02 / 05 / 2024

AB, Romanlar'a konut projesi hazırlayan TOKİ'yi örnek alsın!

AB, Romanlar'a konut projesi hazırlayan TOKİ'yi örnek alsın!

Edirne Roman Derneği Başkanı Erdinç Çekiç, AB ülkelerinin, Romanlar için 50 bin konutluk proje hazırlayan TOKİyi örnek almasını istedi. Çekiç, "Trakya'da bin aileye bu konutlar şu anda teslim edilecek. Bu proje umarım AB'ye örnek olur" dedi



Avrupa Bölgeler Asamblesi (AER) toplantıları çerçevesinde İstanbul İl Özel İdaresi İl Genel Meclisi'nde 'Avrupa Bölgeleri ve Romanlar' konulu bir oturum düzenlendi. Roman kültürünün Avrupa'nın bir parçası olduğunu vurgulayan Macaristan Zemplen temsilcisi Ferenc Vargas, "Romanlar eğitimde sosyal eşitsizlikler yaşıyor. Aileler yeterli ekonomik seviyeye sahip değil. Birçok Roman getto şeklinde kamu hizmeti dışında yaşıyor. Kenar mahalle ya da gettolarda yaşayan Romanların yaşam koşulları oldukça kötü. Bu ailelere maddi destek sağlanmalıdır" dedi.

Edirne Roman Derneği Başkanı Erdinç Çekiç ise Romanların en büyük sorununun eğitim olduğunu belirterek, Romanların toplumda kendini ifade edemediğini söyledi.

TOKİ'nin Romanlara özel 50 bin kişilik konut projesi olduğunu ifade eden Çekiç şunları kaydetti: "Trakya'da bin aileye bu konutlar şu anda teslim edilecek. Bu proje umarım AB'ye örnek olur. Batı ülkelerinde sırf Roman diye kadınlar kısırlaştırılıyor, evleri yakılıyor. Hem insanlar farklı diyorsunuz hem de bizim gibi olsun istiyorsunuz. Romanları kendi ülkelerine ait olduklarını hissettirirsek sorun olmaktan çıkarlar. 2004 yılından beri Türkiye'de büyük bir değişim var. Bu değişim çok büyük bir gelişme ve bunu Romanlar da yaşıyor."

TOKİ Haber


Geri Dön