “Şirketler için en büyük risk güven ortamının olmamasıdır” diyen Özgenç, “Güven ortamı olmayan bir ülkede ekonomik başarı beklenemez. Her şey toz pembe gösterilmemen. Tavanda işler iyi olabilir önemli olan ekonominin omurgasının oluşturan reel sektöre yani tabana bakılmalı” dedi.


Sözcü