29 / 04 / 2024

ABD'de mortgage başvuruları üst üste üçüncü haftasında da düştü!

ABD'de mortgage başvuruları üst üste üçüncü haftasında da düştü!

ABD Mortgage Bankalar Birliği tarafından açıklanan verilere göre ülkede mortgage başvuruları üst üste 3. haftasında da düşüş gösterdi.



ABD Mortgage Bankalar Birliği (MBA) tarafından yapılan ve pek çok kişi tarafından da merakla beklenen ipotek başvuru araştırmasına göre, 23 Şubat 2024 tarihli haftada mevsimsel faktörlerden arındırılmış, yeniden finansman ve alım kredilerini kapsayan mortgage başvuru faaliyetinden meydana gelen piyasa endeksi yüzde 5,6 düşüş gösterdi ve 171,5 puana indi.

Mortgage Bankalar Birliği tarafından yayımlanan ve merakla beklenen haftalık rapora göre, satın alma endeksi yüzde 4,5 düşüş göstererek, 127,6 puan şeklinde olurken, refinansman endeksi ise yüzde 7,3 düşüş gösterdi ve 395,9 puana geriledi.

Ayrıca verilen bilgilere göre söz konusu haftada, 30 senelik mortgage faiz oranı 2 baz puan düşüş gösterdi ve yüzde 7,04 seviyelerine indi.

Konu ile ilgili önemli açıklamalar yapan Mortgage Bankalar Birliği Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Baş Ekonomisti Mike Fratantoni, mortgage oranlarının geçen hafta çok az değiştiğini belirterek, 30 yıllık faiz oranı hafif bir düşüşle yüzde 7,04'e indiğini fakat sene başına göre yaklaşık çeyrek puan daha yüksek kaldığını kaydetti.

ABD de mortgage başvuruları üst üste üçüncü haftasında da düştü!

MBA Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Baş Ekonomisti Mike Fratantoni açıklamasında son haftalardaki yüksek oranların aktiviteyi durdurduğunu belirterek, aatın alma faaliyetinin geçen senenin yüzde 12 gerisinde seyrettiğini, fakat Ocak İnşaatçı Başvuru Anketi sonuçlarının, yeni ev satın almak için yapılan başvuruların geçen seneye göre yüzde 19 arttığını gösterdiğini belirtti. Mike Fratantoni açıklamasında "Bu dengesizlik, mevcut stok eksikliğinin, satın alma hacmindeki artışın önündeki temel kısıtlama olduğunu vurgulamayı sürdürüyor fakat yüzde 7'nin üzerindeki konut kredisi oranlarının kesinlikle yararı yok." dedi.

Açıklanan detaylara göre toplam başvurular içerisinde mortgage finansmanının payı, önceki haftaki görülen yüzde 32,6'dan yüzde 31,2'ye indi.

15 senelik faizde oran 9 baz puan artış göstererek, yüzde 6,70 puan şeklinde olurken, 5 senelik ARM kredi faizi 4 baz puan azalma gösterdi ve yüzde 6,33 puan seviyelerine düştü.. 30 senelik jumbo (647.200 dolardan daha büyük) konut kredisi faizi ise 4 baz puan artış göstererek, yüzde 7,20 seviyelerine çıktı. 

Mevduat faizleri yeniden tırmanışta: 250 bin TL'nin 32 günlük getirisi hangi bankada ne kadar? Tek tek açıklandı! 

En çok hangi şehirlerden ev alanlar kazandı?

Rusya benzin ve motorin ihracatını askıya alıyor! Akaryakıt fiyatları yeniden tırmanacak mı?


Geri Dön