AA Erbil Ofisi açıldı!
Başbakan Yardımcısı Akdoğan, AA Erbil Ofisinin açılışında, " AA'nın Kürtçe hizmet vermesi ve IKBY içinde bu ofislerin açılması çözüm sürecinin de bir başarısıdır " dedi.
Anadolu Ajansı Erbil ofisinin resmi açılışı yapıldı.
Açılış törenine Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nden (IKBY) Başbakan Yardımcısı Kubat Talabani, Hükümet Sözcüsü Sefin Dizayi, Maliye Bakanı Rebaz Muhammet, Belediyeler Bakanı Newroz Mevlüt, Anadolu Ajansı Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Öztürk, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay, AK Parti Genel Başkan Başdanışmanı Hüseyin Çelik, Türkiye Bağdat Büyükelçisi Faruk Kaymakcı, Türkiye Erbil Başkonsolusluğu yetkilileri, Türkiye ve Erbil'den gazeteciler ile diğer önemli isimler katıldı.
Bölge medyasının yoğun ilgi gösterdiği açılış törenini, bazı televizyonlar canlı yayınla verdi.
Başbakan Yardımcısı Akdoğan: Çözüm sürecinin başarısı
Başbakan Yardımcısı Akdoğan, törende yaptığı konuşmada, Türkiye'de Kürtlüğün tartışıldığı dönemler bulunduğunu hatırlatarak, "Ama sonradan AK Parti iktidarı döneminde, hem bütün bu meselelerle yüzleşildi, Kürtlerin ve diğer bütün etnik grupların, mezheplerin varlığı kabul edildi. Bunun ötesinde, devlet, kamu yayıncılığı olarak Kürtçe televizyon kurdu, işte Anadolu Ajansı Kürtçe hizmet veriyor ve Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi içinde bu ofisler açılıyor. Bunlar çok önemli gelişmelerdir. Bu, çözüm sürecinin de bir başarısıdır" dedi.
Akdoğan, "Çözüm sürecinin başarıya ulaşması, aynı zamanda bütün bölge için bir model, bir örneklik oluşturacaktır. Sorunlara demokratik çözüm bulunması konusunda önemli bir örneklik sergileyecektir" şeklinde konuştu.
Talabani: Anadolu Ajansı'nı tebrik ediyoruz
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakan Yardımcısı Kubat Talabani de yaptığı konuşmada, "Burada olmaktan memnuniyet duyuyoruz. Ayrıca, Türk hükümeti heyetinin gelişinden oldukça mutlu olduk. Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ve diğer hükümet yetkililerinin huzurunda hepinize hoşgeldiniz diyorum" ifadelerini kullandı.
"Bu ofisinin, burada açılıyor olması halkımızın ve hükümetizin doğu bilgi alması yönünde atılmış çok önemli bir adımdır" ifadesini kullanan Talabani, şunları kaydetti:
"Anadolu Ajansı'nın ne kadar etkin olduğuna ben ve bakan arkadaşlarım yakinen şahidiz. O nedenle kendilerini tebrik ediyoruz. Haberlerini farklı dillerden abonelerine iletiyor olması da takdire şayandır. Bu adımın, gazetecilik mesleğinin gelişmesini de beraberinde getirmesini diliyoruz. Ayrıca bugün etraflıca toplantı yapma imkanı bulduğumuz heyetin gelişi, iki taraf arasındaki ilişkiler için çok önemlidir."
Bölgenin haber kaynağı oldu
Anadolu Ajansı’nın 100. Yıl Vizyonu kapsamında 1 Eylül 2013’te Erbil ve Ankara ayağında başlattığı Kürtçe Haberler Servisi, kısa zamanda Kürt medyasının en önemli haber kaynakları arasına girdi ve abone sayısını 21'e çıkardı.
Bölgedeki ve dünyadaki önemli gelişmeleri, "güvenilir", "tarafsız" "etik", "hızlı" ilkeleri temelinde haber, fotoğraf ve görüntü desteğiyle abonelerine sunan AA, Kürtçe yayınıyla demokratikleşme sürecine de önemli katkılarda bulundu. Ankara ve Erbil ayağında yapılan haberler, Irak ve Türkiye halkı arasında barış köprülerinin kurulmasını sağladı. Kürtçe yayınla, Kürtçe haber dilinin gelişmesi yolunda önemli bir süreç başlatılmış oldu.
AA'yı tercih ettiler
Kürtçe yayının başlamasının ardından bölge medyasının tercihi AA oldu. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin, Erbil, Duhok ve Süleymaniye kentiyle, Kerkük'ün önde gelen medya kuruluşları AA'ya abone oldu.
Televizyon kanalları KNN, NRT, Kerkük TV, Türkmeneli, Zagros, Payam, Geli Kurdistan, Waar ve Kurdistan TV; gazeteler Kurdistana Nwe, Hawlati, Xebat, Basnews ve Destur; Civil dergisi, Halk Radyosu ve Kurdiu isimli internet sitesi olmak üzere 17 kurum AA ile abonelik sözleşmesi imzaladı. Türkiye'de ise TRT Şeş, Xeber.com.tr, Haberdiyarbakır.com ve Tigris Haber gazetesi AA'nın abonesi oldu. Böylelikle Kürtçe yayın abonesi 21'e yükseldi.
Anadolu Ajansı, 100. Yıl Vizyonu'nda Brüksel merkezli Avrupa ile Amerika, Ortadoğu-Afrika, Asya-Kafkasya ve Asya-Pasifik olmak üzere uluslararası yapılanmasını 5 bölge üzerinden gerçekleştirme kararı almıştı. 2020 yılı itibarı ile 11 dilde haber üretmeyi hedefleyen AA; Türkçe, Arapça, İngilizce, BHS (Boşnakça, Hırvatça, Sırpça), Rusça, Kürtçe (Kurmanci, Sorani), Fransızca ve Arnavutça ile yayın dili sayısını 8'e çıkarmıştı.
AA