Ekonomi

86 ülkeye 5,4 milyon dolarlık ihracat!

Türkiye'nin pul biber ihracatı, 2023'ün ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,54 yükselerek 5 milyon 441 bin dolara çıktı. İşte detaylar...Söz konusu verilere göre, Türkiye'den geçen sene 10 milyon 549 bin dolarlık pul biber ihracatı yapıldı

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri verileri belli oldu. Söz konusu verilere göre, Türkiye'den geçen sene 10 milyon 549 bin dolarlık pul biber ihracatı yapıldı.

2022 yılının ocak-haziran döneminde 4 milyon 967 bin dolarlık pul biber ihracatı gerçekleştirilirken, bu senenin aynı döneminde ise dış satım yüzde 9,54'lük yükselişle 5 milyon 441 bin dolara çıktı.

Peki, en çok pul biber ihracatı hangi ülkeye yapıldı? İşte detaylar...

86 ÜLKEYE 1600 TON PUL BİBER GÜNDERİLDİ!

2023'ün ilk yarısında Almanya, Hollanda, İngiltere, ABD, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Irak, Fransa, Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Libya, Kanada, Umman, Japonya, Bulgaristan,Çin Halk Cumhuriyeti, Gana, Mozambik, Küba ve Fas'ın da aralarında bulunduğu 86 ülkeye 1600 ton pul biber gönderildi.

İLK SIRAYA ALMAYA OTURDU!

Ülkeler kapsamında pul biber ihracatında zirveyi 920 bin dolarla Almanya aldı. Almanyayı, 723 bin dolarla İngiltere, onu 564 bin dolarla Hollanda, 481 bin dolarla ABD ve 436 bin dolarla KKTC takip etti.

BU LEZZETTEN VAZGEÇMEK ZOR!

Şanlıurfa Ticaret Borsası Meclis Başkanı İsa Kızıldemir, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, pul biber ihracatının bu yılın 6 aylık döneminde artış göstermesinin, isotun ana vatanı Şanlıurfa açısından sevindirici olduğunu kaydetti.

Pul biber ihracatının yıl başından bu yana yükselerek devam etmesinin çok önemli olduğuna dikkat çeken Kızıldemir, "Türkiye'de üretilen ve bizim Şanlıurfa'da isot dediğimiz pul biberin ihracatının her sene artarak devam etmesi, hem ülkemiz için hem de kentimiz için sevindirici" dedi.

İsotun artık birçok ülkenin yemeklerini lezzetlendirmeye başladığını ve bu tadın farkına varanların bu lezzetten vazgeçmesi artık çok zor olduğunu söyleyen Kızıldemir, "Yeni pazarlara ulaşılmasıyla ihracat rakamlarının çok daha yukarılara çıkacağına inanıyorum." diye kaydetti.

Kızıldemir, kentte meydana gelen deprem ve sele rağmen çiftçilerin üretime devam ettiğini ve tarlarını işlemeyi sürdürdüklerini söyledi.

2023'te biber ekim alanlarının bir önceki yıla göre daha da yükseldiğini belirten Kızıldemir, 2022 yılında biber ekim alanlarının düşmüştüğünü anımsatarak, "Bu yıl çiftçilerimiz yeniden tarlalarıyla biber tohumlarını buluşturdu. Şu an tarlalarda ürünler hasat için hazırlanıyor. Yeni mahsul biberlerin toplanmaya başlanmasıyla birlikte isot üretimimizde artacak ve yeni üretimlerle birlikte ihracat miktarlarımız daha da yukarılara taşınacaktır" diye ifade etti.

Kızıldemir, diğer tarım ürünlerinde olduğu gibi biber eken çiftçilerin desteklenmesiyle ihracat miktarının daha da yükseleceğine inandıklarını söyledi.

Depremzede faizsiz kredi ve hibe desteği başvuruları ne zaman? Kim kaç lira kredi ve hibe alacak? İşte şartlar...

Çevre Bakanlığı duyurdu: 11 ildeki afet konutlarına sıkı denetim!

Bakanlık açıkladı: 263 şehit yakını, gazi ve gazi yakını kamuya atanıyor! Tören 11 Temmuz'da yapılacak!