Ekonomi

AB anlaşmaya vardı! Tüketici ve ekonomiyi yüksek fiyatlardan koruyacak düzenleme 15 Şubat'ta yürürlüğe girecek.

Vatandaşı ve ekonomiyi yüksek doğal gaz fiyatını karşı korumak için önemli bir adım atan AB tavan fiyat uygulanması konusunda anlaşmaya vardı. AB daha önce de Rus petrolüne tavan fiyat getirmiştiAB üyesi 27 ülkenin enerji bakanları, Avrupa'daki enerji krizine karşı alınacak önlemleri ve ithal doğal gaza uygulanacak tavan fiyatı görüşmek üzere Brüksel'de toplandı

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler, doğalgaza megavatsaat başına 180 avro tavan fiyat uygulanması konusunda anlaştı.AB üyesi 27 ülkenin enerji bakanları, Avrupa'daki enerji krizine karşı alınacak önlemleri ve ithal doğal gaza uygulanacak tavan fiyatı görüşmek üzere Brüksel'de toplandı.

"TAVAN FİYAT" NASIL UYGULANACAK?

Toplantının ardından yapılan açıklamada,  yüksek gaz fiyatlarını sınırlamak için geçici bir mekanizma üzerinde anlaşmaya varıldığı bildirildi. Vatandaşları ve ekonomiyi yüksek gaz fiyatlarına karşı korumak için bir düzeltme mekanizması üzerinde siyesi anlaşmaya varıldığı belirtilen açıklamada gaza tavan fiyatın enerji arz güvenliğini, finansal piyasaların istikrarını ve Avrupa'da dünya piyasa fiyatlarını yansıtmayan gaz fiyatındaki aşırı dalgalanmaları sınırlamasının amaçladığı belirtildi.

Açıklamaya göre, tavan fiyat sistemi, Avrupa'da derinliği en fazla olan Hollanda merkezli sanal doğalgaz ticaret noktası TTF'de işlem gören vadeli gaz kontratının 3 iş günü boyunca 180 euroyu aşması ve aynı dönemde Avrupa'da sıvılaştırılmış doğal gazın (LNG) megavatsaat fiyatının küresel piyasaların 35 euronun üzerine çıkması durumunda yürürlüğe gireceği kaydedildi.

AB KOMİSYONU ASKIYA ALABİLECEK

Mekanizma, 15 Şubat 2023 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek. Yapılan açıklamada, AB Enerji Düzenleyicileri İşbirliği Ajansı'nın (ACER) piyasaları sürekli olarak izleyeceği ve ilgili bildirimleri yayımlayacağı kaydedildi. Ayrıca işleyişle ilgili riskler veya piyasada rahatsızlık ortaya çıkması durumunda AB Komisyonunun mekanizmayı askıya alabileceği bildirildi.

AB Komisyonu, geçtiğimiz ay piyasalardaki gaz fiyatlarına "tavan fiyat" olarak bilinen bir düzeltme mekanizması uygulanması teklifinde bulunmuştu. Bunun üzerine AB Dönem Başkanı Çekya'nın üye ülkeler arasında uzlaşı sağlamak için, doğalgaz fiyatının megavatsaat başına 188 euroyu 3 gün boyunca aşması ve küresel LNG fiyatlarıyla farkın da 35 euro olması durumunda tavan fiyatın devreye girmesini içeren bir düzenleme hazırladı. Almanya, Hollanda, Avusturya, Danimarka ve Macaristan gibi ülkeler tavan fiyat uygulamasına mesafeli yaklaşırken, bunun Avrupa'ya gaz tedarikini azaltmasından çekiniyordu. AB daha önce de Rus petrolüne tavan fiyat uygulaması getiren bir düzenleme yapmıştı.

Öte yandan, Hollanda doğal gaz piyasası TTF'de işlem gören vadeli gaz kontrat fiyatı, ağustosta megavatsaat başına 340 euroya kadar çıkarken bugün ise 106 eurodan işlem görüyor. Bu rakamın üç gün üste üste 180 euroyu geçmesi durumunda tavan fiyat uygulaması devreye girecek.

 

AB Rus petrolüne tavan fiyatta anlaştı. Petrol fiyatları nasıl etkilenecek?

AB tarım ve çiftçi için dev paket hazırladı. Genç çiftçiler ve küçük çiftliklere özel bütçe ayrıldı

AB tarihinin en büyük yolsuzluk skandalı patladı. Katar lehine lobicilik yapan parlamenter tutuklandı

AB kara para ve kripto varlıklar konusunda yeni önlemler alıyor