Emlak Terimleri

8 soruda altına dayalı kira sertifikası!

Altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası uygulaması bugün başladı. Peki, altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası nedir? Süreç nasıl işleyecek? İşte 8 soruda altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası uygulaması..

Altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası uygulaması, Hazine tarafından, yastık altında bulunan altınların ekonomiye kazandırılması, finansman araçlarının çeşitlendirilmesi ve yatırımcı tabanının genişletilmesi amacıyla geliştirildi.


Peki, altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası nedir? Süreç nasıl işleyecek? Hangi bankalara başvurulabilecek? Altın sahiplerinin kazancı ne olacak? İşte sorularınızın yanıtı..


1. Altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası nedir?

Altın tahvili, üzerinde ödenecek faiz yazılı borç senedi mahiyetinde olup, altınla ödeme yaparak karşılığında tahvil alan şahıs, belli süreler geçtikçe belli faiz alacak ve itfa zamanında da tahvilin üzerinde yazan miktar kadar altını geri alacak.


Altına dayalı kira sertifikasında ise, altını olan kimseler devletten bu altın karşılığında bir taşınmazı belli bir süre sonra devlete geri satmak şartıyla satın alıp, onu tekrar devlete kiraya veriyor. Böylece devlet sertifika sahibine kira ödemiş oluyor.


2. Altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikasında kazanç nedir?

Vatandaşlar getirecekleri altınlarını dönem sonunda aynı miktarda altın olarak alacaklar, bunun yanı sıra Hazine yıllık yüzde 2.4 getiri kazandıracak.


3. Altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası başvuru tarihleri nelerdir?

Altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikasında ilk etapta başvurular 2-6 Ekim tarihleri arasında kabul edilecek.


4. Altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası için nereye başvurulacak?

Altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası için başvurular Yalnız Ziraat Bankası aracılığı ile 81 ilde, 245 ilçede 331 şubede kabul edilecek. 1.Etap talep toplama işlemleri İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Adana, Antalya, Diyarbakır, Rize, Sivas, Samsun ve Zonguldak'ta gerçekleştirilecek. 


5. Hangi altınlar kabul edilecek?

Uygulamada 22 ve 24 ayar Cumhuriyet ziynet ve sikke altınlar, darphane altınları, külçe altınlar ve 22 ayar bilezik, kolye gibi takılar kabul edilebilecek.


6. Hangi altınlar kabul edilmeyecek?

Üzerinde değerli ya da değersiz taş bulunan herhangi bir altın (takı) ile Reşat Altınlar kabul edilmeyecek. Bankaların altın mevduat hesaplarında kaydı bulunan altınlar da başvuruya konu olmayacak


7. Kazanç için vergi ödenecek mi?

Hazine Müsteşarlığı tarafından ihraç edilecek bu senetlerden elde edilecek kazançlar üzerinden herhangi bir vergilendirme söz konusu olmayacak.

 

8. Tahvil ne kadar süre devam edecek?

Yatırımcılar, 2 yıl vadeli bir senede yatırım yapıyor olmakla birlikte, bu senetler karşılığında 6 ayda bir kupon/kira geliri elde ederek altın yatırımlarına kazanç sağlayabilecek, bu kazançlarını veya istemeleri durumunda senedin vadesinden önce işlemiş geliri ile anaparalarını kısmen veya tamamen Türk Lirası karşılığı olarak alabilecek. İsteyenler istedikleri zaman tahvil işlemini tekrar altına dönüştürebilecek.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com