ABD İstanbul Başkonsolosluğu'nun eski binasının ek yapılaşma izni var mıydı?
Tescilli kültür varlığı ve birinci derece tarihi eser olan ABD İstanbul Başkonsolosluğu'nun eski binasının çatısına havuz yapıp, bahçesine otel binası kondu.
Beyoğlu Tepebaşı’nda 1860’da inşa edilen ve 1906’dan 2003 yılına kadar ABD’nin büyükelçilik ve konsolosluk olarak kullandığı tarihi binada restorasyon skandalına imza atıldı. Palazzo Corpi adlı binanın çatısına havuz yapılırken, bahçeye de yeni bir bina inşa edildi.
ABD’nin yurtdışında edindiği Avrupa’da ilk, dünyada da ikinci temsilcilik binası olan yapı 2008’de Bilgili Holding Başkanı ve Beşiktaş eski Başkanı Serdar Bilgili ve Doğuş Holding Başkanı Ferit Şahenk’in ortağı olduğu Corpera Turizm tarafından 51 yıllığına kiralandı.
EK YAPILAŞMAYA İZİN YOKTU
4 dönüm arazi üzerine kurulu olan konsolosluk Palazzo Corpi, Annex ve Chancery olmak üzere, birinci ve ikinci derece tarihi eser niteliğinde üç adet binadan oluşuyordu. Corpera Turizm, konsolosluk binalarını otel olarak işletmek için girişimde bulundu.
Ancak 1/5000 ölçekli Beyoğlu Kentsel Sit Alanı Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı alanın turizm amaçlı kullanılmasına izin vermediği için proje askıya alındı. 2009 yılında Corpera Turizm, ABD hükümetinden binaların artık konsolosluk alanı olarak kullanılmayacağını belirten bir yazı alıp İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne başvurarak arazinin turizm alanına çevrilmesini istedi.
İmar ve Bayındırlık Komisyonu hazırladığı raporda, tarihi binaların aslına uygun restorasyonu ve ek yapılanma içermeme şartı ile 299 ada, 17 ve 18 sayılı parsellerin turizm+konaklama alanına alınmasını uygun gördü. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi de 11 Ocak 2010’da söz konusu değişikliği onayladı.
Yeni imar düzenlemesinin ardından eski ABD konsolosluğu yerleşkesinde bulunan Palazzo Corpi villası, apartman ve kançılaryada hummalı bir restorasyon çalışması gerçekleştirildi. Corpera Turizm, imar planında ek bir yapılaşma hakkı verilmemesine rağmen bahçede 11 bin metrekare kapalı alana sahip yeni bir bina inşa etti.
MUHTEŞEM HALİÇ MANZARALI
Dünyaca ünlü Soho House tarafından işletilen 4 bina, otel, kulüp, spor salonu, sinema ve restoran olarak hizmete açıldı. Yeni yapılan otel binasının yanı sıra ve korunması gerekli kültür varlığı olarak tescillen Palazzo Corpi adlı eski konsolosluk binasının çatısına da havuz yapıldığı tespit edildi. Haliç manzarasına sahip havuzun bulunduğu tarihi bina İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun sorumluluğunda bulunuyor.
Mimarlar Odası İstanbul Şube Başkanı Sami Yılmaztürk, son dönemde Koruma Kurulları’nın plan ve restorasyon dışı yapılaşmaya göz yumduğuna dikkat çekerek, “Yapı sahibinin kim olduğu bu noktada önem kazanıyor. İzin alma gereği duymadan inşaat yapıp, tescilli kültür varlıklarına zarar vererek tarihi eserleri tahrip edebiliyorlar ve buna göz yumuluyor” dedi.
Geçtiğimiz yıl bir gazeteye verdiği demeçte, “Türkiye’de yapılmış en iyi restorasyon çalışmasına imza atıyoruz” diyen Bilgili Holding’in patronu Serdar Bilgili, Palazzo Corpi için “müze” gibi ifadesini kullanmıştı. Birinci derece tarihi esere sahip yapıdaki değişim ve bahçesindeki yeni bina inşaatına ABD hükümetinin nasıl tepki vereceği merak konusu…
SADECE ÜYELER GİRİYOR
İstanbul’un en eski semtlerinden biri olan Beyoğlu’nda yer alan Palazzo Corpi binalar topluluğu tarihi eser niteliğinde üç adet binadan oluşuyordu. Bahçesine yeni bir bina inşa edilen yapılar uzun yıllar ABD tarafından kullanıldı.Londra, Berlin, Miami ve New York’ta bulunan şubeleri ile özellikle moda, sanat, medya ve reklam dünyasında başarılı olmuş seçili kişilerin üye olarak girebildiği Soho House tarafından işletilen binalara herkes giremiyor, otelde kalamıyor. Soho House İstanbul’a üye olmak için iki kişinin referans olması şart. Dört farklı kategoride üye kabul eden Soho House’da üyelik ücretleri yıllık bin 300 Euro’dan başlıyor.
Sözcü