30 / 04 / 2024

ABD mortgage faizi iki ay sonra yeniden yükseldi 

ABD mortgage faizi iki ay sonra yeniden yükseldi 

Amerika'da mortgage başvuruları 16 Şubat ile sona eren bir haftalık dönem ile düşüşünü hızlandırarak devam ettirirken, 30 senelik faiz iki ay sonra yeniden yüzde 7 seviyesinin üzerine çıktığı kaydedildi. 



ABD Mortgage Bankalar Birliği (MBA) ipotek başvuru araştırması kapsamında, mevsimsel faktörlerden arındırılmış, yeniden finansman ve alım kredilerini içeren mortgage başvuru faaliyetinden oluşan piyasa endeksi de yüzde 10,6 azalışla 181,6 puana kadar inmiş oldu.

MBA'nın yayımladığı ve Foreks Haber ile mail yolu ile paylaştığı haftalık rapor kapsamında, satın alma endeksi yüzde 10,1 düşüş ile 133,0 puan olurken, refinansman endeksi yüzde 11,4 düşüş ile  427,0 puana kadar gerilediği kaydedildi. 

Söz konusu haftada, 30 senelik mortgage faiz oranı 19 baz puan artış ile yüzde 7,06 seviyesinde kadar yükseldi. Böylece 13 Aralık 2023 haftasının ardından ilk kez yüzde 7 seviyesi aşılmış olduğu belirtildi. 

ekonomim.com'da yer alan habere göre; MBA Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Baş Ekonomisti Mike Fratantoni, "Enflasyonun Ocak ayında toparlandığı ve yakın vadede faiz indirimi umutlarını azalttığı yönündeki haberlerin ardından, konut kredisi faizleri geçen hafta yüzde 7'nin üzerine çıktı." diye konuştu.

ABD mortgage faizi iki ay sonra yeniden yükseldi 

ABD'de Ocak ayında yıllık bazda tüketici fiyatları beklentilerin üzerinde yüzde 3,1 olarak açıklandığı bildirildi. Fratantoni, "Mortgage başvuruları, yeniden finansman başvurularındaki daha büyük düşüşün bir sonucu olarak geriledi. Arzın kısıtlı olduğu piyasada hem yüksek fiyatlar, hem de yüksek ev değerleri nedeniyle karşılanabilirlik zorlandığından, potansiyel ev alıcıları bu oran değişimlerine karşı oldukça hassas durumdalar." şeklinde görüş kaydedildi.

Toplam başvurular içinde mortgage finansmanının payı, önceki haftaki görülen yüzde 34,0'dan yüzde 32,6'ya düştü. 15 yıllık faizinde oran 8 baz puan artışla yüzde 6,61 puan olurken, 5 yıllık ARM kredi faizi 7 baz puan arttı ve yüzde 6,37 puan seviyesine kadar çıktığı ifade edildi. 30 yıllık jumbo (647.200 dolardan daha büyük) konut kredisi faizi ise 16 baz puan artışla yüzde 7,16 seviyesine kadar yükseldi.

ABD'de mortgage faizleri son 9 haftanın zirvesinde!

ABD'de 30 yıl vadeli mortgage faiz oranı yüzde 6,80'e yükseldi!

ABD'de konut piyasasına mortgage ve stok baskısı!

ABD'de mortgage başvurularında düşüş!

Amerika'da mortgage başvuruları yükselişini devam ettiriyor


 


Geri Dön