9 yeni otel geliyor!
Şubat ayı teşvik verilerine göre, turizm yatırımları arttı. Verilere göre turizmde 9 yeni otel yatırımı için 645 milyon TL'lik teşvik belgesi alındı.
Şubat ayı teşvik verileri, turizm yatırımlarının ivme kaybetmekle birlikte devam ettiği, hatta teşvik rakamlarına göre sektör paylarına bakıldığında enerjiden sonra ikinci sırada olduğunu gösteriyor. Bilindiği gibi otellerin doluluk oranındaki düşüşler bu alandaki onlarca projenin ertelenebileceği ihtimalini gündeme getirmişti. Ancak önemli bir kısmının yatırım programını sürdürdüğü görülüyor.
Şubat ayı verilerine göre yatırım değeri 5 milyon liranın üzerinde olanlar itibariyle enerjide 754 milyon liralık, turizmde ise 645 milyon liralık yatırım için teşvik belgesi alındı. Rakamı içinden öğrenci yurtları düşülse bile turizm ikinci sıradaki yerini koruyor.
PIT İSTANBUL BÜYÜK OYNUYOR
Şubat ayında turizmde dikkat çeken en önemli yatırım için teşvik belgesi alan kuruluş, yabancı sermayeli PIT İstanbul oldu. Bu kuruluşun 5 yıldızlı otel projesi için öngörülen yatırım tutarı 320 milyon lira. PIT İstanbul Otel İşletmeciliği AŞ geçen yıl kuruldu. Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Akhan. 45 bin 900 milyon TL sermayeli şirketin yönetiminde C.King Man Kwok (Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı) C.Yi Ching Liao, Peter Camille Borer ve Adem Durak bulunuyor. Bu şirket her türlü otel, turizm tesisi, spalar, otoparklar ve restoranlar kuracak, işletecek.
YURT YATIRIMLARI DEVAM EDİYOR
Son birkaç yıldır yurt yatırımlarına ilgi dikkat çekiyor. Akfen gibi bazı büyük gruplar bu alanı en önemli iş kollarından birine dönüştürmek üzere yatırımlar yapı. yor. Akfen'in Hacettepe yurdu bitti. Isparta devam ediyor.
Şubat ayı teşvikleri içinde de yatırım değeri 5 milyon liradan büyük 5 yurt yatırımı var. Akgün İnşaat 2 bin öğrenci kapasiteli 50 milyon yatırım değeri yurtlar yapacak. Şubat ayında büyük yurt projeleri için 140 milyon lira yatırım öngörülüyor.
EĞİTİME 18 YENİ YATIRIM GELİYOR
Yurt yatırımlarının yanı sıra eğitim yatırımları da artıyor. Son yıllarda özel sektörün ilgisini çeken eğitim sektörüne yatırım amacıyla değeri 5 milyon liradan büyük 18 yatırım için teşvik belgesi alındı. Bunların bazüarı yeni yatırım. Bazdan ise mevcut yatırımcıların işlerini büyütmeleri ile ilgili kapasite artışı yatırımları.
Teşvik belgesi alınan projeler için 1.8 milyar liralık ithalat öngörülüyor. Bu ithalat daha çok makine teçhizat alanında. Ancak içerde de 3.7 milyar liralık harcama yapılacak. Finans, inşaat ve makine sektörüne yeni iş potansiyeli doğacak.
ENERJİ YATIRIMLARI SÜREKLİ ÖNDE
Şubat ayında da en çok yatırım alan sektör enerji oldu. 20 büyük yatırım için 754 milyon liralık yatırım teşvik belgesi aldı. Bunların içinde İskenderun Enerji'nin 236 milyon liralık, Çelikler Seyitömer'in 128 milyon liralık yatırımları dikkat çekiyor. Turizm yatırımları, küçükler de dahil edildiğinde 1 milyar lira civarına ulaşıyor.
TOPLAMDA TEŞVİKLER 5.5 MİLYAR LİRA
Şubatta teşvik belgesi alan bütün projelerin yatırım değeri 5.5 milyar lira. Bu rakam geçtiğimiz yıllar ortalamalarına uygun. Bazı aylar büyük kamu yatırımları rakamları yukarı çekse de genel olarak aylık yatırım projeleri bu 5 milyar civarında seyrediyor. Şubat rakamı yerlilerin yatırım iştahında ciddi bir sapma olmadığını gösteriyor.
YABANCI İLGİSİ STABİL SEYREDİYOR
Şubatta belgeye bağlanan yatırımların 22'si yabancı sermayeli. Bunların yatırım değeri 1 milyar lira. Ocakta 18 projede 1.9 milyarlık yabancı yatırımı vardı. Geçen yılın ocak ayında 13 projede 62 milyon liralık yatırım öngörülmüştü. Geçen yılın şubat ayında da 14 yatırımda 1 milyar liralık yabancı sermayeli yatırım projeleri teşvik belgesi almıştı.
Dünya