Emlak Konut

80 bin ev sahibi bakanlığın RADAR sistemine takıldı!

Gayrimenkul satışı sırasında evinin değerini düşük gösteren, düşük faizli konut kampanyasını fırsata çevirip dairesinin değerini astronomik rakamlara çıkaran ev sahipleri resmen yandı. Ancak bir çok ev sahibinin bu süreci fırsata çevirmek için sahip oldukları dairelerin fiyatlarına birkaç kez zam yaptıkları ortaya çıktı

Dar gelirli vatandaşları ev sahibi yapmak amacıyla bakanlık tarafından alınan karar doğrultusunda devlet bankaları düşük faiz uzun vade ile konut kredisi kampanyası başlattı ve başvurular devam ediyor. Ancak bir çok ev sahibinin bu süreci fırsata çevirmek için sahip oldukları dairelerin fiyatlarına birkaç kez zam yaptıkları ortaya çıktı..

Haberler.com’daki habere göre Bakanlığın geliştirdiği RADAR sistemi sayesinde gayrimenkul sektöründe kira geliri elde edenlere ve emlakçılara yönelik yapılan incelemeler sonucunda 55 bin adet riskli işlem tespit edildi. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın geliştirdiği bu sisteme ayrıca gayrimenkulün satış değerini düşük gösteren 80 bin mükellef de takıldı.

Son aylarda kira ve gayrimenkul fiyatlarına gelen fahiş zamlar vatandaşı canından bezdirirken, Hazine ve Maliye Bakanlığı da aldığı bir dizi önlemin ardından yeniden konuyla ilgili olarak harekete geçti.

Gayrimenkul satışları tek tek incelendi

Fahiş şekilde fiyat artışı yapanlar, alım-satım işlemleri sırasında yanıltıcı beyanlarda bulunanlar, piyasada arz talep dengesinde dezenformasyona sebep olan emlakçılar, Bakanlığın geliştirdiği RADAR sistemi ile takip altına alındı. Gayrimenkul değerleme raporları kullanılarak analiz çalışmaları yapıldı. Bu konuda vatandaşlardan gelen ihbarlar da değerlendirmeye alındı.

 

55 bin işlem riskli bulundu

Yapılan araştırmalar sonucunda yaklaşık 55 bin riskli işlem tespit edildi. Yüksek riskli görülen sonuçlar, işlemin yapıldığı ilgili birimlerle paylaşılacak.

80 bin mükellef mercek altına alındı

Bakanlığın geliştirdiği sistemle gayrimenkulün gerçek değerini beyan etmeyip düşük tapu harcı ödeyen ve bu şekilde hazineyi zarara uğratan kişiler tespit ediliyor. İlk etapta RADAR'a 80 bin mükellef takıldı. Bu kişilerin vergisel yükümlülükleri de mercek altına alındı.

Gayrimenkul satışlarında tapuda beyan edilen değerin %4’ü tapu harcı olarak alınıyor. Gayrimenkul satış bedelinin eksik beyan edilmesi halinde eksik miktarın %4’ü kadar vergi kaçırılmış oluyor. Ancak bu durumun bakanlık tarafından tespiti halinde gecikme faizi isteneceği gibi eksik beyan sebebiyle kaçınılan tapu harcı %25 ceza ile ödenecektir. Örneğin 500.000 TL’lik evini 200.000 TL olarak beyan ederek 8.000 TL tapu harcı ödeyen bir kişi; aslında gerçek rakamı bildirseydi 12.000 TL daha fazla ödeyeceği için bu meblağ %25 ceza ve gecikme faizi ile birlikte tahsil edilir.