Dış Piyasalar

ABD Hazine Bakanlığı'ndan açıklama: ‘Rusya’nın petrol geliri büyük ölçüde düştü!’

ABD Hazine Bakanlığı’ndan Rusya’nın petrol gelirlerine ilişkin açıklama geldi.  Bakanlık, tavan fiyat uygulamasından sonra Rusya'nın petrol gelirlerinin büyük ölçüde düştüğünü duyurdu. Raporda, tavan fiyat politikasının uygulanmasından sonra Rusya’nın petrol gelirlerinin hem savaş öncesi hem de savaşın başlangıcındaki yüksek seviyelere nazaran büyük ölçüde düştüğü belirtildi

ABD Hazine Bakanlığı, Rus petrolüne ilişkin tavan fiyat uygulamasının başarısına yönelik ilerleme raporunu kamuoyuyla paylaştı.

Raporda, tavan fiyat politikasının uygulanmasından sonra Rusya’nın petrol gelirlerinin hem savaş öncesi hem de savaşın başlangıcındaki yüksek seviyelere nazaran büyük ölçüde düştüğü belirtildi.

Rus hükümetinin ocak-mart dönemindeki petrol gelirlerinin 2022’ye göre yüzde 40 oranında düştüğü belirtilen raporda, savaştan önce petrol gelirlerinin toplamının Rusya’nın bütçesinin yüzde 30-35’ini oluşturduğu ifade edildi.

Yayımlanan raporda, bu yıl petrol gelirlerinin Rusya’nın bütçesinin yüzde 23’üne gerilediği aktarıldı.

Bakanlığın yayımladığı raporda, Rusya’nın petrol gelirinin ülkenin nisan ayında 2022 yılı Mart ayına göre petrol ihracatını yüzde 5 ila yüzde 10 artırmasına karşın düştüğü belirtildi.

Raporda, fiyat tavanına yönelik ilk başta piyasada meydana gelen şüpheye karşın piyasa katılımcıları ve jeopolitik analistlerin, tavan fiyatın Rusya’nın petrol gelirini düşürme ve global enerji piyasasında istikrarı sağlama amaçlarına ulaştığını kabul ettiği bildirildi.

İşte detaylar...

NELER YAŞANMIŞTI?

G7 üyesi ülkeler ve AB ülkeleri, 2022’de, Rusya’dan deniz yoluyla taşınan petrole varil başına 60 dolar tavan fiyat uygulanmasında anlaşmıştı.

Rusya ise Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından imzalanan kararname ile beraber Rus petrolüne tavan fiyat uygulamasına katılan ülkelere petrol ve petrol ürünü satışını yasaklamıştı. 

SAKARYA GAZ SAHASI İÇİN İTALYAN FİRMA İLE SÖZLEŞME İMZALANDI

Öte yandan, Sakarya doğal gaz sahasının ikinci faz geliştirme işleri çerçevesinde İtalyan petrol ve doğal gaz altyapısı hizmet firması Saipem ile anlaşmaya varıldı.

İtalyan petrol ve doğal gaz altyapısı hizmet firması Saipem, Sakarya doğal gaz sahasının ikinci faz geliştirme işleri doğrultusunda Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın (TPAO) denizlerde arama ve çıkarma faaliyetlerini yürüten iştiraki TP-OTC ile anlaştı.

Saipem’den yapılan yazılı açıklamada sözleşmenin tutarı açıklanmadı. Fakat Kuzey Denizi’nde başka bir işveren ile gerçekleştirilecek projeyle beraber 850 milyon dolar tutarında olacağı aktarıldı.

Saipem’in açıklamasına göre geçen senenin yaz aylarında başlayacak olan proje, Karadeniz’de 2,200 metre derinlikte, 175 km uzunlukta ve 16 inç çapında olan boru döşenmesi işini kapsıyor.

Seçimlerden sonra zam fırtınası! Asıl zamlar 28 Mayıs’tan sonra!

Kızılay’dan son dakika KPSS şartsız personel alımı! Elinizi çabuk tutun!

İşte ŞOK’a gelen yeni indirimler! Katlanır bisiklet 3.300 TL, oyun bilgisayarı 15.200 TL, çift kişilik pike 169 TL...