Ekonomi

8 soruda sosyal güvenlik borç yapılandırması! İşte tüm merak edilenler...

Hürriyet gazetesi yazarı Noyan Doğan, 26 Ocak 2023 tarihli yazısında sosyal güvenlik borç yapılandırmasına ilişkin akıldaki soruları cevapladı. İşte detaylar... 1- Hangi borçlar yapılandırılacak?Sigorta primleri, genel sağlık sigortası (GSS) primleri, işsizlik sigortası primleri, sosyal güvenlik destek primi, ödeme olanağı ortadan kalkmamış isteğe bağlı sigorta primi ve topluluk sigortası primi, Bağ-Kur sigortalılarının daha önce dondurulan hizmet sürelerinin ihyası durumunda ortaya çıkacak alacaklar yapılandırılabilecek

Kasım 2020 yılında çıkan kanunla vergi ve sigorta prim borçları için kapsamlı yapılandırmaya gidildiğini söyleyen Doğan, bugünkü yazısında (26 Ocak 2023) için bilinenler kapsamında sosyal güvenlik borç yapılandırmasında merak edilenleri cevapladı.

1- Hangi borçlar yapılandırılacak?

Sigorta primleri, genel sağlık sigortası (GSS) primleri, işsizlik sigortası primleri, sosyal güvenlik destek primi, ödeme olanağı ortadan kalkmamış isteğe bağlı sigorta primi ve topluluk sigortası primi, Bağ-Kur sigortalılarının daha önce dondurulan hizmet sürelerinin ihyası durumunda ortaya çıkacak alacaklar yapılandırılabilecek.

2- Hangi tarihteki borçlar için yapılandırma yapılabilecek?

31 Aralık 2022 tarihinden önceki döneme ait borçlar yapılandırılacak.

3- Geçmiş borçlar silinecek mi?

Hayır, borçlar silinmeyecek, sadece yapılandırılacak.

4- Borçların ödenmesi nasıl olacak?

İşte Doğan’ın yazısının tamamı:
 

İster peşin, ister taksitle ödeme imkânınız var. Yapılandırma çerçevesindeki alacaklar, gecikme cezası ve gecikme zammı yerine Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) değişim oranı ile yenilenecek.

5- Taksitle ödemeyi tercih eden kişiler kaç taksitte ödeyebilecek?

Önceki yıllardaki prim borç yapılandırmalarında maksimum 36 ayda ödenebiliyordu. Ödemeler de 6-9-12-18 taksitler şeklinde ve 60 günde bir yapılıyordu. Bu defa 48 ay taksitle ödenebilecek. Ödemelerin de 6-9-12-18-24 ay olarak 60 günde bir ödenmesi bekleniyor.

6- Peşin ödemede avantaj sağlanacak mı?

Peşin ödeme durumunda hesaplanan borçların ödenmesinde avantaj var. Yapılandırma çerçevesindeki alacaklar, gecikme cezası ve gecikme zammı yerine Yİ-ÜFE (Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi Değişim Oranı) üzerinden hesaplanıyor. Eğer bu hesaplama haliyle peşin ödeme yapılırsa gecikme cezası ve gecikme zammının yüzde 90’ı siliniyor. Mesela, geçmişe yönelik prim borcunuz var; SGK’ya başvurup, yapılandırdınız diyelim. SGK borcunuzu hesaplayacak. Farzedelim ki, asıl prim borcunuz 10 bin TL. Yapılandırma yapmasaydınız eğer, gecikme cezası, faiziyle birlikte toplam borcunuz 25-30 bin TL’yi geçecekti. Farz edelim ki, yapılandırmada ödeyeceğiniz borcunuzun 10 bin TL’si ana borcunuz, 5 bin TL de Yİ-ÜFE hesaplanmış borcunuz. Yİ-ÜFE’nin yüzde 90’ı silineceğinden (yani 4.500 TL silinecek) yalnızca 10 bin 500 TL ödeyeceksiniz. Önceki yapılandırmalarda borcun ilk iki taksit süresi içinde ödenmesi durumuna Yİ-ÜFE üzerinden hesaplanan tutarın yüzde 50’si de siliniyordu. Bu yapılandırmada da benzer şekilde uygulamaya gidilecektir.

Aile Bakanlığı’ndan kadınlara müjde üstüne müjde! Resmen açıklandı! 2023 doğum izni ücreti belli oldu!

Aile Bakanlığı müjdeleri ardı ardına verdi! Resmen açıklandı! Yeni bir sosyal destek yardımı geliyor!

2023 yılı Aile Bakanlığı sosyal destek programları belli oldu! İşte 50'ye yakın sosyal destek ödemesi