Ekonomi

8 petrol şirketinin toplam geliri yüzde 50 artarak 2,4 trilyon doları aştı!

Rusya-Ukrayna savaşının tetiklediği arz endişeleriyle petrol fiyatlarının rekor seviyelere ulaştığı 2022 yılında dünyanın halka açık en büyük 8 petrol şirketinin toplam geliri bir önceki seneye göre yaklaşık olarak yüzde 50 artarak 2,4 trilyon doları aştı.Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre batılı devletlerin Rus petrol ihracatına yönelik yaptırım, kısıtlama ve tavan fiyat uygulamalarıyla derinleşmiş olan enerji krizi, Rusya'dan gelecek karşı adımların küresel arz tedarikini sekteye uğratacağı endişeleriyle beraber kritik seviyelere ulaşırken, petrol fiyatlarında da ani yükselişlerin yaşanmasına neden olmuştu

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını sonrası arz ve tedarik sıkıntılarının baş gösterdiği, küresel ekonomilerin yüksek enflasyonla mücadele ettiği bir dönemde patlak veren Rusya-Ukrayna savaşı sonrasında petrol piyasası da oldukça çalkantılı bir dönem içine girmişti.

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre batılı devletlerin Rus petrol ihracatına yönelik yaptırım, kısıtlama ve tavan fiyat uygulamalarıyla derinleşmiş olan enerji krizi, Rusya'dan gelecek karşı adımların küresel arz tedarikini sekteye uğratacağı endişeleriyle beraber kritik seviyelere ulaşırken, petrol fiyatlarında da ani yükselişlerin yaşanmasına neden olmuştu.

Paylaşılan detaylara göre, uluslararası referans olarak kabul edilen Brent türü petrolün varil fiyatı geçen sene 7 Mart tarihinde 139 doları aştı ve bu rakam Temmuz 2008 yılından bu yana en yüksek seviye şeklinde kayıtlara geçti. Brent petrolün varil fiyatı, savaşın başlamasından önceki gün olan 23 Şubat 2022 tarihinde de en yüksek 98,71 dolar seviyesinden işlem görmüştü.

Yine verilen bilgilere göre, yılın ilk yarısında rekor yükseliş gösterek brent petrolün varil fiyatı, küresel piyasalarda artan talep endişelerinin arz endişelerinin önüne geçmesiyle birlikte seneni ikinci yarısında geri çekildi. Brent petrolün varil fiyatı 9 Aralık 2022 tarihinde 75,64 dolara kadar geriledi.

Paylaşılan bilgilere göre, fiyat dalgalanmaları şirketlerin bilançolarına yüksek kar olarak yansırken, petrol devlerinin enerji dönüşümü kapsamında açıkladımış oldukları hedefler de mercek altına alındı.

Anadolu Ajansı muhabirinin firmaların bilançolarından derlemiş olduğu bilgilere göre, ExxonMobil, Chevron, TotalEnergies, Royal Dutch Shell, bp, Eni, Equinor ve Saudi Aramco gibi petrol devlerinin gelirleri, 2022 yılında bir önceki seneye göre yaklaşık yüzde 50 arttı ve 2,4 trilyon doları geçti.

Verilen bilgilere göre, söz konusu şirketlerin geliri 2021 yılında 1,6 trilyon dolar şeklinde hesaplanmıştı.

Aramco'nun geliri 604 milyar doları aştı

Açıklanan resmi rakamlara göre, bu dönemde, Suudi Arabistan ulusal petrol şirketi Aramco en fazla gelir sağlayan şirket olmuştu. Ayrıca şirketin geliri geçen sene bir önceki yıla göre yüzde 50'den fazla arttı ve 604 milyar doları aştı.

ExxonMobil gelirini geçen sene önceki seneye göre yüzde 44,8 artırmış ve yaklaşık olarak 413,7 milyar dolara, Shell de yüzde 41,6 artırarak 386,2 milyar dolara taşımıştı.

Diğer bir yandan, yine resmi olarak açıklanan rakamlara göre, TotalEnergies gelirini yüzde 42,6 artışla 263,3 milyar dolara, bp yüzde 51,6 artışla 248,9 milyar dolara, Chevron yüzde 51,6 artışla 246,2 milyar dolara, Equinor yüzde 65,8 artışla 150,8 milyar dolara ve Eni yüzde 53 artışla 140,8 milyar dolara yükseltti.

Mayıs 2023 enflasyon rakamları tek tek açıklandı! İşte TEFE TÜFE Mayıs2023 rakamları!

Borsa yeni haftaya yükselişle başladı!

İslam Memiş bu sene en çok kazandıran yatırım aracını açıkladı! Yatırımcılar gözünüzü dört açın