Dış Piyasalar

ABD Halkbank davasındaki itirazı değerlendirme kararı verdi: Halkbank'ın hisseleri yüzde 10 değerlendi!

ABD Yüksek Mahkemesi, Halk Bankası'nın İran yaptırımlarını deldiğine ilişkin suçlamaya yönelik itirazını ele alma kararı verdi. Kararın ardından Halk Bankası'nın hisseleri tavan yaptı. İşte ayrıntılar...  

Halkbank'ın Amerika Birleşik Devletleri'nde devam eden davasında yeni bir son dakika gelişmesi yaşandı. 

 

Amerika Birleşik Devletleri Yüksek Mahkemesi, Halkbank'ın İran'a uygulanan yaptırımları deldiği iddiasıyla yargılandığı davaya ilişkin itirazını ele almayı kabul etti. 

İşte Halkbank'ın Amerika Birleşik Devletleri'nde devam eden davasındaki son durum...

Halkbank, Amerikan Yabancı Devletler Dokunulmazlığı Yasası çerçevesinde  federal yargının diğer ulusları ve sahip oldukları şirketleri yargılayamayacağı tezini ileri sürerek, mahkemeye itiraz talebi ile gitmişti. NTV'de yer alan habere göre; Halkbank'ın bu talep Amerika Birleşik Devletleri Temyiz Mahkemesi tarafından daha önce kabul edilmeyerek, reddedilmişti. 

ABD Yüksek Mahkemesi, Halk Bankası'nın İran yaptırımlarını deldiğine ilişkin suçlamaya yönelik itirazını ele alma kararı vermesinin ardından Halkbank hisseleri borsada yüzde 10 yükseldi ve tavan yaptı. 

 

HALKBANK ABD DAVASINDA NELER OLDU? 

Federal savcılar 2019 senesinde  20 milyar dolar değerinde İran petrol ve doğal gaz gelirinin ABD yaptırımlarını delerek aklanmasında rol oynadığı sebebiyle  Halkbank aleyhine dava açmıştı. Davanın açılmasının ardından banka dokunulmazlık kapsamında olduğunu iddia ederek, suçlamaların düşürülmesi talebinde bulunmuştu. New York temyiz mahkemesi ise suçlamaların ticari faaliyetlerdeki suistimallerle ilgili olması sebebiyle dokunulmazlık kapsamında olmadığını ileri sürmüştü. 

Halkbank da konuyu Yüksek Mahkeme'ye taşıyarak daha önce bir dava açılmadığını ve emsal teşkil ederek bundan sonra herhangi egemen bir devletin yargılanmasına yeşil ışık yakılması anlamı taşıyacağını belirtti. 

ABD Adalet Bakanlığı ise Bağımsız Yabancı Devlet Dokunulmazlığı Yasası'nın sadece özel hukuk davalarını kapsadığını adli davalarını kapamadığına dikkat çekerek, kapsadığı kabul edilse bile konunun kanunun istisnası olan ticari aktiviteleri alanında yer aldığını belirtmişti. Dava Yüksek Mahkeme'den gelecek kararın beklenmesi amacıyla askıya alınmıştı. 

Savcılar, Halkbank'ı, petrol gelirlerini altına ve ardından nakde çevirerek İran'ın çıkarına olacak şekilde kullanılmasına yol açmakla ve bunu yaparken de kazancı meşru göstermek için sahte gıda ticareti belgeleri hazırlamakla suçluyor.

Emekli, işsiz, dul ve yetim tüm bunlardan ücretsiz yararlanıyor! Milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor

İstanbul Havalimanı metrosu için tarih verildi! Taksim'den 30 dakikada gidilecek!

Emekli zammında o oran netleşti! Ocak 2023 emekli maaşları kaç lira olacak? Hemen bu rakama bakın!