Genel

ABD'de mortgage davasında zarar yüz milyarlarca dolar!

ABD Federal Konut Finansman Ajansı, 17 bankaya 2008 krizi öncesinde mortgage kredilerinin verilmesinde kriterlere uyulmaması ve yatırımcılara yanıltıcı bilgi sunulması nedeniyle dava açacak. Ajans, bankaların ülkeyi milyarlarca dolar zarara uğrattıklarını

ABD Federal Konut Finansman Ajansı (FHFA), 2008 global krizi öncesinde sattıkları mortgage (tutsat) kredilerinin kalitesini yanlış sunmak iddiasıyla dava açacağı banka sayısı 17ye çıktı. Ajans, 17 büyük bankayı milyarlarca dolarlık mortgage kredisinde sahtekarlık yapmakla suçladı. Sahtekarlık yapmakla suçlananlar arasında Bank of Amerika, Goldman Sachs, Citigroup, JPMorgan Chase, Morgan Stanley, General Electric, Ally Financial and First Horizon da yer aldı. ABDde faaliyet gösteren yabancı bankalar ise, Deutsche Bank, HSBC, Credit Suisse, Barclays, Nomura, The Royal Bank of Scotland ve Societe Generale şeklinde sıralandı.

190 milyar dolar

FHFA yetkilileri, mahkemeye sundukları dosyada, kriz sürecinde ABD hükümetinden finansal destek almak zorunda kalan ülkenin en büyük mortgage kuruluşlarından Fannie Mae ve Freddie Macın satın aldığı 190 milyar dolarlık mortgage kredisinin işlemleri sırasında sahtekarlık yapıldığını da iddia etti. Ajans ayrıca şu anda Bank of Amerika bünyesinde yer alan ABDnin iki eski mortgage devi Countrywide Financial ve Merrill Lynchi de 57.5 milyar dolardan fazla kredide yanıltıcı bilgi vermekle suçladı. FHFA, bankalara yönelik menkul kıymetler yasası ve genel hukuk yasalarını ihlalleri ile ilgili suçlamaların yanı sıra, bazı özel şikayetlerin de dikkate alındığını belirtti. FHFAnın dava açmasında, Dünyayı global krize sürükleyen Wall Streetteki bankalar yaptıkları yanlışların cezasını çekmedi mesajı ile yürütülen tüketici hareketlerinin etkili olduğu kaydedildi. Tüketiciler 2008deki global krize ABDdeki bankacılık ve finans sisteminde oluşan balonun neden olduğunu, bankaların bu konuda üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirmeleri gerektiğini savunuyor.

Yatırımcıyı yanılttı

FHFA, dava dosyasında bankaların mortgageye dayalı menkul kıymetlerin taşıdığı riskleri tam olarak yatırımcılara aktarmadığını, kredilerin kalitesini yanlış yada eksik ortaya koyduğunu, bu durumun yarattığı sonuçların da ABD hükümetinin bankalara finansal destek vermesi nedeniyle veri verenlere yüklendiği iddialarını gündeme getirdi. Ajans, bankaların mortgage kredisi almaya yetersiz olduğu halde müşterilerine kredi verdiğini de dosyaya koydu.

Krizle mücadele Helenik mirastan geliyor

Ekonomik krizin pençesindeki Yunanistanın Başbakanı Yorgo Papandreu, partisi sosyalist PASOKun 37inci kuruluş yıldönümü nedeniye yaptığı konuşmada, Ekonomik krizle mücadele etmemizin tek nedeni, elimizde başka çaremiz olmayışı değil, Helenizmden gelen içimizdeki güce olan inancımız. Başaracağımızdan eminim dedi. Papandreu, krizin üstesinden gelmek için verdikleri mücadelede büyük bir muhalefetle karşılaştıklarını belirterek, Avrupada krizle mücadele konusunda daha fazla koordinasyon gerekiyor. Uluslararası finans sistemi kontrolden çıkmış durumda diye konuştu. Bu arada Yunanistanın Hellenic Petroleumdaki yüzde 35.5 kamu hissesini planlanandan önce satabileceği belirtildi.

Bank of Amerika 30 bin kişiyi işten çıkaracak

ABDnin en büyük bankalarından Bank of Amerikanın çalışan sayısının yüzde 10una denk gelen 25-30 bin kişiyi işten çıkarmayı planlandığı açıklandı. Söz konusu işten çıkarmanın birkaç yıllık bir yeniden yapılanma planı çerçevesinde olacağı belirtildi. Ünlü yatırımcı Warren Buffettın son olarak 5 milyar dolarlık yatırım yaptığı bankanın adı, ABD Federal Konut Finansman Ajansı (FHFA) tarafından açılan mortgage kredileri ile ilgili yanıltıcı bilgi sunmakla ilgili davada da geçiyor.

Zoellick: Sorunlu ülkeler reform yapsın, büyük tehlike görünüyor

Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick, global ekonominin sonbaharda yeni ve daha tehlikeli bir dönemece girebileceğini söyledi. Avrupadaki finansal krizin, parasal birlik, bankalar ve bazı ülkelerin rekabetçiliği üzerinde ciddi etkileri olan borç krizi haline geldiğine dikkati çeken Zoellick, sorunlu ülkelerin gerekli reformları hayata geçirmek ve tasarruf konusunda verdikleri sözleri yerine getirmeleri gerektiğini vurguladı. ABDnin vergi reformu ve borç sorunlarıyla karşı karşıya bulunduğuna belirten Zoellick, mevcut uluslararası konjonktür dikkate alındığında büyümenin yavaşladığını, güveninse zayıfladığını  kaydetti.

Eski İzlanda Başbakanına dava açıldı savunmasına Batan Yunanistanı koydu

İzlanda Parlamentosu, eski Başbakan Geir Haarde hakkında 2008 yılındaki global krizde ülkenin etkilemesini önlemek amacıyla yeterince önlem almamak suçlamasıyla dava açtı. Haarde, davayı gülünç olarak değerlendirirken, Bazı siyasi düşmanların kendilerince cezalandırma arayışından başka bir şey değil. Mahkemeden, dosyanın düşürülmesini talep edeceğiz dedi. İzlandayı iflas etmekten kurtardıklarını savunan Haarde, 2008in ekim ayında ben ve hükümetim farklı davranarak o dönemde bankaların iflas etmesine izin vermeseydik, ülke ekonomisi uçuruma düşecekti diye konuştu. Yaptıklarının doğruluğunun zamanla ortaya çıktığını vurgulayan Haare, şunları söyledi: Yaptıklarımızın doğru olduğunun kanıtı, bugün İrlanda yada Yunanistana bakarak görebilebilir. Avrupa Birliğinin (AB) iki borçlu ülkesi, bizim yapmadığımız hataları yaptılar. Biz bankacılık sisteminin dış borçlarına garantör olmadık. Ülkenin çöken 3 büyük bankasının varlıklarının milli gelire oranının yüzde 923 oranına çıktığını gördük. Bu bankaların batmasına izin vermek zorunda kaldık. Ve şimdi görüyoruz ki o zaman yaptığımız doğru bir uygulama idi. O zaman bankacılık sistemimiz çöktü ama, reel ekonomi işlemeye devam etti ve halen de devam ediyor.

HÜRRİYET