Ekonomi

ABD hükümeti First Republic Bank’ı kurtarmak için harekete geçti!

ABD'li düzenleyici kurum Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC), First Republic Bank'ın iflasını önlemek amacıyla aralarında JPMorgan ve PNC gibi isimlerin bulunduğu dev bankalardan teklif almaya başladı.Ancak ABD hükümeti, bu defa erken hamle yaparak aralarında JPMorgan ve PNC’nin olduğu finans gruplarından, krizdeki First Republic Bank’ın tamamı veya bir kısmı için teklif vermelerini istedi

Amerika Birleşik Devletleri’nde banka iflasları hız kesmiyor. Ancak ABD hükümeti, bu defa erken hamle yaparak aralarında JPMorgan ve PNC’nin olduğu finans gruplarından, krizdeki First Republic Bank’ın tamamı veya bir kısmı için teklif vermelerini istedi.

Wall Street Journal’a konuşan finans kaynakları, daha önce 11 bankayı First Republic’e 30 milyar dolar mevduat yatırmak üzere bir araya toplayan JPMorgan’ın, bu defa yeni bir anlaşma için teklif vermeye hazırlandığını belirtti.

FDIC, çarşamba günü bazı büyük bankalara First Republic’in mevduat ve varlıkları için ne kadar ödemeye istekli olduklarını sordu. Cuma günü ise düzenleyici kurum, JPMorgan, PNC ve diğer birkaç bankaya geri dönerek First Republic hakkında daha ayrıntılı bilgilere erişim sağlamayı önerdi.

 

FDIC SİGORTA FONUNDAN YARDIM İMKANI

Bankalarla yapılan görüşmede yapacakları destek karşılığında kendilerinin de kazançlı çıkacağı bir teklif sunacaklarını belirten yetkililer, kazanacak olan teklif sahibi bankanın FDIC’nin sigorta fonundan bir miktar yardım alacağını da vurguladı. Konuyla ilgilenen bankalara pazar gününe kadar süre tanındı.

Kaynakların verdiği bilgiye göre, First Republic ve hükümet ilgilileri, son 24 saat içinde bankayı istikrara kavuşturmak amacıyla FDIC’nin bankayı devralma sürecinin netleşeceğini belirtti. JPMorgan ve PNC ise konu ile ilgili yorum yapmadı.

ABD'de geçen ay Silikon Vadisi Bankası (SVB) ve Signature Bank'ın iflası sonrası First Republic Bank da finansal zorluk içerisine girmişti.

Mart ayı ortasında Bank of America, Citigroup, JPMorgan Chase ve Wells Fargo'nun aralarında olduğu 11 büyük banka, First Republic Bank'a destek olmak ve bankacılık sektöründeki güveni sağlayarak bankalardan kaçışların durdurulması amacıyla toplam 30 milyar dolar mevduat aktaracağını açıklamıştı.

First Republic Bankası’nın mali yapısındaki bozukluk yılın ilk üç ayına ait olan verilerde ortaya çıkmıştı. Çeyrek bilanço rakamları bankanın mevduatlarının gelen desteğe rağmen yüzde 40,8 oranında azaldığı ortaya çıktı. Bankanın iflasını önlemek için ABD’li büyük bankalar yaklaşık 30 milyar dolarlık bir destekte bulunmuştu.