Dış Piyasalar

ABD'de bekleyen konut satışlarında sürpriz!

ABD'de bekleyen konut satışları endeksi, Şubat ayında aylık bazda yüzde 0,8 yükselip, beklentilerin üzerinde gelirken, üst üste 3. ayda da artış kaydetti.Açıklanan rakamlara göre, ABD'de bekleyen konut satışları endeksi, Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 0,8 arttı ve 83,2 değerine yükseldi

National Association of Realtors (NAR), bu yılın Şubat ayına ilişkin bekleyen konut satışları endeksini yayımladı.

Açıklanan rakamlara göre, ABD'de bekleyen konut satışları endeksi, Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 0,8 arttı ve 83,2 değerine yükseldi. 

Bu dönemde piyasa beklentilerinin üzerinde gelen verilerin yüzde 2,3 şeklinde düşmesi bekleniyordu. Art arda 3 aydır yükselen bekleyen konut satışları, Ocak ayında aylık bazda yüzde 8,1 artış göstermişti.

Yine verilen detaylara göre söz konusu aatışlar, Şubat ayında yıllık bazda dayüzde 21,1'lik düşüş gösterdi.

Yapılan açıklamada görüşleri yer alan NAR Başekonomisti Lawrence Yun, yaklaşık olarak bir sene sonra konut sektöründeki daralmanın sona erdiğine işaret ederek, mevcut konut satışları, bekleyen sözleşmeler ve bekleyen yeni konut inşaatı sözleşmelerinin son 3 aydır arttığını kaydetti.

Yine verilen detaylara göre, ABD'de bekleyen konut satışları verisi, satılmış ve üzerinde anlaşma imzalanmış ancak kapanış işlemlerinin bitmemesi sebebiyle beklemekte olan konut sayısındaki değişimi ortaya çıkarıyor. 

Mortgage faizleri son 6 haftanın en düşük seviyesinde!

Açıklanan son dakika detaylarına göre, ABD'de 30 yıl vadeli mortgage (konut kredisi) için ortalama faiz oranı, geçen hafta yüzde 6,45 ile son 6 haftanın en düşük seviyelerine gerilemişti.

Mortgage Bankalar Birliği (MBA) tarafından açıklanan resmi verilere göre, mortgage başvuruları, 24 Mart 2023 tarihi ile biten haftada bir önceki haftaya kıyasla yüzde 2,9 arttı.

Ayrıca paylaşılan detaylara göre, ABD'de 30 yıl vadeli mortgage için ortalama faiz oranı, yüzde 6,48'den yüzde 6,45'e indi ve böylelikle de 6 haftanın en düşük seviyelerine geriledi.

Yine verilen detaylara göre, aynı dönemde 15 sene vadeli mortgage için ortalama faiz oranı da yüzde 6,02'den 5,84'e düştüi

Mortgage Bankalar Birliği (MBA) Başkan Yardımcısı Joel Kan, konuyla ilgili olarak yaptığı değerlendirmelerde mortgage faiz oranlarının düşüşünü 3. haftaya taşırken başvuruların arttığını kaydetti.

Konut fiyatlarında yaşanan bu artışın ülkenin birçok yerinde belirgin biçimde yavaşladığını dile getiren Mortgage Bankalar Birliği (MBA) Başkan Yardımcısı Joel Kan, bunun alıcıların satın alma gücünü artırmaya yardımcı olduğunu kaydetti.

Yine verilen detaylara göre, ABD'de 30 yıl vadeli mortgage için ortalama faiz oranı, 2022 yılının Ekim ayında yüzde 7'yi geçmiş ve son 21 senenin de zirvesine çıkmıştı.

Ayrıca yine verilen bigilere göre, ülkede, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) yüksek enflasyona karşı agresif para politikası sıkılaşması konut piyasasını önemli ölçüde de zayıflatmıştı.
 

ABD'de mortgage faizleri 6 haftanın en düşük seviyesinde!

ABD'de konut fiyatlarının artış hızı yavaşlıyor!

Dünyaca ünlü şirket 7 bin çalışanını kapının önüne koyacak!