28 / 04 / 2024

ABD’de faiz artırımı ihtimalinin düşmesi piyasalara bahar havası getirdi!

ABD’de faiz artırımı ihtimalinin düşmesi piyasalara bahar havası getirdi!

Aralık ayında ABD’de faiz artırımı ihtimalinin neredeyse sıfır olduğu ve gelecek yıl başka artış yapılmayacağı yönündeki fiyatlama piyasalardaki olumlu havaya destek verdi.



Swap piyasasında işlem yapan aktörler, aralık ayında ABD’de faiz artırımı ihtimalinin sıfıra yakın olduğu ve gelecek yıl başka artış yapılmayacağı yönünde fiyatlama yapınca bu durum piyasalardaki olumlu havayı destekledi. Emtia tarafında, Brent petrol çarşamba günü yaşadığı düşüşün ardından varil başına 80 dolar civarında işlem görürken, ABD ham petrolü üç ayın en düşük seviyesi yakınında yaklaşık 76 dolara çıktı.

S&P 500 endeksi çarşamba günü yüzde 0,10 yükselişle kapandı. Endeks böylece Kasım 2021’den bu yana ilk kez aralıksız 8 gün yükseliş kaydetti. Teknoloji endeksi Nasdaq 100 de benzer bir oranda yükselme sağladı ve aralıksız tırmanışını 9. güne taşımış oldu. ABD vadeli endeksleri yeni işlem gününde hafif ekside seyrediyor.

Bloomberght.com’un haberine göre ABD tahvilleri değer kazanırken, faiz oranlarının tepe noktaya ulaşmış olabileceği beklentilerini güçlendirdi. ABD 10 yıllık tahvil getirisi çarşamba günü 7 baz puan azalarak yüzde 4,5’in altında kapanış yaptı. Bu düşüş çarşamba günü gerçekleştirilen 40 milyar dolarlık tahvil ihalesinin yüzde 4,51 ile beklenti üzeri faizle sonuçlanmasına rağmen gerçekleşti. 30 yıllık ABD tahvil getirisi bir aydan uzun sürenin en düşük seviyesine ulaştı.

 ABD’de faiz artırımı ihtimalinin düşmesi piyasalara bahar havası getirdi!

ASYA PİYASALARI TEKRAR ÇIKIŞTA

Wall Street endekslerindeki yukarı kapanışlar, Asya’da da olumlu karşılandı. Japon Nikkei 225 artıda; Çin CSI 300 zayıf TÜFE verilerine karşın pozitif bölgede kalma başarısını gösterdi. Hong Kong Hang Seng ise negatif olarak ayrıştı. Avustralya'da S&P/ASX 200 yüzde 0,62 oranında yükseliş gördü.

Asya-Pasifik piyasalarının çoğu, bölgedeki endekslerin üst üste iki gün boyunca düşmesinin ardından yükselişe geçti. Çin'den gelen veriler ise tüketici fiyatlarının beklenenden daha hızlı daraldığına işaret etti.

Güney Kore'nin ana endeksi Kospi, son iki seansta yüzde 3,24 düşerken, hafta başında ülkenin açığa satış yasağını yeniden uygulamaya koymasıyla elde ettiği kazanımların yarısından fazlasını kaybetti.

Hükümet verileri, Çin'de ekim ayı tüketici fiyatlarının yıllık bazda yüzde 0,2 oranında düştüğüne işaret etti. Böylece ekonomistlerin beklediği yüzde 0,1'lik düşüşten daha fazla gerçekleşmiş oldu. Üretici fiyatları yüzde 2,6 ile beklenen yüzde 2,7'lik düşüşün biraz altında oluştu.

Hong Kong Hang Seng endeksi açılışta yüzde 0,12 artışi sağladı. Çin'in CSI 300 endeksi yüzde 0,21 yükseldi.

Kospi iki günlük düşüşün ardından yüzde 0,49 artışla artarken, Kosdaq yüzde 0,52 düşüşle start verdi.


 


 


 


Geri Dön