İnşaat Malzemeleri

800 yıllık düğmeli evlere turistler doldu taştı

Antalya'nın Akseki ilçesinde 800 yıllık tarihe sahip Sarıhacılar köyü, depreme karşı dayanıklılığı artırmak için kullanılan bağlantı öğeleri nedeniyle "düğmeli ev" olarak tanınan mimari yapılarıyla Akdeniz'in yeni turizm alanlarından biri oldu

Akseki'ye yaklaşık 8 kilometre uzaklıktaki Sarıhacılar köyü, taş duvarlarına 50-60 santimetre arayla dikine yerleştirilen hatıllar nedeniyle halk arasında "Düğmeli ev" diye bilinen mimari yapılarıyla tanınıyor. Toros Dağları'nın güney kesimine kurulan ve tarihi 800 yıl öncesine dayanan köydeki mimari yapılara, Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) ile Mimarlar Odası Antalya Şubesi işbirliğiyle yürütülen "7 Bölge 7 Kent" projesiyle sahip çıkıldı. Proje çerçevesinde köydeki 11 ev restore edilirken bölgedeki diğer evlerin restorasyonunun da önümüzdeki yıllarda tamamlanacağı bildirildi.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Kültür Mirası Listesi'ne girmesi için çalışmaların sürdüğü Sarıhacılar köyü, son yıllarda yerli ve yabancı turistlerin de ilgisini çekmeye başladı. Sarıhacılar Köyü Kültür Turizm ve Dayanışma Derneği Başkanı Fatma Genç, AA muhabirine yaptığı açıklamada,köyün UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne girmesi için ÇEKÜL Vakfı tarafından hazırlanan dosyanın kısa süre içinde Kültür ve Turizm Bakanlığına sunulacağını bildirdi. Genç, köyde restore edilmeyen evler için de UNESCO fonlarına başvurulacağını kaydetti.

Sarıhacılar Köyü Muhtarı Mahmut Karahan, köy içinde bulunan Merkez Camii'nin de Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 2005 yılında koruma altına alındığını bildirdi. Karahan, caminin ayrıca Avrupa Konseyi Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Envanterine kaydedildiğini söyledi. Sarıhacılar Köyü Muhtar Vekili Muhammed Güzel ise bölgede yürütülen restorasyon çalışmaları sayesinde yıkılmaya yüz tutmuş düğmeli evlerin yeniden hayat bulduğunu bildirdi.

Bölgenin her geçen yıl daha fazla turisti ağırladığına dikkati çeken Güzel, bu yılın 5 aylık bölümünde 1500'ü yerli, toplam 3 bin 500 turistin Sarıhacılar'a geldiğini söyledi. Özellikle Alman, Fransız, Belçikalı, Hollandalı ve Danimarkalı turistlerin bölgeye düzenlenen turlara katıldığını ifade eden Güzel, "Köydeki düğmeli evleri büyük bir ilgiyle inceleyen turistler, Alanya-Konya arasındaki tarihi İpek Yolu'nda da yürüyüş yapıyorlar" dedi.

Turist rehberi Servet Fakı da turistlere köydeki tarihi yapıları tanıttıklarını, yabancı konukların düğmeli evlere büyük ilgi gösterdiklerini kaydetti. Köyü gezen turist kafilesinden Belçikalı Tine Vekemans ise "Herşey çok güzel. Doğasıyla, deniziyle, havasıyla Antalya müthiş bir yer. Ama biz madalyonun diğer tarafını da görmek için buraya geldik ve çok beğendik" dedi.

DÜĞMELİ EV...
Sarıhacılar'da geleneksel Osmanlı mimarisini yansıtan düğmeli evler, 2 katlı ve taş duvarlardan oluşuyor. Taş duvar asıl taşıyıcı gibi görünse de, ev ahşap iskelet üzerinde duruyor. Yapının "düğmeli ev" diye tanınmasına neden olan ahşap hatıllar, binaya estetik bir güzellik katsa da, aslında depreme karşı dayanıklılığı artırıyor. Binalarda düğme olarak adlandırılan bölümlerde ardıç ve andız ağaçları kullanılıyor. Dış cephesindeki "düğmeleriyle" tanınan Sarıhacılar evlerinin içinde ahşap işçiliğinin en güzel örnekleri dikkati çekiyor.
AA