81 kente bilim merkezi kuruluyor!
TÜBİTAK, Türkiye’nin 81 şehrinde kurulacak bilim merkezleri için 1 milyar liranın üzerinde destek sağlayacak. Bursa bilim merkezi açıldı. Konya, Kayseri ve Kocaeli’de ise sözleşmeler imzalandı
Bursa Bilim Merkezi açıldı, Konya açılmak için gün sayıyor. Merkez binası bitti, sergi üretim ihalesine çıkıldı. Tasarlanan 40 sergiden oluşan ‘Dünyamız’ ve ‘Lobi Plaza’ temalarının detaylı tasarım ve üretim çalışmaları da sona erdi. Bazı temalar için sergi kurulumları ocakta gerçekleştirildi. Diğer temalarla ilgili üretim ihalesi çalışmaları da devam ediyor. Sözleşmesi imzalanan Kocaeli ve Kayseri’de çalışma yapılıyor. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Türkiye’nin 81 şehrinde kurulacak olan bilim merkezi projeleri için 1 milyar liranın üzerinde destek sağlayacak. Bilim merkezlerinde yapılacak çalışmalarla özellikle çocukların bilime olan ilgi ve meraklarının artırılması, teknolojiyi daha doğru kullanmalarının sağlanması amaçlanıyor. Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu (BTYK) 23’üncü toplantısında alınan karar doğrultusunda, TÜBİTAK tarafından 2016 yılı itibarıyla büyükşehirlerde, 2023 itibarıyla da Türkiye’nin 81 şehrinde bilim merkezi kurulacak. Ankara, Kayseri, Bursa, Eskişehir, Kocaeli, Sakarya, Konya ve Gaziantep Büyükşehir Belediyeleri arasında çeşitli tarihlerde ön protokol imzalandı. Konya, Kayseri ve Kocaeli ile sözleşme imzalanarak bu illerde çalışmalar başlatıldı. Bursa’da Büyükşehir Belediyesi tarafından geçtiğimiz aylarda Bilim ve Teknoloji Merkezi hizmete açıldı.
4 büyük şehirde çalışma var
TÜBİTAK, 2008'den bu yana Konya, Kocaeli, Kayseri ve Bursa olmak üzere 4 büyükşehir belediyesi ile sözleşme imzalayarak, bilim merkezi kurulması için çalışma başlattı. Bu illerde bulunan bilim merkezleri Türkiye’nin sayılı bilim merkezlerinden olacak. İlk destek Konya Bilim Merkezi’ne verildi. Bilim merkezinde yer alacak sergilerin şematik tasarımları tamamlanarak, sergi üretim ihalesine çıkıldı. Konya Bilim Merkezi için tasarlanan 40 sergiden oluşan ‘Dünyamız’ ve ‘Lobi Plaza’ temalarının detaylı tasarım ve üretim çalışmaları da sona erdi. Aralık 2013’te Konya Bilim Merkezi binasının tamamlanmasıyla sergi kurulum çalışmaları başladı ve ocakta sergi kurulumları gerçekleştirildi. Diğer temalarla ilgili üretim ihalesi çalışmaları da devam ediyor. Kayseri Bilim Merkezi Kurulması Projesi kapsamında, TÜBİ- TAK ile Kayseri Büyükşehir Belediyesi arasında 11 Mart'ta sözleşme imzalandı. Merkezin 2016’da açılışının yapılması planlanıyor. Kocaeli Bilim Merkezi Kurulması Projesi kapsamında ise Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile 3 Eylül 2012’de sözleşme imzalandı. Sözleşmenin ardından sergilerin şematik tasarımları tamamlandı. Bu kapsamda ‘Algı ve Gerçeklik’ temasına ait 35 serginin üretimi yapıldı. Projede, bina yapımını Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, içerisinin donanımını da TÜBİTAK yapıyor.
Trio Grup, 4 milyon yatırımla Türkiye’nin ilk Çocuk Müzesi’ni kurdu
Temel ve uygulamalı bilimler ‘katma değer’ yaratmada önemli etmenlerdir Ankara Çocuk Müzesi ve Bilim Merkezi 2013 yılı eğitim öğretim yılının başında hizmete girdi. Trio Grup’un bir iştirakı olarak, Trio Grup Yönetim Kurulu Başkanı Kubilay Yalçın'ın projelendirilip hayata geçirdiği Ankara Çocuk Müzesi ve Bilim Merkezi’nin yatırım tutarı 4 milyon lira oldu. Grup başta İstanbul ve İzmir olmak üzere, İstanbul’da 2014 son çeyreğinde, İzmir’de ise 2015 ilk çeyreğinde yeni şubeler açacak. Daha sonra nüfusu 1 milyonun üstündeki şehirlere de Çocuk Müzesi ve Bilim Merkezi kuracak. Ankara Çocuk Müzesi ve Bilim Merkezi Kurumsal İlişkiler Yöneticisi Fırat Kotan, “Çocuklar bilimi soğuk bir kavram olarak görüyor. Çünkü bilim; okullarda sadece tahtada anlatılıyor. Bilime olan merakı arttırmak için yaş guruplarına göre özel eğitim programları yapılmalı ve çocuklara bilim uygulama alanları yaratılmalıdır. Biz bilimi soyuttan somut hale getirip, içine eğlence ve drama katarak bilgiyi öğrenerek almasını sağlıyor, ezberciliğin önüne geçiyoruz” diye konuştu.
Temel ve uygulamalı bilimler ‘katma değer’ yaratmada önemli etmenlerdir
1991 yılından bu yana özel sektörün Ar-Ge ve teknolojik yenilik projelerine destek sağlayan Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) Genel Sekteri A. Mete Çakmakçı, bilim merkezlerinin kurulumunu değerlendirdi. Bilime olan ilgi ve desteği toplumun geneline yayacak her türlü faaliyeti çok önemli bir ihtiyaç ve öncelik olarak gördüğünü belirten Çakmakçı, “Merkezlerin kurgulanmasında nicelik değil nitelik boyutu öncelikle dikkate alınmalı. Bu tür çalışmalar devletin bilime yönelik bütünsel teşviklerinin bir bileşeni olarak kurgulanmalı” dedi. Türkiye’nin ihracatla yarattığı katma değer %3-%5 arasında değiştiğini vurgulayan Çakmakçı, “Türkiye’nin zenginleşmesi için daha fazla katma değer yaratması ve pazara sunması şart. Temel ve uygulamalı bilimler de bu katma değerinin yaratılmasında önemli bir etmen” diye konuştu.
Dünya