27 / 04 / 2024

ABD'de bekleyen konut satış rakamları 22 yılın en düşük seviyesinde gerçekleşti

ABD'de bekleyen konut satış rakamları 22 yılın en düşük seviyesinde gerçekleşti

ABD'de bekleyen konut satış rakamları endeksi, ekim ayında yüzde 1,5 düşerek 2001'den bu yana en düşük seviyesini gerçekleştirdi. İşte haberin ayrıntıları...



Ulusal Emlakçılar Birliği (NAR), ekim ayına ilişkin bekleyen konut satışları endeksi verilerini belirtti. Buna göre, ABD'de bekleyen konut satışları endeksi ekim ayında bir önceki aya oranla yüzde 1,5 düşüşle 71,4 değerine kadar geriledi.

Verinin açıklanmaya başlandığı 2001'den bu yana en düşük seviyesine düşen endekse ilişkin piyasa beklentisi bu dönemde yüzde 2 azalması yönündeydi. Bu kapsamda, sözleşme imzalamalarına dayalı olarak konut satışlarının ileriye dönük bir göstergesi olan bekleyen konut satışları endeksi, eylülde aylık bazda yüzde 1 yükselerek 72,5 olmuştu.

BEKLEYEN KONUT SATIŞLARI DÜŞTÜ

Bekleyen konut satışları, ekim ayında yıllık oranda ise yüzde 8,5 azaldığı açıklandı. Yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen NAR Başekonomisti Lawrence Yun, mortgage (konut kredisi) faiz oranlarının ekim ayında en yüksek seviyesinde olduğunu kaydederek, ikinci el konutlar için sözleşme imzalamalarının da 20 yılı aşkın sürenin en düşük seviyesinde olduğunu aktardı.

Başekonomist Yun, mortgage faiz oranlarında son haftalarda yaşanan düşüşlerin daha fazla konut alıcısına yardımcı olacağını ancak sınırlı konut stokunun konut talebinin tamamen karşılanmasını önemli ölçüde engellediğini kaydetti. Yun, konut stokunun fazla olduğu yerlerde satışların arttığını ifade edildi.

MORTGAGE HAKKINDA 

Mortgage işlemlerinde, evin değerinin bir kısmı peşinat olarak ödenir. Kalan tutar, geri kalan süre boyunca ödenecek şekilde taksitli olarak alınır. Buna göre, ödeme planı, faiz oranına, kredi rakamı ve geri ödeme süresine göre bağlı olarak değişiyor. Burada iki tür faiz oranı uygulanmaktadır. Sabit faiz oranı ve değişken faiz oranı şeklindedir.

ABD de bekleyen konut satış rakamları 22 yılın en düşük seviyesinde gerçekleşti

MORTGAGE SİSTEMİ NEDİR?

Mortgage sistemi gelir düzeyi az olan insanlara uzun vade ile (25-30 yıl), az ve sabit faizli kredi imkanları sağlayarak ev sahibi olmalarına olanak sunan bir konut finansman sistemi. Bu Mortgage sisteminde gayrimenkul üzerine konulan ipotek ile ikincil piyasada alınıp satılan menkul kıymetler çıkarılmaktadır. 

MORTGAGE KREDİSİ KAÇ YILLIK UYGULANIR?

Türkiye'de mortgage kredisi ile ev kredisi eşanlamlıdır. Mortgage kredisinden  yaralanmak isteyenler için,  ev kredileri maksimum olarak beş  yıl vade ile verilmekteydi. Ancak, yapılan değişiklikle bu süre 180, hatta bazı bankalarda ise  240 aya kadar çıkabilmektedir.

Amerika'da konut fiyatları eylül ayında artışını sürdürdü

ABD'de yeni konut satışları ekimde azaldı

ABD'de mortgage başvuruları giderek artışını sürdürüyor...

Amerika'da ikinci el konut satışlarında düşüş yaşanıyor...


Geri Dön