Dış Piyasalar

ABD`de ikinci el konut satışları 10'uncu ayda da düştü!

ABD mevcut konut satışları, Kasım ayındaki yüksek ipotek (ipotek) oranları nedeniyle aylık bazda yüzde 7,7 düşerek art arda 10'uncu ayda düştü. Sonuç olarak, mevsim etkilerinden arındırılmış yurt içi ikinci el konut satışları aylık yüzde 7,7 azalarak 4,09 milyon adet oldu

National Association of Realtors Ulusal Emlakçılar Birliği (NAR),  Kasım ayı için mevcut ev satış verilerini yayınladı.

Sonuç olarak, mevsim etkilerinden arındırılmış yurt içi ikinci el konut satışları aylık yüzde 7,7 azalarak 4,09 milyon adet oldu.

Ekim ayına kadar gerilemeye devam eden ikinci el konut satışlarının 4,2 milyon adet seviyesine ulaşması bekleniyordu. Mayıs 2020'den bu yana en düşük seviyesine gerileyen mevcut konut satışları, Ekim ayında yüzde 5,9 düşüşle 4,43 milyon adet oldu.

Ülkede ikinci el konut satışları, Kasım'da geçen senenin aynı ayına göre ise yüzde 35,4 düştü.

 

Fiyatlar arttı!

Medyan ABD ikinci el konut piyasası Kasım ayında yıllık bazda yüzde 3,5 artarak 370.700 dolara yükseldi.

NAR Başekonomisti Lawrence Yun'un görüşüne yer verilen açıklamada, mortgage faizlerindeki sert artışın konut satışlarında düşüşe yol açtığı belirtildi.

Mevcut konut stoklarının tarihi düşük seviyelere yakın kaldığına dikkat çeken Yun, mortgage oranlarının beş hafta üst üste düşmesiyle piyasanın raydan çıkabileceğini söyledi.

Mortgage başvuruları son hafta arttı!

Bu arada, Mortgage Bankacıları Derneği (MBA) verileri geçen hafta mortgage başvurularında bir önceki haftaya göre yüzde 0,9 artış gösterdi.

Ortalama ABD 30 yıllık ipotek oranları, Eylül ayından bu yana en düşük seviye olan yüzde 6.42'den yüzde 6.34'e düştü.

Ülkedeki ortalama 30 yıllık ipotek oranı Ekim ayı sonlarında yüzde 7'yi geçerek 2001'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

ABD'de konut başlangıçları düştü!

ABD Ticaret Bakanlığı, kasım ayına ilişkin konut başlangıçları ve inşaat izinleri istatistiklerini resmen yayımladı.

Açıklanan resmi rakamlara göre, konut başlangıçları, Kasım ayında bir önceki aya kıyasla yüzde 0,5 azaldı ve 1 milyon 427 bine kadar geriledi.

Yine açıklanan resmi rakamlara göre, piyasa beklentilerinin altında azalış gösteren konut başlangıçlarının 1 milyon 400 bin şeklinde olması öngörülüyordu. Düşüşünü 3. aya taşıyan konut başlangıçları, Ekim ayında da yüzde 2,1 azaldı ve 1 milyon 434 bin seviyelerinde gerçekleşmişti.

Yine aktarılan detaylara göre, ABD'de konut başlangıçları, Kasım ayında yıllık bazda ise yüzde 16,4 azaldı.

Microsoft, 2023'te Netflix'i satın alacak!
Bitcoin ve Ethereum 2023'te bu rotayı izleyecek!
Arkadaşları ile ortak Netflix kullananlar dikkat! Artık suç sayılacak!