Dış Piyasalar

ABD'de konut başlangıçları Haziran'da yüzde 8 azaldı!

ABD Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan istatistiklere göre, ABD'de konut başlangıçları Haziran ayında yüzde 8 azalışla 1 milyon 434 bine düşerek piyasa beklentilerinin altında gerçekleşti.ABD Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan istatistiklere göre, konut başlangıçları, Haziran ayında bir önceki aya kıyasla yüzde 8 azaldı ve 1 milyon 434 bine indi

ABD Ticaret Bakanlığı, bu yılın haziran ayına ait konut başlangıçları ve inşaat izinleri istatistiklerini peş peşe yayımladı.

ABD Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan istatistiklere göre, konut başlangıçları, Haziran ayında bir önceki aya kıyasla yüzde 8 azaldı ve 1 milyon 434 bine indi. 

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre, beklenenden fazla azalış gösterek konut başlangıçlarının bu dönemde yüzde 7,2 artış göstererek, 1 milyon 480 bin şeklinde olması öngörülüyordu. Konut başlangıçları, Mayıs ayında yüzde 15,7 artışla 1 milyon 559 bin seviyelerinde gerçekleşmişti.

ABD'de konut başlangıçları, Haziran ayında yıllık bazda da yüzde 8,1 azalış gösterdi.

- İnşaat izinleri de beklentilerin altında kaldı

Yine açıklanan rakamlara göre, inşaat izinleri de Haziran ayında aylık bazda yüzde 3,7 azalış göstererek, 1 milyon 440 bine geriledi. Piyasa beklentilerinin altında kalan inşaat izinlerinin söz konusu bu dönemde 1 milyon 490 bin şeklinde olması öngörülüyordu. İnşaat izinleri, Mayıs ayında yüzde 5,6 artış göstererek, 1 milyon 496 bin seviyelerinde gerçekleşmişti.

Yine açıklanan rakamlara göre, ABD'de inşaat izinleri, Haziran ayında yıllık bazda ise yüzde 15,3 azaldı.

ABD'de mortgage faizleri yüzde 7'nin altına geriledi

Mortgage Bankalar Birliği (MBA) tarafından açıklanan rakamlara göre, mortgage başvuruları, 14 Temmuz 2023 tarihi ile biten haftada, mevsim etkisinden arındırılmış şekilde yüzde 1,1 artış gösterdi.

Yine verilen detaylara göre ülkede 30 yıl vadeli mortgage için ortalama faiz oranı, yüzde 7,07'den yüzde 6,87'ye düştü.

Ayrıca verilen bilgiye göre, aynı dönemde 15 yıl vadeli mortgage için ortalama faiz oranı da yüzde 6,42'den yüzde 6,36'ya düştü.

Yine paylaşılan detaylara göre, Mortgage Bankalar Birliği (MBA) Başkan Yardımcısı Joel Kan, verilere ilişkin olarak yaptığı değerlendirmede, mortgage faizlerinin, piyasaların ABD'de enflasyonun soğumaya devam ettiğini gösteren verilere olumlu tepki vermesiyle geçen hafta düştüğünü bildirdi.

Konu ile ilgili olarak aktarılan bilgilere göre, yeniden finansman başvurularının yüzde 7'nin üzerinde arttığını belirten Mortgage Bankalar Birliği (MBA) Başkan Yardımcısı Joel Kan, geçen hafta düşüş kaydedilen mortgage faizlerine rağmen konut satın alma başvurularının azaldığını kaydetti.

ABD'de mortgage faizleri yeniden yüzde 7'nin altına geriledi!

Küresel piyasalar pozitif seyrediyor! Endeksler, dolar, altın, borsa Avrupa enflasyonuna odaklandı! 

ABD enflasyon rakamları belli oldu!