Ekonomi

ABD Merkez bankası açıkladı! Daha yavaş artıyor

Federal Rezerv'in tercih ettiği enflasyon göstergesi, fiyatların geçen ay daha yavaş yükseldiğini gösterdi ve bu da  merkez bankasının daha yüksek fiyatlarla mücadelesinde daha fazla ilerleme kaydedildiğini gösteriyor. Yalnızca Aralık ayında fiyatlar Kasım ayına göre %0,1 arttı

 Ticaret Bakanlığı'nın Perşembe günü bildirdiğine göre, Kişisel Tüketim Harcamaları fiyat endeksi veya PCE Aralık ayında bir yıl öncesine göre %5 arttı. Yalnızca Aralık ayında fiyatlar Kasım ayına göre %0,1 arttı.

Aralık ayı PCE fiyat endeksine göre, aylık bazda mal fiyatları %0,7 düştü ve hizmet fiyatları %0,5 arttı. Bu kategorilerde gıda fiyatları %0,2 artarken, enerji fiyatları %5,1 azaldı.

Daha değişken gıda ve enerji kategorilerini içermeyen çekirdek PCE, Kasım ayındaki yıllık %4,7'lik orandan yıllık %4,4 arttı. Aylık bazda %0,3 arttı.

Şu anda Ekim 2021'den bu yana en düşük seviyesinde olan Çekirdek PCE, tüketici maliyetleri ve harcamalarının daha eksiksiz bir resmini sağladığı için Fed'in tercih ettiği enflasyon göstergesi.

Vanguard'ın küresel baş ekonomisti Joe Davis, CNN'e verdiği demeçte, "Enflasyon cephesinde açık, devam eden ilerleme - bu beklediğimiz bir şeydi, ancak görmek güzel," dedi. "Raporun tamamında sürekli bir yumuşama gördüğünüzü düşünüyorum."

Veriler, tüketicilerin harcamalarının bir önceki aya göre %0,2 düşmesiyle Aralık ayında geri çekildiğini gösterdi. Kişisel gelir geçen ay %0,2 artarak Nisan ayından bu yana en düşük artışı kaydetti.

2022'nin büyük bölümünde tüketici harcamaları, yüksek enflasyona, yükselen faiz oranlarına ve kaynayan durgunluk korkularına rağmen güçlü kaldı. Ancak aylar geçtikçe, ekonomik veriler tüketicilerin kuru tozun tükendiğini gösteriyordu: Krediye olan güven arttı ve temerrütler artmaya başlarken tasarruf seviyeleri düştü.

Ticaret Bakanlığı'nın bu ayın başlarında bildirdiğine göre, perakende satışlar Aralık ayında %1,1 düştü .

Cuma günkü raporda, harcanabilir gelirin yüzdesi olarak kişisel tasarruf oranı Kasım ayındaki %2,9'dan %3,4'e yükseldi. Tasarruf oranı şimdi  Eylül ayının en düşük seviyesinden yüzde 1 puan yükseldi.

EY Parthenon'un kıdemli ekonomisti Lydia Boussour yaptığı açıklamada, artışın "geçen yıl tasarruflarını hızla çektikten sonra tüketicilerin temkinli hale geldiğinin bir işareti" olduğunu söyledi.

 

Ayrı olarak Cuma günü, ekonomiye yönelik tüketici tutumlarının yakından izlenen bir ölçümü, Ocak ayında art arda ikinci ay güvenin arttığını gösterdi. Michigan Üniversitesi'nin tüketici duyarlılığı endeksi , Aralık ayına göre yaklaşık %9 artışla Ocak ayında 64.9'a indi .