ABD TMSF'si 53 milyar doları gösterdi, hesap sahipleri kuyrukta
Fannie Mae and Freddie Mac'i kurtarma çabası bankacılık sektörünü sakinleştirmeye yetmedi.
Amerika'nın TMSF'si FDIC'in Başkanı Sheila C. Bair, panikle para çekmeye koşan hesap sahiplerine "Bankaların ödeyemediği paralar için 53 milyar dolar ayırdık" diye seslendi.
Bush yönetiminin Amerika'da ödenmemiş mortgage kredilerinin yarısını elinde bulunduran Fannie Mae and Freddie Mac'i kurtarma çabası bankacılık sektörünü sakinleştirmeye yetmedi. "Kurtarma operasyonu geçici çözüm. Asıl sorun hálá yerinde duruyor. Bankaların değeri hızla eriyor" paniğine kapılan hesap sahiplerini rahatlatmak için Amerika'nın TMSF'si FDIC devreye girdi. Federal Deposit Insurance Corporation'ın (FDIC) başkanı Sheila C. Bair," Hisse değeri düşüyor diye bankalarınıza el koyacağımız yönünde paniğe kapılmayın. FDIC olarak zordaki bankaların ödeyemeyeceği mevduatlar için 53 milyar dolar ayırdık" dedi.
1 milyar dolar sigortasız
FDIC tarafından el konulduktan sonra önceki gün ilk kez kapılarını açan IndyMac Bancorp kredi kullandırdığı ev sahiplerini rahatlatmak için icraları bir süre durdurma kararı aldı. Kredi modifikasyon stratejilerini titizlikle gözden geçireceklerini söyleyen Bair, "Ödenmesi güç kredileri ödenebilir hale getirecek bir yol bulmak için çalışıyoruz. Bu konuyu en kısa zamanda çözüme kavuşturacağız" dedi. FDIC her kredi kullanan kişi için 100 bin dolar sigortalıyor. Buna karşın Indymac'in 19 milyar dolarlık hacminin 1 milyar doları herhangi bir garanti altında bulunmuyor. FDIC 10 bin kişinin etkileyeceği bu uygulamada mağduriyeti azaltabilmek için sigortadan etkilemeyenlerin yarısına fon sağlamayı hedefliyor.
150 banka sendeleyebilir
Analistler önümüzdeki yıla kadar sendelemesi beklenen bankaların sayısının 50 ile 150 arasında değişeceği yönünde tahmin yürütüyor. Bu yılın ilk yarısında FDIC tarafından açıklanan zordaki banka sayısı 90'ı buluyor. Buna karşın bu sayının her an yükselebileceği ihtimali üzerinde de duruyor. Bu da geçtiğimiz hafta el koyulan Indybank FDIC'ın birinci çeyrekte açıkladığı zordaki bankalar listedinde yer almamasından kaynaklanıyor. Bu da yatırımcının giderek daha büyük korkuya kapılmasına yol açıyor.
Bütçeyi artırırız
Sorunları yönetmek konusunda hazır olduklarını belirten FDIC Başkanı Bair da bu ihtimali destekliyor: "Biz her zaman listedeki bankaların sayısında artış olabilecğeini söyledik. Bu yıl çetin bir yıl olacak. Sorunlar ise ancak önümüzdeki yıl çözülecek. Ancak biz mevduat sahiplerinin zarar görmemesi için elimizden geleni yapıyoruz. 53 milyar dolarlık bütçeyi de artırmayı planlıyoruz. Bütçeyi artırmak için ajans bankalarda para alacak. Riskli bankalar daha fazla ödeme yapacak.
Hürriyet