ABD'de bu sene sonuna kadar kapanan restoran sayısının 100 bini bulacağı tahmin ediliyor!
Birçok ülke mutfağını barındıran, her sokağında farklı bir tat ve lezzet sunan New York'ta restoranlar, tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını yüzünden birer birer kapanıyor.
Her kıta ve ülke mutfağının lezzetlerini sunan restoranların sokaklarında yan yana sıralandığı New York'ta koronavirüs salgınının vurduğu sektörlerden biri de yeme içme sektörü oldu.
Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, ABD'de Ulusal Restoranlar Birliğine göre, her 6 restorandan 1'i ya tamamen kapandı ya da uzun süreli kepenklerini indirdi.
Bu senenin sonuna kadar ABD genelinde kapanan restoranlarının toplam sayısının 100 bini bulması tahmin ediliyor. Bu alanda çalışan toplamda 3 milyon kişi işsiz kalırken, sektörün kaybının ise sene sonuna kadar 240 milyar doları bulması bekleniyor.
Dünyaca ünlü restoranların yer aldığı New York'ta da restoranların çoğu, astronomik rakamlara ulaşan kiralar ödediği eyalette salgın sebebiyle kapandı.
Mart ayından beri 1000'den fazla restoranın kapandığı New York'ta, restoran sahiplerinin yüzde 54'ü federal yardım alamazlarsa gelecek 6 ayda kapanma riski taşıdıklarını belirtiyor.
- "Zor bir süreç ve elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz"
Anadolu Ajansı muhabirinin, New York'ta konuştuğu restoran sahipleri de salgın ve kısıtlamalar karşısında çok uzun süre ayakta kalamayacakları endişesine sahip.
Restoranların büyük kısmı yazın dış mekanlarıyla hizmet verse de kışın sıfırın altına düşen sıcaklıklar dışarda servisi oldukça zorlaştırıyor.
Manhattan'da 2. Cadde'de Akdeniz mutfağından tatlar sunan "Paella"sı (İspanyol pirinç yemeği) ile meşhur geleneksel İspanyol restoranı Socarrat, sadık müşterileri sayesinde ayakta kalan restoranlardan biri oldu.
Restoran Müdürü Kelly Gallo, "Birçok restoran gibi biz de özellikle içeride hizmet verme yasaklandıktan sonra zorlandık. Bunu bir 'fırtına' olarak görüyoruz ve fırtınayla mücadele ediyoruz. Bizim şansımız, sadık müşterilerimiz çünkü sürekli geliyor ve sipariş veriyorlar, bizi destekliyorlar." dedi.
Koronavirüs öncesi hiçbir endişe taşımadıklarını, her zaman yoğun ve dolu olduklarını dile getirenGallo, şunları söyledi:
"İlk karantinanın ardından insanlar ilk başlarda restoranlara gelmeye korkuyordu ama dışarıda hizmet vermeye başlayınca yavaş yavaş gelmeye başladılar. Daha sonra içeride hizmet vermeye tekrar başladık ama şu an yine yasaklandı. Keşke dışarıda daha fazla yerimiz olsa daha fazla kişiye servis yapabilirdik. Zor bir süreç ve elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz."
İkinci bir tam karantinadan endişe duyduklarını dile getiren Gallo, "Herkes gibi biz de ne olacağını bekliyoruz ve fırtınayı atlatmaya çalışıyoruz." diye konuştu.
Çok sayıda çalışanını işten çıkarmak zorunda kaldıklarını belirten Gallo, normale döner dönmez çalışanlarını geri çağıracaklarını belirtti. Gallo, kendisinin sık sık gittiği restoranlardan bazılarının da kapandığını söyledi.
- "Birçok çalışanımızı işten çıkardık"
Meksika restoranı Barnachio da yazın dışarda verdiği hizmetlerle ayakta kalan fakat kışın kapanma riskiyle karşı karşıya kalan restoranlardan biri oldu.
Restoran Müdürü Andrew Bruce, "İçeride hizmet sunamamak en büyük zorluklardan biri. Yazın dışarıda servis yapabildik ama şu an havalar soğudu ve istediğimiz gibi iş yapamıyoruz sadece sipariş alabiliyoruz." dedi.
Bruce, "Her gün restoran açık kalabilecek mi ve daha ne kadar böyle devam edecek? diye düşünüyorum. Birçok çalışanımızı işten çıkardık. İçeride tekrar hizmet vermeye başladığımızda çalışanlarımızı geri çağıracağız." dedi.
Amerikan restoranı Horny Ram'da 2 senedir çalışan garson Myrka Irais Hernandez ise bu süreçte bir süre işsiz kaldığını ve restoran açılınca tekrar işine döndüğünü söyledi.
Hernandez, "Önceden çok yoğun ve dolu olurduk. Cuma ve cumartesi günleri DJ olurdu ve 04.00'a kadar açıktık. Kovid-19 başlayınca bir süre kapattılar ve yeniden açılınca başta sadece sipariş alabildik. Dışarıda hizmet vermeye başlayınca da işime geri dönebildim." diye konuştu.
Şu an daha az müşterileri olduğunu ve herkesin dışarıda ısıtıcıların yanında oturmak istediğini bildiren Hernandez, şöyle konuştu: "Isıtıcı olmayan yerlerde müşteriler soğuktan şikayet ediyor. İşler iyi gitmiyor ve daha az para kazanıyoruz. İçeride hizmet vermek tekrar yasaklanınca restoran sahibi 2 çalışanı işten çıkarmak zorunda kaldı. İşini kaybeden ben de olabilirdim. Faturalarımı, kiramı ödeyecek, hayatımı devam ettirebilecek kadar para kazanamamaktan endişe duyuyorum."
- "Bina sahipleri kira istiyor, fazla şans vermiyorlar"
New York'ta yer alan Türk restoranlarından Ali Baba da salgın yüzünden kapanmaya karşı direniyor. Restoran sahibi Ali Rıza Doğan, "Herkes gibi biz de pandemiden çok etkilendik. Zaten ilk zamanlar 2 ay kapattık sonra açtık. Yavaş yavaş toparlanmaya başladık, dışarı masalar attık ama son 1 aydır yine durgunluk başladı. Restoranları 22.00'da kapatıyorlar, içeriyi kapattılar. İnsanlarda bir korku oldu." dedi.
Çalışanlarına izin vermek zorunda kaldıklarını dile getiren Doğan, işlerinin azaldığının ve şu an kirayı ödeyemediklerini söyledi.
Doğan, birçok restoranın kapandığını ve böyle giderse daha çok restoranın da kapanacağını dile getirerek "Sadece restoranlar değil başka iş yerleri de kapanacak çünkü kirayı ödeyemiyorlar, bina sahipleri kira istiyor, fazla şans vermiyorlar. Çoğu yer kapandı, başka yerlere başka şehirlere gidiyorlar." değerlendirmesini yaptı.
Birkaç Türk restoranın kapandığını da değinen Doğan, "Böyle giderse biz de kapatacağız gibi görünüyor. Restoranlar fazla dayanamaz çünkü bunun elektriği, gazı, sigortası, kirası, eleman parası var. Dayanmaları zor, yeterince müşteri gelmiyor." diye konuştu
- "Kış geliyor ve kimse dışarıda yemek istemiyor"
Manhattan'da 36 senedir açık olan İtalyan restoranı Pietro's da koronavirüse karşı hala direniyor. Restoran işini ailesinden devralan Bill Bruckman, "Çok başarılı bir işimiz vardı, şehir canlıydı ama şimdi pandemi yüzünden şu an pamuk ipliğine bağlı durumdayız." diye konuştu.
Bruckman "Bizim müşterilerimiz daha çok yaşlı ve bu bizi çok etkiledi çünkü yaşlılar, dışarı çıkmaktan korkuyor ve virüs karşısında daha hassas. Kış geliyor ve kimse dışarıda yemek istemiyor. Önceden akşam yemeği için 130 ila 150 müşterimiz olurdu ama şu an hiçbir şey yapamıyoruz." şeklinde konuştu.
Kent yetkililerin aldığı önlemlerden memnun olmayan Bruckman, şöyle konuştu: "Bize başta ne yapmamız gerektiğini söylediler, biz de kurallara uyduk, restoranımızı ona göre düzenledik, mesafeleri ayarladık, açık kalabilmek için bizden istenen her şeyi yaptık ama şu an yine kapattılar. Her hafta farklı... En çok canımızı yakan da ailemiz gibi olan çalışanlarımızı işten çıkarmak zorunda kalmak. New York'ta yaşamak oldukça pahalı ve zor. Haftalık 500-600 dolar işsizlik maaşı bu insanlara yetmiyor ve bizim de elimizden gelen bir şey yok. Önümüzdeki 2 ayda, kışın ortasında çok şey değişecek. Birçok restoran ayakta kalamayacak. Bu soğukta kimse dışarıda yemek yemek istemez."
Ünlü markalar New York’taki şubelerini birer birer kapatıyor!