02 / 05 / 2024

ABD'de 30 yıl vadeli konut kredisi faizi yüzde 7,01'e yükseldi!

ABD'de 30 yıl vadeli konut kredisi faizi yüzde 7,01'e yükseldi!

ABD'de 30 yıl vadeli mortgage (konut kredisi) için ortalama faiz oranı yüzde 7,01'e çıkarken, mortgage başvurularında da yüzde 0,1'lik artış yaşandı. İşte açıklanan o son dakaika rakamlar...



Mortgage Bankalar Birliği (MBA) tarafından, 5 Nisan ile sona eren haftaya ilişkin mortgage rakamlarını tek tek duyurdu. Aktarılan son dakika verilerine göre, mortgage başvuruları geçtiğimiz hafta bir önceki haftaya kıyasla yüzde 0,1 yükseldi. 

Bu dönemde konut satın almaya ilişkin başvurular yüzde 5 azalırken yeniden finansman başvurularında yüzde 10 artış yaşandı. 

ABD de 30 yıl vadeli konut kredisi faizi yüzde 7,01 e yükseldi!

Bloomberg HT'de yer alan habere göre; ülkede 30 sene vadeli mortgage için ortalama faiz oranı ise geçtiğimiz hafta yüzde 6,91'den 7,01'e  yükseldi. 

Aynı dönemde 15 sene vadeli mortgage için ortalama faiz oranı da yüzde 6,35'ten 6,46'ya çıktı. 

MBA Başkan Yardımcısı Joel Kan,  konu ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu ve verileri değerlendirdi. 

ABD de 30 yıl vadeli konut kredisi faizi yüzde 7,01 e yükseldi!

MBA Başkan Yardımcısı Joel Kan, mortgage faiz oranlarının pek çok ABD Merkez Bankası (Fed) yetkilisinin faiz indirimleri konusundaki temkinli duruşunu yinelemesinin ardından  yükseldiğinie dikkat çekti ve enflasyonun inatçı bir şekilde Fed'in hedefinin üzerinde kalmayı sürdürdüğünü belirtti. 

Joel Kan, ekonominin genelinin de dayanıklılık göstermeyi sürdürdüğüne vurgu yaparken, ülkede geçtiğimiz hafta açıklanan güçlü istihdam verilerinin de faizler üzerindeki yukarı yönlü baskıyı artırdığının altını çizdi. 

ABD Mortgage Bankalar Birliği (MBA) ipotek başvuru araştırması kapsamında açıklanan 29 Mart rakamlarına göre de mortgage başvuru faaliyetinden oluşan piyasa endeksi yüzde 0,6 düşüş gösterdi ve 195,6 puana kadar geriledi. 

Ayrıca, söz konusu haftada, 30 yıllık mortgage faiz oranı iki baz puan gerileme ile yüzde 6,91 seviyesine düştü. Joal Kan, konuya ilişkin açıklamasında "Mortgage oranları geçen hafta daha da düştü; Ancak bu, mortgage başvuru faaliyetini harekete geçirmek için çok az etki yaptı. Hala yüksek olan mortgage faizleri konut alımı üzerinde baskı yaratmaya devam etti" ifadelerine yer verdi. 

Ayrıca, 15 senelik faizinde oran 11 baz puan düşüş ile yüzde 6,91 puan olurken, 5 yıllık ARM kredi faizi 10 puan arttı ve yüzde 6,37 puan seviyesine çıktı. 

Milyonlarca emekliye yeni zam müjdesi gelecek mi? Emekli maaşları yükselecek mi? Maaşlarda OVP etkisi!

Evi, arsası olan emekliler dikkat: Emlak vergisi muafiyet şartları neler? Kimler emlak vergisi ödemez? 

Dul ve yetim maaşı alanlara yeni zam var mı? Şimdi son dakika maaşlarınıza bakın! Zamlı ödemeler kaç TL? 


Geri Dön