28 / 04 / 2024

ABD Hazine Bakanı Yellen'dan ticari gayrimenkul sektörü açıklaması!

ABD Hazine Bakanı Yellen'dan ticari gayrimenkul sektörü açıklaması!

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, yüksek faiz oranları ve pandemi sonrası değişen çalışma modelleri ile ofislerin boşalmasından dolayı ticari gayrimenkul sektörüne ilişkin endişelerinin bulunduğunu fakat durumun yönetilebilir olduğuna inandığını kaydetti.



Yellen, Finansal İstikrar Gözetim Konseyi'nin yıllık raporuna ilişkin ABD Temsilciler Meclisinin Finansal Hizmetler Komitesinde düzenlenen oturuma katılarak açıklamada bulundu. 

Ticari gayrimenkul konusunda endişeleri olduğunu belirten Yellen, bankacılık düzenleyicilerinin bu konuya odaklandığını belirtti.

Yellen, düzenleyicilerin zararların karşılanması için kredi zararı rezervlerinin oluşturulduğundan, temettü politikalarının uygunluğundan ve likiditenin yeterli olduğundan emin olmak için çalıştığını, yüksek faiz oranları ve pandemi sonrası değişen çalışma modelleriyle ofislerin boşalması nedeniyle vadesi gelen ticari emlak kredilerinin yeniden finansmanının bu mülklerin sahipleri üzerinde büyük bir stres oluşturacağını ifade etti.

dunya.com'da yer alan habere göre; ABD Hazine Bakanı Yellen, "Endişeliyim. Her ne kadar bu sorun neden ile oldukça strese giren bazı kurumlar olsa da bunun yönetilebilir olduğuna inanıyorum." diye konuştu.

DÜZENLEME SAĞLAYACAK YASA KONGREDEN GEÇMELİ

ABD'nin ekonomik gücünün güçlü ve dayanıklı bir finansal sisteme bağlı olduğunu vurgulayan Yellen, Finansal İstikrar Gözetim Konseyi'nin 2023 senesi boyunca ticari ve konut amaçlı gayrimenkul sektöründen, küresel jeopolitik çatışmalardan ve teknolojik gelişmelerden kaynaklanan riskler dahil olmak üzere çeşitli riskleri izlediğini de sözlerine ekledi. 

ABD Hazine Bakanı Yellen dan ticari gayrimenkul sektörü açıklaması!

Konseyin odaklandığı risklere değinen Yellen, bunlardan ilkinin bankacılık sektörü ve banka dışı mali kuruluşlardan kaynaklanan riskler olduğunu belirtti. Öte yandan, Yellen, iklimle ilgili olayların giderek şiddetlenmesi ve sıklaşması nedeniyle bununla ilgili finansal istikrar riskleri konusunda da değerlendirme çabaları ile koordinasyonu artırmaya çalıştıklarını bildirdi.

Kripto varlık platformları ve sabitcoinler üzerindeki işlemler, kripto varlık fiyat dalgalanmalarından kaynaklanan kırılganlıklar ve geçerli yasa ile düzenlemelere aykırı veya bunların dışında hareket eden platformların çoğalması gibi dijital varlıklara ve ilgili risklere de odaklandıklarına dikkati çeken Yellen, "Geçerli kurallar ve düzenlemeler uygulanmalı ve Kongre, sabitcoinlerin ve menkul kıymet olmayan kripto varlıklar için spot piyasasının düzenlenmesini sağlayacak mevzuatı kabul etmeli." diye konuştu.

Yellen, "Konsey, maliyetlerin azaltılması ve verimliliğin yükseltilmesi gibi potansiyel faydaların yanı sıra siber ve model riski gibi potansiyel riskler sağlayan yapay zekanın finansal hizmetlerde artan kullanımını yakından izliyor." diye konuştu. 

ABD Hazine Bakanı Yellen, finansal kurumların, düzenleyicilerin ve piyasa katılımcılarının yapay zeka alanındaki uzmanlıklarını ve izleme kapasitelerini derinleştirmeye devam etmesi gerektiğini vurguladı.

Yellen: Küresel ekonomi ABD ve Çin ekonomisine bağlı!

Yellen ekonomik kriz yok dedi! ABD’nin borcu 33 trilyon doları geçti!

Yellen: Çin, ABD'nin haksız ticaret endişelerini gideremedi!

ABD borç krizine girdi! 5 Haziran dönüm noktası!

Amerikan ekonomisi sallantıda mı? Borç limiti açmazı hakkında ne deniyor?

 


Geri Dön