22 / 12 / 2024

9 AVM için konkordato talebi verilmişti! AYD Başkanı açıkladı! AVM’leri bu noktaya getiren ne oldu? 

9 AVM için konkordato talebi verilmişti! AYD Başkanı açıkladı! AVM’leri bu noktaya getiren ne oldu? 

İçine düştükleri finansal krizi aşamayan 9 AVM için konkordato ilan edilmişti. Peki AVM’leri bu noktaya getiren ne oldu? 



Geçtiğimiz günler, içine düştükleri finansal krizi aşamayan 9 AVM için konkordato ilan edilmişti. Toplam borçları 600 milyon euro seviyesinde olan AVM'ler için mahkeme 3 aylık süre verdi. Söz konusu şirketler adın yapılan açıklamada, AVM’lerin değer kayıplarını önlemek ve istihdamın sürekliliğini sağlamak adına bu şirketler için 26 Aralık 2023 tarihi itibarıyla geçici mühlet kararı verildiği belirtildi.

9 AVM için konkordato talebi verilmişti! AYD Başkanı açıkladı! AVM’leri bu noktaya getiren ne oldu? 

AVM'LER KİRASINI ÖDEMEKTE ZORLANIYOR!

AVM kiralarında dövizden TL'ye dönülmesi ve salgın sonrası artan kur seviyesi, AVM’lerin 8 milyar doları bulduğu söylenen borçlarını çevirememesine yol açtı. Multi portföyünde bulunan 9 AVM için 3 aylık geçici mühlet kararı verilmesi, gözleri diğer AVM’lere çevirdi.

AYD Başkanı Nuri Şapkacı, Türkiye’de 447 AVM'nin bulunduğunu belirterek, bankaların kontrolünde olan AVM sayısısının ise 60-70 civarında olduğunu söyledi. Bu da 6 AVM’den birinin konkordatoyu bir seçenek olarak değerlendirebileceği anlamına geliyor.

AVM'LERİ BU NOKTAYA GETİREN NE OLDU?

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Nuri Şapkacı, Türkiye’de şu anda irili ufaklı 447 AVM'nin bulunduğunu belirterek, "Bankalara geçen veya bankaların kontrolünde olan AVM sayısı 60-70 civarında. Bu AVM’lerin bir kısmı da büyük çaplı AVM’ler. 20 bin metrekareden büyük hacme sahip olan AVM’leri baz aldığımızda, bu yüzdesel olarak önemli bir oran” dedi.

Bu rakam sektörde faaliyet gösteren 6 AVM’den birinin konkordatoyu bir seçenek olarak değerlendirebileceği anlamına geliyor. Şapkacı’nın verdiği bilgilere göre halihazırda AVM’lerin borçları, 10-12 milyar dolar civarında ve bunun da yaklaşık yüzde 80’i döviz kredi borçlarından oluşuyor. TL gelirleri karşısında çok daha hızlı yükselen kur nedeni ile kurumlar artık bu borçların faizini ödemekte bile zorlanıyor.

AYD Başkanı Nuri Şapkacı, AVM’leri bu noktaya getiren 3 önemli nedeni açıkladı. 2018’de kiraların dövizden TL’ye dönmesi ve mevzuat değişikliği dolayısıyla yatırımcıların döviz cinsinden kredi borçlarının ödenmesindeki zorluklar, gelir-gider dengesinin bozulmasına yol açtı.

2020 yılında uygulamaya konulan ek mevzuatla sözleşme serbestisi konusunda uygulanan kurallar, tek taraflı olarak yatırımcıların aleyhine olacak şekilde değişti. Yatırımcıların gelir ve giderleri arasındaki makas gün geçtikçe açıldı.

Bazı finansör şirketlerin yeteri derecede destek vermemesi de bir diğer önemli etken. Yatırımcıların döviz kredilerinden TL’ye dönülmesi konusunda olumsuz yanıt aldı. Pandemi de elbette sürece olumsuz yönde etki etmiştir.

Bu duruma gelinmesinde AVM’lerin kendi sorumlulukları konusunda ise Şapkacı, “Elbette fizibilitesi baştan yanlış yapılmış AVM’ler de olabilir ve vardır da. Ancak alınan kararlar ve uygulamalar bu AVM’lerin zor durumda kalması ile ilgili süreci hızlandırdı” dedi.

AVM metrekare verimlilik endeksinde yüzde 92,1'lik artış!

Uluslararası gayrimenkul şirketinden büyük hamle! 3 ayda 2 büyük AVM'yi sattı!

Geri Dön