Ekonomi

ABD 2023 mali yılına 88 milyar dolarlık bütçe açığıyla başladı!

Yeni mali yılın ilk ayında bütçe açığına ilişkin piyasa beklentileri 90 milyar dolar olması yönündeydi.ABD Hazine Bakanlığı, ekim ayına ilişkin bütçe dengesi raporunu paylaştı

ABD federal hükümetinin bütçe açığı, 2023 mali senesinin ilk ayı olan ekimde geçen senenin aynı dönemine kıyasla yaklaşık yüzde 47 düşerek 88 milyar dolar olarak kayda geçti.

ABD Hazine Bakanlığı, ekim ayına ilişkin bütçe dengesi raporunu paylaştı.

Buna göre, 1 Ekim 2022'de başlayan ve 30 Eylül 2023'te son bulacak olan 2023 mali senesinin ilk ayında federal hükümetin bütçe açığı 88 milyar dolar olarak hesap edildi.

Federal hükümet, 2022 mali senesinin aynı ayında 165 milyar dolarlık bütçe açığı vermişti. Bu şekilde, bütçe açığı ekimde geçen senenin aynı ayına kıyasla yaklaşık yüzde 47 düşüş yaşadı.Bu dönemde bütçe dengesine ilişkin piyasa beklentisi, bütçenin ekimde 90 milyar dolarlık açık vermesi yönündeydi.

Hükümetin gelirleri ekimde geçen senenin aynı ayına kıyasla yüzde 12 artarak 319 milyar dolara çıkarken, harcamaları yüzde 9 azalışla 406 milyar dolar oldu.

ABD'nin bütçe açığı, 2022 mali senesinde Kovid-19 salgınına yönelik harcamaların azalmasının etkisiyle yüzde 50 azalışla 1,4 trilyon dolara düşmüştü.

Bütçe açığı, 2021 mali yılında 2,8 trilyon dolar ve 2020 mali yılında 3,1 trilyon dolar olarak kaydedilmişti. 

Bugün aynı zamanda ABD enflasyon verileri paylaşıldı. İşte ayrıntılar...

ABD'de enflasyon ekimde beklenenden fazla yavaşladı!

ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), ekimde aylık yüzde 0,4 ve yıllık yüzde 7,7 artarak beklenenden fazla yavaşlama kaydetti.

ABD Çalışma Bakanlığı, ekim ayına ait enflasyon verisini açıkladı.

Buna göre, Amerikalı tüketicilerin yaşam maliyeti ekimde bir önceki aya kıyasla yüzde 0,4 arttı.

Piyasa beklentileri, TÜFE'nin bu dönemde aylık yüzde 0,6 artması yönündeydi. TÜFE, eylülde de aylık bazda yüzde 0,4 artmıştı.

Ülkede TÜFE, ekimde yıllık bazda ise yüzde 7,7 artış kaydetti.

Beklentiler, TÜFE'nin bu dönemde yıllık yüzde 8 artması yönündeydi. Ekimde beklenenden fazla yavaşlama kaydederek 9 ayın en düşük seviyesine gerileyen yıllık enflasyon, eylülde yüzde 8,2 olmuştu.

Söz konusu dönemde barınma, benzin ve gıda fiyatlarındaki artışlar tüketici fiyatlarındaki yükselişte öne çıktı.

Barınma endeksi ekimde aylık yüzde 0,8 ve yıllık yüzde 6,9 arttı. Gıda endeksi de aynı dönemde aylık yüzde 0,6 ve yıllık yüzde 10,9'luk artış kaydetti. Enerji endeksi ise ekimde aylık yüzde 1,8 ve yıllık yüzde 17,6 arttı. Enerji kalemi altındaki benzin fiyatları da ekimde aylık yüzde 4 ve yıllık yüzde 17,5 yükseldi.

Değişken enerji ve gıda fiyatlarını içermeyen çekirdek TÜFE de ekimde aylık yüzde 0,3 ve yıllık yüzde 6,3 artış ile piyasa beklentilerinin altında seyretti.

Moody's Türkiye’nin bu seneye ilişkin büyüme tahminini güncelledi!
Bakan Nebati'den flaş ÖTV indirimi açıklaması!
Morgan Stanley'den yeni Türkiye'ye not!