Ekonomi

ABD’de ikinci banka iflası yaşandı, Avrupa borsaları tepetaklak oldu!

Amerika Birleşik Devletleri’nde bankacılık sistemi alarm veriyor. Silikon Vadisi Bankasının (SVB) ardından New York merkezli Signature Bank'a da kayyum atandığı bildirildi. İki iflas kararı Avrupa borsalarında sert düşüşlere yol açtı.Önce Silikon Vadisi Bankasının (SVB) ardından New York merkezli Signature Bank'ın iflası akıllara “Banka iflaslarının devamı gelecek mi?” sorusunu getirirken, iflasları yakından takip eden Avrupa borsalarında ise sert düşüşler yaşanmaya başladı

ABD finans dünyası adeta diken üstünde. Önce Silikon Vadisi Bankasının (SVB) ardından New York merkezli Signature Bank'ın iflası akıllara “Banka iflaslarının devamı gelecek mi?” sorusunu getirirken, iflasları yakından takip eden Avrupa borsalarında ise sert düşüşler yaşanmaya başladı.

New York Finansal Hizmetler Departmanından (DFS) yapılan duyuruda, Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC) tarafından ilgili bankada mevduatları bulunanları korumak için Signature Bank'a kayyum atandığı ifade edildi.

Signature Bank' n, 31 Aralık 2022 tarihi itibarıyla yaklaşık 110,4 milyar dolarlık varlığı ve yaklaşık 88,6 milyar dolarlık mevduatı bulunduğu belirtilen açıklamada, bankanın FDIC sigortalı olduğu bildirildi.

2023’ÜN İLK İFLASA UĞRAYAN BANKASI SVB OLDU

Kaliforniya merkezli SVB'nin, 21 milyar dolarlık tahvil pozisyonunu yaklaşık 1,8 milyar dolar zararla kapatması ve 2 milyar doların üzerinde sermaye artırımına gideceğini açıklaması ile hisse fiyatı yüzde 60'ın üzerinde değer kaybetmişti.

Bazı girişim sermayesi yatırımcılarının şirketlere paralarını hemen bankadan çekmelerini tavsiye etmesi ile bankanın kayıpları sürekli olarak artmış ve bu nedenle işlemleri askıya alınmıştı.

2008 küresel finansal krizinden sonra ABD'de kayıtlara geçen en büyük banka iflaslarından biri SVB'nin iflası oldu. Daha önce bu büyüklükte iflas, 2008'deki kriz sırasında Washington Mutual tarafından yaşanmıştı.

 

DÜNYA BORSALARINDAKİ OLUMLU HAVA TERSİNE DÖNDÜ

Amerika Birleşik Devletleri Silikon Vadisi Bankası (SVB) ve Signature Bank'ın iflasından sonra bankacılık sektörüne ilişkin endişeler artarken, dünya genelinde borsaların açılışındaki olumlu hava yeniden tersine döndü.

Avrupa'da pay piyasaları açılışın ardından etkisini artıran satışlarla sert düşüş yaşanırken, artan risk algısıyla tahvil piyasalarında alış ağırlıklı bir seyrin öne çıktığı görülüyor. Almanya'nın 2 yıllık tahvil faizi yaklaşık 35 baz puan birden geri düşerek yüzde 2,65'e inerken, Avrupa genelinde tahvil faizleri benzer oranlarda geriledi.

Geçen hafta 50 baz puanlık faiz artışına kesin gözüyle bakılırken, son gelişmelerin ardından yapılan fiyatlamalarda 50 baz puanlık faiz artırım ihtimali yüzde 76 düzeyine gerilerken bu ihtimal seans ortasında yüzde 66 seviyesine kadar düştü.