81 ile 955 milyon liralık yatırım yapıldı!
Başbakan Binali Yıldırım, Çevre Projeleri Açılış Töreni'ne katıldı. Törende konuşan Yıldırım, kentsel dönüşüm, projeler ve imar planlarıyla ilgili bilgiler verdi.
Başbakan Binali Yıldırım, "AK Parti hükümetlerinin bir sıkıntısı var, iş çok, açılış için zaman yok. Onun için yüzer yüzer, 2 yüzer 2 yüzer paket, demet yapıyoruz öyle açıyoruz." dedi.
Başbakan Yıldırım, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca, Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen Çevre Projeleri Açılış Töreni'ne katıldı.
Şehirlerin geleceği için çok önemli gördükleri çevre projelerinin toplu açılışını gerçekleştirdiklerini belirten Yıldırım, "Çevre ve Şehircilik Bakanımız Mehmet Bey, çevrenin önemini, mübarek cuma gününün mehabetine uygun olarak, en güzel şekilde anlattı. Hiç ilave bir izahata gerek kalmadı." dedi.
Türkiye'ye yakışan 120 tesisin açılışını gerçekleştireceklerini dile getiren Yıldırım, "AK Parti hükümetlerinin bir sıkıntısı var, iş çok, açılış için zaman yok. Onun için yüzer yüzer, 2 yüzer 2 yüzer paket, demet yapıyoruz öyle açıyoruz. Eskiden, o zayıf iktidarlar döneminde 'Ya bir şey bulun da açalım, bir çeşme yok mu? Bir şey bulun, oraya geleceğim.' Valiyi, kaymakamı behuzur ederlerdi ama Allah'a şükür şimdi zaman yok. O kadar çok eser, o kadar çok proje var ki hamd olsun." diye konuştu.
Yıldırım, açılışı yapılan tesisler arasında, katı atık depolama ve arıtma tesisinden, temiz hava merkezine ve içme suyu şebekelerine varıncaya kadar birçok yatırımın bulunduğu, ayrıca 340 çevre temizlik aracının çeşitli belediyelere hibe edileceği bilgisini verdi.
- 81 ile 955 milyon liralık yatırım
Yıldırım, sokakları süpüren temizlik araçlarına ilişkin şunları söyledi:
"Eskiden bizim sokağın çöpçüleri vardı. Çalı süpürgesi, bir kürek sapına takılmış vaziyette, süpürürken ortalık toz duman. Temizlik yapayım derken, etrafı toz duman içinde bırakırdı. Şimdi makinenin üzerinde keyfini bozmadan süpürüyor. Kaldırımlarla yol arasında biriken ne var ne yok toplayıp, deposuna atıyor. Ayrıca 20 bin çöp konteynerinin dağıtımı da yapılacak. 81 ilde açılışı ve dağıtımı yapılan bu projelerin, hizmetlerin, araçların ve diğerlerinin toplam bedeli 955 milyon lira. Kaba taslak 1 milyar liradan bahsediyoruz. Şehirlerimize, ilçelerimize, beldelerimize helali hoş olsun. Yeter ki çevremiz temiz, şehirlerimiz daha yaşanabilir marka şehirler olsun."
Çevreye yapılan yatırımların ne ilk ne de son olduğunu, yatırımların devamının geleceğini belirten Yıldırım, AK Parti'nin çevre ve şehircilik konusunda farklı bir parti olduğunu vurguladı
Hiçbir partide, bakanlığın yanı sıra çevre, şehir ve kültür ile yerel yönetimlerden sorumlu genel başkan yardımcılığının olmadığına işaret eden Yıldırım, salonda bulunan AK Parti Çevre, Şehir ve Kültürden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan ile Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erol Kaya'yı tanıttı.
- "Binalar büyük, heybetli ama ruh yok"
Başbakan Yıldırım, çevreyi ve şehirciliği önemsediklerini, yıl içinde açılışlar yapmaya ve buna benzer eserleri millete kazandırmaya devam edeceklerini bildirdi.
Antalya Finike, Çanakkale Bayramiç, Gümüşhane Köse, Mardin Nusaybin, Şırnak Silopi ilçe belediyelerinin çevre temizlik araçlarının anahtarını vereceklerini dile getiren Yıldırım, "Ama bununla sınırlı değil hepsini vermeye kalksak cumayı zaten kaçırırız, akşama kadar da bitmez." diye konuştu.
Kastamonu, Samsun ve Bartın'a bağlanarak, oradaki tesislerin açılışını canlı olarak gerçekleştireceklerini belirten Yıldırım, eserlerin ve çevre temizlik araçlarının illere, ilçelere ve beldelere hayırlı olmasını diledi.
Başbakan Yıldırım, şunları kaydetti:
"Şehir bir medeniyettir, Medine'den gelir. Hacı Bayram, Ankara'nın manevi mimarı. Ben merak etmeyin, Özhaseki gibi çok böyle vaaza dönüştürmeyeceğim. Zaten ona ilmim yetmez. Hacı Bayramı Veli hazretleri diyor ki 'İnsan şehri inşa ederken, aslında taşın toprağın arasında kendini de inşa eder. Marifet halkın, kalbini, ruhunu, benliğini ihya edecek, insana huzur verecek şehirler imar etmektir.' Şimdi bir bakıyorsunuz şehirler inşa ediliyor, Amerika'da, Manhattan denilen yerde. Gidiyorsunuz binalar göğün yedi katına kadar çıkıyor. Binalar büyük, heybetli ama ruh yok, ruh. Onun için biz yatay mimari diyoruz. Dikey mimariden ziyade yatay mimaride daha fazla sıcaklık, daha fazla ruh, daha fazla insanların birbiriyle meşveret etmesi, tanışması, görüşmesi var."
Hiçbir zaman şehircilik konusunda "Böyle geldi, böyle gider." anlayışı içinde olmadıklarının altını çizen Yıldırım, "Çünkü bizim kurucu Genel Başkanımız, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, belediyecilikten geliyor. Belediyeciliği iyi bilen ve birçok hizmete İstanbul'un o zor zamanlarında imza atıp, İstanbul'u o çukurdan, çamurdan ve yol yoksunluğundan kurtarmış ve o dönem çalışmaları da bugünlerin altyapısını oluşturmuştur." dedi.
AA