Abant Tabiat Parkı, Bolu İl Özel İdaresi ne verilmedi!
Bolu İl Özel İdaresi nin yaptığı çalışmalarla ekolojik denge ve doğaya zarar verdiği için mahkeme kararıyla elinden alınan Abant Tabiat Parkı nı geri almak için yaptığı itiraz kabul edilmedi
Bolu İl çevre ve Orman Müdürü Sezgin Akay, 1.3 milyon lira ödenek geldiğini, bakanlığa devredilen Abant 'ın doğal haline kavuşması için çalışma yaptıklarını söyledi. çevre ve Orman Bakanlığı, 2009 yılının Ağustos ayında yapılan sözleşme ile Abant Tabiat Parkı 'nı Bolu İl Özel İdaresi 'ne devretti. İl Özel İdaresi gölün çevresindeki yolu genişleterek, toprak dolgu ile yolun seviyesini yükseltti. Gölün dereyle bağlantısının önüne menfez yapılması nedeniyle geçen yıl şubat ayında göldeki su seviyesi yükselerek gölün çevresindeki yollar, yeşil alanlar, hayvanların yaşam alanları ve göl kenarındaki iskeleler sular altında kaldı.
Bolu İl Özel İdaresi 'nin Abant 'ta yaptığı inşaat çalışmalarının ekolojik dengeye ve doğaya zarar verdiği gerekçesiyle şehir Plancıları Odası, çevre ve Orman Bakanlığı ile Bolu İl Özel İdaresi arasında imzalanan işletme sözleşmesinin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle Sakarya Bölge İdare Mahkemesi 'ne dava açtı. Sakarya 1 'inci İdare Mahkemesi, geçen Mart ayında verdiği kararla çalışmaların ekolojik denge ile ekolojik sisteme zararının bulunduğunu, yaban hayatının tahrip edilerek, uzun devreli gelişme planına aykırı olarak yeni yollar açıldığının ortaya konulması nedeniyle, imzalanan sözleşmenin hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle yürütmeyi durdurdu.
İTİRAZI REDDEDİLDİ
Bolu Valiliği ise İl Özel İdaresi tarafından Abant 'a yapılan çalışmalara para aktarıldığını gerekçe göstererek kararın iptali istemiyle Sakarya İdare Mahkemesi 'ne dava açtı. Sakarya İdare Mahkemesi, geçen hafta verdiği kararla Bolu Valiliği 'nin itirazını reddetti.
Bolu İl çevre ve Orman Müdürlüğü, Mart ayından bu yana beklenen mahkeme kararı nedeniyle duran inşaat çalışmalarına dün itibariyle yeniden başladı. Abant 'ta yarım kalan yolların doğal taşlarla kaplanması işine yeniden başlandı. Bolu İl çevre ve Orman Müdürü Sezgin, Abant 'ın gelişme projelerinin onaylandığını belirterek, 'Projeler kapsamında çalışmalarımıza devam ediyoruz. çevre yolunun 2 kilometresi yapılmıştı, geri kalan 2 kilometresini de doğal taşlarla döşüyoruz. 6 metre genişliğinde 2 metre de yaya olmak üzere 8 metre genişliğinde bir yol. Mahkeme nedeniyle Abant 'ta yapılan çalışmalara ara verilmişti. Mahkemenin verdiği kararlara da riayet ederek çalışmalarımızı tamamlayacağız' dedi.
çalışmaların Kurban Bayramı 'na kadar tamamlanacağını açıklayan Akay, 'Göl çevresinde bulunan piknik alanlarında bulunan çeşmeleri doğal taşlarla yeniliyoruz. Göl çevresindeki çalışmalarımız bittikten sonra göl kenarlarına peyjaz düzenlemeleri ile ahşap bariyerlerle kamufle edeceğiz. Canlı ağaçlarla doğal bir görünüme kavuşmasını sağlayacağız. Bütün çalışmaları Kurban Bayramı 'nda bitecek şekilde planlıyoruz. Kurban Bayramı 'nda orijinal, doğal haline kavuşmuş bir Abant Tabiat Parkı ile karşılaşacağız. Abant 'a yapılacak çevre düzenlemesi ve yol çalışmaları için 1.3 milyon TL 'lik bir ödenek geldi' diye konuştu.
MOTORU BOZULAN SANDAL GÖLDE MAHSUR KALDI
Abant Gölü 'nde gün geçtikçe artan ve gölü tehdit eden sazlıkları temizleyen iki kişinin bulunduğu sandalın motoru gölün ortasında bozuldu. Sandalda bulunan iki görevli motoru çalıştırabilmek için dakikalarca uğraştı. Sandalda kürekte olmaması nedeniyle iki kişi elleriyle sandalı yüzdürmeye çalıştı. Sandalın güçlükle hareket etmesi üzerine bu kez iki görevli sazlıklardaki geniş yaprakları ellerine alarak sandalı yüzdürmeye çalıştı. Yaklaşık yarım saat süren mücadelenin ardından iki görevli kıyıya ulaşmayı başardı.
Hürriyet