Ekonomi

ABD ve AB’nin yaptırımları sonuç verdi. Rusya’nın en büyük devlet bankası adeta çakıldı!

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırması ile birlikte başlayan savaşta ABD ve AB tarafından Rusya’ya uygulanan ekonomik yaptırımlar sonucu Rusya'nın en büyük bankası Sberbank'ın net karı, yüzde 75,7 azalarak 300,2 milyar rubleye geriledi.Rusya-Ukrayna savaşının başlamasıyla birlikte Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği tarafından Rus bankacılık sistemine ve büyük bankalara yönelik uygulamaya sokulan yaptırımlar sonuç vermeye başladı

Savaşın sonuçları finans sektörünü vurmaya devam ediyor. Rusya-Ukrayna savaşının başlamasıyla birlikte Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği tarafından Rus bankacılık sistemine ve büyük bankalara yönelik uygulamaya sokulan yaptırımlar sonuç vermeye başladı. Rusya’nın en büyük devlet Bankası Sberbank önce dünya genelinde faaliyet gösterdiği bir çok ülkeden çıkmak zorunda kalırken açıklanan 2022 finans rakamları bankadaki çöküşün habercisi oldu.

Sberbank'tan kamuoyuna yapılan resmi açıklamada, bankanın, geçen yılın ikinci yarısı itibarıyla tekrar kar etmeye başladığı ancak 2022'deki net karının bir önceki yıla kıyasla yüzde 75,7 gerileyerek 300,2 milyar rubleye düştüğü kaydedildi.

Bankanın net karının ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 40 artarak 125,5 milyar rubleye çıktığı belirtildi. Bankanın karlılığında toparlanma gözlense de önceki döneme kıyas yapıldığında çöküşün devasa olduğu da gözden kaçmıyor.

Yapılan yazılı açıklamada bankadaki döviz bazlı mevduat hesaplarının geçen yıl yaklaşık yarı yarıya azaldığı da belirtildi.

Sberbank, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği’nin yaptırım uyguladığı Rus bankaları arasında yer alırken, geçen yıl faaliyet gösterdiği çok sayıda yabancı ülkeden ayrılmak zorunda kalmıştı.

Sberbank 2019 yılına kadar geçen süre içerisinde Türkiye’de Denizbank’ın ana hissedarıydı. Ancak banka Temmuz 2019’da hisselerini Dubai merkezli Emirates NBD şirketine devrederek ülkemizden çıkış yapmıştı.

Daha önce Deutsche Bank Rusya’dan çıkmıştı

Yaptırımlar sürecinde ilk olarak Deutsche Bank Rusya’daki faaliyetlerine son vermiş ve bankadan yapılan açıklamada, "Bazı uluslararası bankalar gibi yasal ve düzenleyici yükümlülüklerimize uyumlu olarak, Rusya dışından çok uluslu müşterilerimize operasyonlarını azaltmada yardımcı olurken, Rusya'da faaliyetlerimize son verme sürecindeyiz" denilmiş ve açıklamada, Deutsche Bank’ın Rusya'da yeni bir iş arayışında olmadığı da belirtilmişti.

Aynu şşekilde önce Goldman Sachs, ardından da ABD’nin büyük bankalarından JPMorgan dünya genelinde hükümetlerin kararlarına uygun olarak aktif şekilde Rusya'daki işlerini sonlandırdığı ve ülkede yeni bir iş arayışında olmadığını dile getiirmişti.

İşte yaptırım uygulanan bankalar ve kişiler

Bankalar: The Black Sea Bank, IS Bank, GenBank, Promsvyazbank, Rossiya Bank, VTB Bank, Sberbank, VEB.RF, Bank Otkritie, Sovcombank, Otkritie, Novikom, Vnesheconombank.

Şirketler: JSC Research, Birleşik Uçak Şirketi, Rostec, Tactical Missiles Corporation, Birleşik Gemi İnşaat Şirketi , UralVagonZavod

Kişiler: Petr Aven, Denis Bortnikov, Sergey Dronov, Mikhail Fridman Dmitry Grigorenko, Vladimir Lvovich Kasatonov, Marat Khusnullin, Konstantin Knyrik, Andrey Kostin, Igor Osipov, Dmitry Peskov, Yevgeny Prigozhin, Violetta Prigozhina, Lyubov Valentinovna Prigozhina, Aleksey Pushkov, Maxim Reshetnikov, Sergey Roldugin, Oleg Salyukov, Igor Sechin, Igor Shuvalov, Sergey Shoigu, Margarita Simonyan, Vladimir Solovyov, Sergey Surovikin, Nikolay Tokarev, Pyotr Tolstoy, Alisher Usmanov, Anton Vaino, Nikolay Yevmenov, Mariya Zaharova