Dış Piyasalar

ABD'de 2. el konut satışları beklentileri aştı!

Açıklanan resmi rakamlara göre, ABD'de 2. el konut satışları, Şubat ayında aylık bazda yüzde 14,5 arttı ve beklentilerin üzerine çıktı.el konut satış verilerini açıkladı

National Association of Realtors (NAR), Şubat 2023'e ilişkin 2. el konut satış verilerini açıkladı. Açıklanan rakamlara göre, ülkede 2. el konut satışları, Şubat ayında mevsim etkilerinden arındırılmış olarak aylık bazda yüzde 14,5 arttı ve 4,58 milyona çıktı. 12 aylık düşüşünü sonlandıran 2. el konut satışlarının 4,19 milyon seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyordu.

Açıklanan rakamlara göre, Şubat ayında 2020 yılının Temmuz ayından bu yana en yüksek oranda aylık artış gösteren ikinci el konut satışları, Ocak ayında yüzde 0,7 azalışla 4 milyon şeklinde gerçekleşmişti.

Verilen detaylara göre, ülkede 2. el konut satışları, Şubat ayında geçen senenin aynı ayına göre de yüzde 22,6 düşüş gösterdi.

ABD'de 2. el piyasasında medyan konut fiyatları da Şubat ayında yıllık bazda yüzde 0,2 azaldı ve 363 bin dolara geriledi.

Yapılan açıklamada görüşleri yer alan NAR Başekonomisti Lawrence Yun, konut satın alacakların, konut kredisi faizi düşüşlerinden faydalandığına işaret ederek, konut fiyatlarının düştüğü ve yerel ekonomilerin istihdam yarattığı alanlarda konut satışlarında daha güçlü artışlar görüldüğünü belirtti.

Aralık ayında dibi görmüştü

National Association of Realtors (NAR) tarafından yayımlanan Aralık 2022 verilerine göre, ABD'de yurt içi 2. el konut satışları geçen senenin son ayında mevsim etkilerinden arındırılmış olarak aylık bazda yüzde 1,5 azaldı ve 4,02 milyona geriledi.

Paylaşılan detaylara göre, Kasım ayına kadar gerilemeyi sürdüren 2. el konut satışlarının 3,96 milyon adet seviyesine ulaşması bekleniyordu.

2010 yılının Kasım ayından bu yana en düşük seviyesine gerileyen mevcut konut satışları, geçtiğimiz Kasım'da yüzde 7,9 azaldı ve 4,08 milyon adet şeklinde oldu. 

NAR Başekonomisti Lawrence Yun konut satış rakamları ile ilgili olarak yaptığı açıklamada sınırlı arz ve yüksek mortgage faiz oranları nedeni ile Aralık 2022'nin alıcılar için zorlu geçen bir başka ay olduğunu kaydederek, faiz oranlarının geçen yıl zirveye ulaştıktan sonra düşmeye başlaması nedeniyle konut satışlarının yakında yeniden toparlanmasının beklendiğini söylemişti.

Piyasalarda son durum ne? Fed toplantısı öncesi dolar, altın ve euro fiyatları ne oldu?

Bankacılık Dünyasının Kâbusu: ABD Tarihinde En Büyük 10 Banka Çöküşü!

ABD'de konut başlangıçları 1 milyon 450 bine yükselerek beklentileri aştı!