Dış Piyasalar

ABD'de ikinci el konut satışları son 2 yılın en düşük seviyesinde!

Açıklanan resmi rakamlara göre, ABD'de 2. el konut satışları, Haziran ayında aylık bazda yüzde 5,4 azalma gösterdi ve Haziran 2020 tarihinden bu yana en düşük seviyeye geriledi.el konut satış verilerini yayımladı

National Association of Realtors (NAR), merakla beklenen Haziran 2022'ye ilişkin 2. el konut satış verilerini yayımladı.

Açıklanan resmi verilere göre, ABD'de ülkede ikinci el konut satışları, haziranda mevsim etkilerinden arındırılmış olarak aylık bazda yüzde 5,4 azalma gösterdi ve 5,12 milyona indi.

Düşüşünü 5. aya taşıyan 2. el konut satışlarının 5,38 milyon seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyordu.

2020 yılının Haziran ayından itibaren bu yana en düşük seviyeye düşen 2. el  konut satışları, Mayıs ayında da yüzde 3,4 azalma gösterdi ve 5,41 milyona geriledi.

Yine açıklanan resmi rakama göre, ülkede 2. el konut satışları, Haziran ayında geçen senenin aynı ayına göre de yüzde 14,2 azalma gösterdi.

- Medyan konut fiyatları rekor tazeledi

Yine açıklanan resmi rakamlara göre, ABD'de 2. el piyasasında medyan konut fiyatları, haziranda yıllık bazda yüzde 13,4 artış gösterdi ve 416 bin dolara yükseldi.

2. el piyasasında Mayıs'ta ilk 400 bin doları aşan medyan konut fiyatları haziran ayında rekor tazeledi.

Konu ile ilgili olarak yapılan açıklamada görüşleri yer alan NAR Başekonomisti Lawrence Yun, mortgage (konut kredisi) faiz oranları ve konut fiyatlarının kısa zamanda keskin biçimde arttığını kaydetti.

Yaptığı açıklamada piyasada konut stokunun arttığına değinen Lawrence Yun, doğru fiyatlandırılmış evlerin çok hızlı bir biçimde satıldığını fakat çok yüksek fiyatlı evlerin potansiyel alıcıları caydırdığını kaydetti.

Lawrence Yun, enflasyonun yükselmeyi sürdürmesi durumunda mortgage oranlarının da yükseleceğini dile getirerek, söz konusu oranların enflasyonun zirve yaptığına dair işaretler görüldüğünde istikrar kazanacağını, enflasyonun kontrol altına alınması durumujnda da mortgage oralarının bir miktar düşebileceğine değindi.

- Mortgage talebi de 22 senenin en düşük seviyesinde

Yine bir taraftan ABD'de mortgage talebi, faiz oranlarının arttığı ve konut satışlarının yavaşladığı bir dönemde 22 senenin en düşük seviyesine düştü.

Mortgage Bankalar Birliği (MBA) verilerine göre, söz konusu mortgage başvuruları geçen hafta bir önceki haftaya kıyasla yüzde 6,3 azaldı.

ABD'de 30 sene vadeli mortgage için ortalama faiz yüzde 5,74'ten yüzde 5,82'ye çıktı.

Konuyla ilgili açıklama yapan MBA Ekonomi ve Endüstri Tahmininden Sorumlu Başkan Yardımcısı Joel Kan, mortgage başvurularının art arda 3 hafta düşüş göstererek 2000 yılından bu yana en düşük seviyeye gerilediğini dile getirdi.

MBA Ekonomi ve Endüstri Tahmininden Sorumlu Başkan Yardımcısı Joel Kan, zayıflayan ekonomik görünümün yüksek enflasyon ve devam eden alım gücü zorlukları alıcı talebini etkilediği için hem konvansiyonel hem de devlet kredileri için alım faaliyeti düştüğünü kaydetti.

ABD'de konut kiraları düşmeye başladı! İşte en pahalı ve en düşük konuta sahip eyaletler

Merkez Bankası'nın faiz kararı ortaya çıktı! Doları nasıl etkileyecek?

Dünya devi Apple’dan flaş karar! Ekonomik kriz Apple’ı da vurdu