Ekonomi

ABD’de banka krizinde yeni halka! Şimdi de First Republic Bank iflasın eşiğinde!

Signature Bank ve Silikon Vadisi Bankası’nın iflasından sonra ABD’de First Republic Bank da iflasın eşiğinde.  ABD’nin Federal Mevduat Sigorta Kurumu, iflası önlemek amacıyla dev bankalardan teklif istedi. İflasın eşiğine gelen First Republici Bank için düzenleyici kurum dev bankaların desteğini istedi

Yılın başından bu yana ekonomik alanda sıkıntılı günler yaşanan ABD’de iflas eden bankalara bir yenisinin eklenmemesi için düğmeye basıldı. İflasın eşiğine gelen First Republici Bank için düzenleyici kurum dev bankaların desteğini istedi.

PNC ve JPMorgan  gibi finans gruplarından destek isteyen ülke, ciddi bir kriz yaşayan First Republic Bank  için teklif vermelerini istedi.  İflasın kıyısına gelen First Republic Bank için düzenleyici kurum olan Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC), tamamı ya da bir kısmı olmak üzere teklifleri almaya başladı.

DEV BANKALAR SEFERBER EDİLİYOR

ABD’li Finans kaynakları Wall Street Journal gazetesine yaptıkları değerlendirmelerde, JP Morgan’ın bunun öncesinde 11 bankayı First Republic’e 30 milyar dolar  miktarında mevduat yatırmak için bir araya getirdiğini, bu bankanın anlaşma için de bir teklif hazırlığında olduğunu kaydettiler.

Teklif istediği bankalara First Republic’in mevduat ve varlıkları konusunda ne kadar ödeyebileceklerini soran FDIC,  haftanın son günü PNC ve  JPMorgan başta olmak üzere bazı dev bankalara dönüş yaptı ve iflasın eşiğindeki banka hakkında ayrıntılı bilgilere erişim önerdi.

Gelen detaylara göre, bankanın tamamını ya da kısmi hissesini almaya istekli olanlara  Pazar gününe kadar süre verilirken, FDIC’nın satın alacak teklif sahibine sigorta fonundan belli bir ölçüde yardım da sağlayacağı belirtiliyor.

MART AYINDA İKİ 2 BANKA BİRDEN İFLAS ETTİ

ABD’de 2023 başından beri finansal alanda sıkıntılar bir türlü durulmadı ve geçtiğimiz ay içinde hem Signature Bank hem de Silikon Vadisi Bankası (SVB) iflas etti.

Son olarak First Republic Bank’ın da aynı noktaya gelmesi üzerine JP Morgan Chase, Bank of America, Citigroup ve Wells Fargo dahil 11 büyük banka Mart ayında, kriz yaşayan First Republic Bank'a destek sağlamak ve bankalardan kaçışların  ülke geneline yayılmasının önüne geçerek tekrar güveni sağlamak için toplam 30 milyar dolar değerinde mevduat transferi yapacağını duyurdu.

Fakat gelen bu büyük mevduat miktarına rağmen First Republic Bank’ın, 2023 yılı ilk çeyreğine ait bilançosunda Mart ayının sonunda geçen yıla göre yüzde 40,8 azalma meydana geldi. Bankanın hisse değeri de yüzde 97 azaldı.

Rusya Merkez Bankası da “faiz sabit kalacak” dedi!

İstanbul'dan Bodrum’a deprem akını! 3 günde taşınan var!

İstanbul'da kentsel dönüşüme 3 günde 58 bin kişi başvurdu!