28 / 04 / 2024

ABD'de mortgage başvuruları düşüşünü devam ettirdi...

ABD'de mortgage başvuruları düşüşünü devam ettirdi...

Amerika'da 24 Kasım 2023 tarihi ile sona eren haftada mortgage başvuruları üst üste dördüncü haftasında da yükselirken, 30 yıllık faiz düşüşünü sürdürdüğü kaydedildi. İşte haberin ayrtıntıları...



ABD Mortgage Bankalar Birliği (MBA) ipotek başvuru araştırması kapsamında , mevsimsel faktörlerden arındırılmış, yeniden finansman ve alım kredilerini içeren mortgage başvuru faaliyetinden oluşan piyasa endeksi yüzde 0,3 yükselişle 176,1 puana kadar çıktı.

MBA'nın yayımladığı ve Foreks Haber ile mail yolu ile paylaştığı haftalık rapora göre, satın alma endeksi yüzde 4,7 yükselişle 144,9 puan olurken, refinansman endeksi yüzde 4,7 azalma kapsamında 327,8 puana indi.

30 yıllık mortgage faizi, söz konusu haftada 4 baz puan birden düşerek 7,37 olarak gerçekleşti. Ayrıca, 30 yıllık kredi faizinde 4 haftalık ortalamada 49 puan düşerken, geçen senenin aynı dönemine oranla yükseliş 88 puan oldu. Buna göre; 15 yıllık faizinde oran 1 baz puan düşüşle yüzde 6,88 puan olurken, 5 yıllık ARM kredi faizi 17 baz puan azaldı ve yüzde 6,59 seviyesine indi. Buna göre 30 yıllık jumbo (647.200 dolardan daha büyük) konut kredisi faizi ise 3 baz puan yükselişle  yüzde 7,54 seviyesine geldi.

ABD de mortgage başvuruları düşüşünü devam ettirdi...

MORTGAGE KREDİSİ NASILDIR?

Mortgage kredisi işlemleri kapsamında, bir evin değerinin bir kısmı peşinat olarak ödenmektedir. Buna göre kalan tutar, geri kalan sürede ödenecek şekilde taksitli olarak alınmaktadır. Buna göre, ödeme planı, faiz oranına, kredi rakamı ve geri ödeme süresine göre bağlı olarak değişiyor. Burada iki tür faiz oranı uygulanmaktadır. Sabit faiz oranı ve değişken faiz oranı şeklindedir.

MORTGAGE KREDİSİ KAÇ YILDIR?

Türkiye'de mortgage kredisi ile ev kredisi eşanlamlıdır. Krediden faydalanmak isteyenler için, ev kredileri maksimum 5 yıl vade ile verilmekteydi. Fakat, yapılan değişiklikle bu süre 180, hatta bazı bankalarda 240 aya kadar yükseltilebiliyor.

MORTGAGE SİSTEMİ NEDİR?

Mortgage sistemi geliri düşük olan kişilere uzun vadeli (25-30 yıl), düşük ve sabit faizli kredi imkanları sunarak ev sahibi olmalarına olanak sağlayan bir konut finansman sistemidir. Mortgage sisteminde gayrimenkul üzerine konulan ipotek karşılığında ikincil piyasada alınıp satılan menkul kıymetler çıkarılmaktadır. 

Freddie Mac 30 yıllık mortgage oranlarının yüzde 7,29'a düştüğünü açıkladı!

ABD'de mortgage başvuruları giderek artışını sürdürüyor...

ABD'de mortgage başvurularında artış devam ediyor...

ABD'de mortgage faizleri düşerken, başvurularda yükseldi

Geri Dön