Kent Haberleri

89 kişiye mezar olmuştu: Galeria Sitesi'nin projelere aykırı inşa edildiği kapsamlı bilirkişi raporunda!

Diyarbakır'da, 6 Şubat tarihinde yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan ve 89 kişinin yaşamını yitirdiği siteye ilişkin kapsamlı bilirkişi raporu hazırlandı.Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre ,Fırat Üniversitesi (FÜ) Mühendislik Fakültesi İnşaat Bölümü tarafından oluşturulmuş olan bilirkişi heyetinin hazırlamış olduğu raporun dışında savcılığın kapsamlı bir rapor için talebi üzerine İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü tarafından görevlendirilerek şehre gelen 6 kişilik bilirkişi heyeti, merkez Yenişehir ilçesi Mimar Sinan Caddesi'nde yıkılan, altında Galeria İş Merkezi'nin yer aldığı siteyle ilgili incelemelerini de tamamladı

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının, şehirde depremde yıkılan binalardaki kusurların tespitine ilişkin başlatmış olduğu soruşturma, "Deprem Soruşturma Bürosu"nda görevli bir cumhuriyet başsavcı vekili ve üç savcı tarafından sürdürülüyor.

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre ,Fırat Üniversitesi (FÜ) Mühendislik Fakültesi İnşaat Bölümü tarafından oluşturulmuş olan bilirkişi heyetinin hazırlamış olduğu raporun dışında savcılığın kapsamlı bir rapor için talebi üzerine İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü tarafından görevlendirilerek şehre gelen 6 kişilik bilirkişi heyeti, merkez Yenişehir ilçesi Mimar Sinan Caddesi'nde yıkılan, altında Galeria İş Merkezi'nin yer aldığı siteyle ilgili incelemelerini de tamamladı.

Paylaşılan detaylara göre asrın felaketi şekline nitelendirilen deprem sonrası alanda yapılan çalışmalar, yapıdan alınmış olan numunelerin laboratuvar sonuçları, söz konusu yapıların arşiv kayıtları ile projelerin incelenmesi sonucu hazırlanmış olan 66 sayfalık rapor, soruşturma dosyasına daeklendi.

"Binanın belediye dosyasında yer alan hiçbir projeye uymadığı tespit edilmiştir"

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, söz konusu binanın 1994, 1995 ve 1999 tarihli yapı ruhsatlarına göre, deprem bölgelerinde yapılacak yapılar hakkındaki yönetmelik olan 1975 hükümlerine tabi olduğu kaydedilen raporda, belediye arşiv dosyasında binaya ait 1994 tarihli yapı ruhsatı ekinde mimari, statik betonarme ve tesisat projelerinin bulunmadığı bildirildi.

Ayrıca söz konusu raporda, belediye arşiv dosyasında binaya ait 1995 tadilat yapı ruhsatı ekinde mimari, statik betonarme projelerinin ve statik hesap raporunun olduğu fakat tesisat projesinin bulunmadığı kaydedildi.

Söz konusu raporda, şunlar kaydedildi:

"Belediye arşiv dosyasında binaya ait olan son yapı ruhsatı olan 1999 tarihli tadilat yapı ruhsatı ekinde sadece mimari proje bulunmakta olup, statik betonarme projelerin ve statik hesap raporu ile tesisat projeleri bulunmamıştır. 1994 ve 1995 tarihli yapı ruhsatlarında söz konusu binada 2 bodrum bulunmakta, 1999 yapı ruhsatında da 1 bodrum yer almıştır. Bina tek bodrumlu olarak inşa edilmiştir. 1995 tarihli yapı ruhsatı eki projeleri 1999 tarihli yapı ruhsatı alınana kadar geçerli olduğu halde söz konusu bina 1999 tarihine kadar bu ruhsata uygun şekilde inşa edilmemiştir. 1999 tarihli tadilat yapı ruhsatında yapı yüksekliğinin 36,50 metre şeklinde bildirildiği halde bu ruhsat ekindeki mimari projede 1997 tarihli Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi meclisinde alınmış olan imar kararına aykırı olarak en üst kotu 40,50 metre olarak gösterilmiştir. Yapının inşa edilmiş durumunun, belediye arşiv dosyasında yer alan hiçbir projeye uymadığı tespit edilmiştir."

Dosyada yapı kullanım izin belgesinin de bulunmadığı tespit edildi

Ayrıca yine paylaşılan detaylara göre, belediye arşiv dosyasında fenni mesul taahhütnamelerine, belediye temel üstü vizesine, belediye tarafından mühürleme işlemi sonrası inşaatın devam edileceğine dair bir yazıya rastlanılmadığı bildirilen raporda, dosyada yapı kullanım izin belgesinin de bulunmadığı kaydedildi.

Kolon kesmeye yönelik tespit bulunmadı

Söz konusu raporda, asrın felaketi olarak belirtilen depremde çöken B blokun temelinde yapılan incelemede bir hasar tespit edilmediği kaydedilerek, şu ifadelere yer verildi:

"Yapının deprem hasarı üzerinde B blok kaynaklı bir etki olmamıştır. Söz konusu deprem esnasında Diyar Galeria binasında deprem ivmelerinden kaynaklı oluşacak deprem yüklerini hesaplamada kullanılmış olan sismik katsayı 1975 deprem yönetmeliğinde bildirilen tasarım değerini aşmamıştır. Onaylı tek betonarme proje olan 1995 tarihli proje dikkate alındığında, beton karot numuneleri projedeki beton sınıfını sağlamadığı, betonarme donatılarının projedeki donatını sınıfını sağlamadığı kaydedildi. Bina yapımı esnasında betonarme imalatlar TS500 ve 1975 deprem yönetmeliğindeki konstrüktif koşullara uygun olarak yapılmamıştır. Yapıda kolon kesmeye yönelik herhangi bir tespit bulunmadı. Bodrum katta yer alan yüzme havuzunun B blok altında olmaması sebebiyle bu bloğun yıkılmasında bir etkisi bulunmamıştır."

"Yapım denetimindeki yetersizlik nedeniyle yıkılmış olduğu görüşüne varılmıştır"

Raporun sonuç kısmında şu değerlendirmeler yer aldı:

"Diyar Galeria B blok binasının belediye arşiv dosyasındaki onaylı ve onaylı olmayan projelere aykırı şekilde yapılmış olması, malzeme özelliklerindeki yetersizlik, uygulama ve işçilik hataları, fenni mesuliyet kapsamında yapım denetimindeki yetersizlik sebebiyle yıkılmış olduğu görüşüne varılmıştır. Bu sebeple söz konusu binanın yapı ruhsatlarının gerekli ekleri olan mimari, statik betonarme ve tesisat projeleri tam olmadan düzenlenmiş olması, temel üstü vizesi alınmadığı halde, inşaata devam edilmesine müsaade edilmesi, yapıdaki mühürlenme sonrası resmi izin olmadan inşaata devam edilmesine müsaade edilmesi, yapının imar durumuna uygunluğunun kontrol edilmemesi, yapının yapı kullanım izin belgesi düzenlemeden iskana açılması sebebiyle ilgili belediye ve varsa diğer kurum yetkilileri, binanın ruhsat eki projelere uygun olarak yapılmaması mevcut beton ve donatı özelliklerinin 1995 tarihli tek onaylı statik betonarme projede öngörülen beton ve donatı sınıfını sağlamaması sebebiyle de bina fenni mesulünün ve bina müteahhidinin sorumlu olduğu görüş ve kanaatine varılmıştır."

Suudi Arabistan ve Türkiye arasındaki 50 milyon dolarlık gayrimenkul yatırımı için imzalar atıldı

Kiralık konut piyasasındaki sorunlar nasıl çözülür? Konut kiralarına dayalı menkul kıymet ihracı önerisi! 

Kök aylığı 6 bin, 7 bin TL olan emekliler ne kadar maaş alacak? Emekli maaş zammında flaş gelişme!