Dış Piyasalar

ABD'de dayanıklı mal siparişlerinde keskin gerileme!

ABD'de dayanıklı mallara yönelik verilen siparişler, Kasım ayında beklenenden fazla gerilemeyle en sert düşüşü yaşadı.270,6 MİLYAR DOLAR OLDUBloomberg HT’de yer alan habere göre ABD Ticaret Bakanlığı, Kasım ayına  yönelik dayanıklı mal siparişleri verilerini açıkladı

Dayanıklı mal siparişlerinde Kasım’da aylık bazda yüzde 2,1 ile beklentilerin üzerinde gerileme yaşanan ABD’de bu oranla 2020 yılı Nisan ayından bu yana en keskin gerileme meydana geldi.

270,6 MİLYAR DOLAR OLDU

Bloomberg HT’de yer alan habere göre ABD Ticaret Bakanlığı, Kasım ayına  yönelik dayanıklı mal siparişleri verilerini açıkladı. Verilere göre,  dayanıklı mallara yönelik siparişler Kasım ayı itibariyle, bir önceki aya göre yüzde 2,1 azalarak 270,6 milyar Dolar’da kaldı.

EKİM AYINDA YÜKSELİŞ TRENDİNDEYDİ

Buna göre Nisan 2020'den beri en sert düşüşün yaşandığı dayanıklı mal siparişlerinin bu dönemde yüzde 0,6 azalması öngörülüyordu. Dayanıklı mallara yönelik siparişler, Ekim ayında ise yüzde 0,7 artış göstererek 276,4 milyar dolara yükselmişti.

 

VERİLER YAVAŞLAMA İŞARETİ Mİ?

ABD Ticaret Bakanlığı’nın açıklamasının ardından yapılan değerlendirmelerde, veriler yavaşlama işareti olarak görüldü. Bundan önceki 3 ay ardı ardına artış gösteren ulaşım ekipmanlarına yönelik siparişler, Kasım'da  ise yüzde 6,3 oranında düşme gösterdi. Ulaşım hariç siparişler, aynı dönemde yüzde 0,2 yükselirken, savunma hariç siparişler yüzde 2,6'lık azalış kaydetti.

DAYANIKLI MAL SİPARİŞLERİ SANAYİ ÜRETİMİNE YÖN VERİYOR

Analistler, dayanıklı mal siparişlerindeki sert düşüşün, ABD’de ekonominin yavaşlama gösterdiğinin  bir başka işareti olduğunu görüşünü belirtti. Ömrü en az 3 yılı bulan ürünlerden oluşan dayanıklı tüketim mallarına yönelik siparişler, sanayi üretimine ilişkin bilgi vermesi açısından önem taşıyor.

KONUT SATIŞLARI 3 AYIN ZİRVESİNDE

ABD'de yeni konut satışlarında ise durumun tam tersi yaşanıyor. Kasım’da yüzde 5,8 ile konut satışları, piyasa beklentilerinin ötesine geçerek  3 ayın zirvesine yerleşti.

Kasım ayında mevsimsellikten arındırılmış olarak aylık bazda yüzde 5,8 artan konut satışları 640 bin adede ulaşırken, piyasa beklentileri ise yeni ev satışlarının dönem boyunca  yüzde 4,7 düşüşle 600 bine inmesi şeklindeydi.

Yeni konut satışları, Kasım'da geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 15,3'lük azalış gerçekleştirdi.  Geçtiğimiz ay ABD'de satışa sunulan yeni evlerin medyan satış fiyatı yıllık yüzde 9,5 yükselmiş ve  471 bin 200 dolara ulaşmıştı.  Piyasa analistleri, yüksek ev fiyatları ve ipotek faiz oranlarına karşın, yeni ev satışlarının beklenmedik şekilde arttığı değerlendirmesinde bulundu.