Dış Piyasalar

ABD’de birçok zincir mağaza, şubelerini kapatma kararı aldı!

ABD’de makro ekonomik veriler iyi gelse de iş dünyasına bunun yansımasının şu sıralarda gözüktüğünü söylemek zor. Perakende sektöründe birçok zincir mağaza, mali nedenlerden dolayı kimi şubelerini kapatma kararı alıyor


ABD’de makro ekonomik veriler iyi gelse de iş dünyasına bunun yansımasının şu sıralarda gözüktüğünü söylemek zor. Ekonominin nabzını tutan perakende sektöründe birçok zincir mağaza, mali nedenlerden dolayı kimi şubelerini kapatma kararı alıyor. New Yorkluların müdavimi olduğu papaya suyu satan Gray’s Papaya ise bir şubesini kapatmak zorunda kaldı. Sosisli sandviçleriyle de nam salan dükkanın yanı sıra son aylarda Macy's ve Wal-Mart gibi dev perakende şirketleri de bazı şubelerini kapatacaklarını açıkladı.


ABD'nin en büyük alışveriş mağazalar zincirlerinden Target da ülke genelinde sekiz mağazasını kapatacağını duyurdu. ABD'de Şükran Günü geçidi ve 4 Temmuz Bağımsızlık Günü havai fişek gösterilerinin sponsorlarından olan mağazalar zinciri Macy's, ABD genelinde beş noktadaki mağazasını kapatacağını açıkladı. Mağazaların kapanmasıyla, 2500 kişinin işsiz kalacağı bildirildi.


ABD'nin önde gelen diğer büyük mağazalar zincirlerinden Kmart, Sears ve Walmart ise daha önce yaptıkları açıklamada bir çok şubeyi kapatacaklarını duyurmuşlardı. ABD'de iflas ve tasfiyeler nedeniyle Filene's Basement 2011 yılında, Daffy's de 2012 yılında mağaza kapatan doğu yakasında bilinen perakende firmaları arasında yer almıştı.


MANHATTAN’DA BİR DÖNEM KAPANDI

New York'ta ucuz fiyata “hot dog” ve tropikal papaya meyve suyuyla ünlü “fast food” zinciri Gray's Papaya, Manhattan'ın Greenwich mahallesindeki dükkanını mali nedenlerle kapattı. Kapama haberi, New York'taki yerel medyada “bir dönemin sonu” olarak yorumlandı. 30 bin dolarlık aylık kirasının 40 bin dolara çıkarılması nedeniyle kapanan restoran, daha önce bir başka şubesini de aynı yüksek kira maliyeti nedeniyle kapatmıştı. Gray's Papaya müdavimleri, Facebook ve Twitter gibi sosyal medyada "Rest In Peace" (Rahat uyu) başlığı altında duygularını dile getiriyorlar.


 


93 YILLIK MAĞAZA KAPANDI

1921 yılında New York'ta hizmete açılan Loehmann's alışveriş mağazalar zinciri, 42. sokaktaki ve Brooklyn'deki mağazası ile Miami'deki iki şubesini kapatma kararı aldı. Loehmann's'ın mali nedenler nedeniyle kepenk kapattığı, Brooklyn'deki bir mağazasını da kapatacağı belirtildi.


KİTAP EVLERİ DE ZORDA

Tepe yöneticisini değiştirerek elektronik kitaba ağırlık veren ABD'nin en büyük kitabevi zinciri Barnes & Noble ise internetin de etkisiyle karlılık bakımından zor bir dönemde. Yılın ikinci çeyreğinde hasılatında önceki yıla göre yüzde 8 oranında düşüş görülen firma en son New York'ta 5. caddedeki ve Greenwich 6. caddedeki mağazalarını kapattı. ABD'nin bir başka büyük kitabevi Borders da 2011 yılında piyasa şartlarına dayanamayıp iflas kararı alarak 400 mağazasını kapatmak zorunda kalmıştı.


GÜVENLİK BAŞA BELA

Mağazalar zinciri Target ayrıca 70 milyon müşterisinin kişisel bilgilerini çaldırdığını açıklayarak, ABD tarihinin en büyük veri hırsızlığından birine maruz kaldığını bildirdi. Bu arada, cumartesi günü müşteri verilerinin çalındığı açıklayan Neiman Marcus mağazasını da zor günlerin beklediği tahmin ediliyor. Firmanın veri hırsızlığıyla ilgili açıklamasında kaç müşterinin bilgisinin çalındığı bilgisine yer verilmezken, konunun araştırılması için gizli servisin devreye girdiği bildirildi.


ONLINE ALIŞVERİŞ Mİ ZORA SOKTU?

ABD'deki perakende sektörü temsilcileri, mağazaların kepenk kapatmasını perakende sektörünün tamamının krizde olmasından kaynaklanmadığını belirtiyor. Uzmanlar, belirli zincir mağazaların fazla büyüyen sektörde içine düştükleri mali krizden veya rekabetçi piyasada hızlı değişime ayak uyduramamaktan mağazaların kepenk indirdiğini ifade ediyor. Mağazaların kapanma nedenini, ekonomik kriz ve durgunluğa bağlamayan kimi perakende sektörü uzmanları ise online alışverişin artmasını, kepenk kapatmaların bir başka nedeni olarak açıklıyor.


 


Hürriyet