Dış Piyasalar

ABD'de mortgage faizleri, Kasım 2022'den bu yana en yüksek seviye çıktı!

Açıklanan resmi rakamlara göre, ABD'de 30 sene vadeli mortgage (konut kredisi) için ortalama faiz oranı, geçen hafta yüzde 6,71 ile 2022 yılının Kasım ayından bu yana kaydedilen en yüksek seviyeye çıktı.Mortgage Bankalar Birliği (MBA) tarafından açıklanan resmi rakamlara göre, mortgage başvuruları, 24 Şubat 2023 tarihi ile biten haftada bir önceki haftaya kıyasla yüzde 5,7 oranında azaldı

ABD'de 30 sene vadeli mortgage (konut kredisi) için ortalama faiz oranı, geçen hafta yüzde 6,71 ile 2022 yılının Kasım ayından bu yana kaydedilen en yüksek seviyeye çıktı.

Mortgage Bankalar Birliği (MBA) tarafından açıklanan resmi rakamlara göre, mortgage başvuruları, 24 Şubat 2023 tarihi ile biten haftada bir önceki haftaya kıyasla yüzde 5,7 oranında azaldı.

Paylaşılan detaylara göre, ülkede 30 sene vadeli mortgage için ortalama faiz oranı, yüzde 6,62'den yüzde 6,71'e çıktı. Böylelikle 30 sene vadeli mortgage için ortalama faiz oranı, 2022 yılının Kasım ayından bu yana kaydedilen en yüksek seviyede kalmaya devam etti.

Yine verilen bilgilere göre, aynı dönemde 15 yıl vadeli mortgage için ortalama faiz oranı ise yüzde 5,98'den yüzde 6,13'e çıktı.

- "Konut satın alma başvuruları bir sene öncesine kıyasla yüzde 44 daha az"

Mortgage Bankalar Birliği (MBA) Başkan Yardımcısı Joel Kan, konuyla ilgili olarak yaptığı değerlendirmede mortgage faiz oranlarının yüzde 6,2'ye gerilediği ocak ayında yapılan başvurularda yaşanan kısa zamanlı  canlanmadan sonra faiz oranlarının geçen ay 50 baz puan arttığını ve mortgage başvurularında art arta 3 hafta düşüş yaşandığını dile getirdi.

Mortgage Bankalar Birliği (MBA) Başkan Yardımcısı Joel Kan ayrıca açıklamasında "Enflasyon, istihdam ve ekonomik faaliyete ilişkin veriler, enflasyonun beklendiği kadar hızlı düşmeyebileceğinin sinyallerini verdi. Bu da oranlar üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturmayı sürdürüyor." değerlendirmesini yaptı.

Yaptığı açıklamada hem satın alma hem de yeniden finansman başvurularının geçen hafta gerilediğini dile getiren Mortgage Bankalar Birliği (MBA) Başkan Yardımcısı Joel Kan, satın alma endeksinin art arda 2. hafta 28 senenin en düşük seviyesinde olduğunu bildirdi.

Mortgage Bankalar Birliği (MBA) Başkan Yardımcısı Kan ayrıca açıklamasında konut satın alma başvurularının bir sene öncesine kıyasla yüzde 44 daha az olduğunu, yüksek faiz oranlarının satın alma gücünü kısıtladığını dile getirdi.

ABD'de 30 yıl vadeli mortgage için ortalama faiz oranı, 2022 yılının Ekim ayında yüzde 7'yi aşarak 21 yılın zirvesine çıkmıştı. Ayrıca ülkede, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) yüksek enflasyona karşı agresif para politikası sıkılaşması konut piyasasını önemli ölçüde de zayıflatmıştı.

ABD'nin Atlanta kentinde inanılmaz talep: Zenginler, özel muhit ve polis gücü istedi!

ABD'de yeni konut satışları 2022 Mart'tan bu yana en yüksek seviyede!

FED’in agresif faiz artışları ABD’li emlak zenginlerine yaradı!