30 / 06 / 2024

ABD'de mortgage faiz oranları artış gösterdi!

ABD'de mortgage faiz oranları artış gösterdi!

Amerika'da 30 sene vadeli mortgage (konut kredisi) için ortalama faiz oranı geçen hafta yüzde 7,05'e kadar çıktığı kaydedildi.



Mortgage Bankalar Birliği (MBA), 24 Mayıs ile sona eren haftaya ilişkin mortgage verilerini duyurdu. Bu kapsamda, mortgage başvuruları geçen hafta önceki haftaya kıyas ile yüzde 5,7 oranında azalmış oldu. Bu süreçte konut satın almaya yönelik başvurular yüzde 1, yeniden finansman başvuruları ise yüzde 14 azalış yaşandığı ifade edildi.

Ülkede 30 sene vadeli mortgage için ortalama faiz oranı, geçen hafta yüzde 7,01'den yüzde 7,05'e yükseldi. Öte yandan, 15 sene vadeli mortgage için ortalama faiz oranı ise yüzde 6,42'den yüzde 6,66'ya kadar çıktıği kaydedildi.

ABD de mortgage faiz oranları artış gösterdi!

ALICILAR KENDİ FİYAT ARALIĞINDA İLAN BULMAKTA ZORLANILMAKTADIR

MBA Başkan Yardımcısı Joel Kan, konut kredisi faiz oranlarının dört haftadan sonra ilk kez arttığına ifade edilerek hem satın alma hem de yeniden finansman başvurularının düşmesi ile genel faaliyetin mart ayı başından bu yana en düşük seviyesine kadar da indiğini işaret edildi.

Mevcut satılık evlerin sayısının sınırlı olmaya devam ettiğini vurgulayan Kan, birçok alıcının kendi fiyat aralığında ihtiyaçlarını karşılayan ilanlar bulmakta zorlandığını ifade etti.

MORTGAGE KREDİSİ NEDİR?

Mortgage kredisi, bir evin belirlenmiş olan değerinin bir bölümünü peşinat olarak ödenmesi yapılması durumudur. Bu yapılan ödemeden sonra da kalan miktar, geri kalan zamanda ödenecek şekilde taksitli olarak alınmaktadır. Aynı zamanda bu süreçte yapılacak olan ödeme planı da faiz oranına, kredi rakamı ve geri ödeme süresine bağlı olarak değişmektedir. Burada iki tür faiz oranı uygulanmaktadır. Sabit faiz oranı ve değişken faiz oranı şeklindedir.

ABD'de mortgage faizi 5 ayın en yüksek seviyesinde...

Amerika'da mortgage faizleri son dört ayın zirvesinde seyretti...

ABD'de 30 yıl vadeli konut kredisi faizi yüzde 7,01'e yükseldi!

Amerika'da mortgage başvurularında düşüş yaşandı! 


Geri Dön