Dış Piyasalar

ABD'de müstakil konut başlangıçları 2020'den bu yana en düşük seviyede!

ABD'de Ekim'de yeni konut başlangıçları, konut arzında yaşanan sert daralmanın inşaat sektörü üzerinde baskı kurmasıyla düşüşünü sürdürdü. ABD’de Ekim ayında yeni konut başlangıçları, konut talebinde yaşanan sert daralma sebebiyle düşmeye devam etti. 

17 Kasım Perşembe günü yayımlanan resmi verilere göre oturmaya elverişli konut başlangıçları senelik bazda geçtiğimiz ay yüzde 4,2’lik düşüşle 1,43 milyona gerilerken müstakil konut başlangıçları da Mayıs 2020 tarihinden bu yana en düşük seviye olan 855 bine geriledi.

 

Bloomberg'in haberine göre, ABD'de Ekim'de yeni konut başlangıçları, konut arzında yaşanan sert daralmanın inşaat sektörü üzerinde baskı kurmasıyla düşüşünü sürdürdü. ABD’de Ekim ayında yeni konut başlangıçları, konut talebinde yaşanan sert daralma sebebiyle düşmeye devam etti.

Gelecek aylardaki konut başlangıçları için gösterge niteliği bulunan inşaat izin başvuruları da senelik bazda 1,53 milyona geriledi.

Bloomberk anketine katılan ekonomistlerin öngörüleri 1,41 milyon konut başlangıcı ve 1,51 milyon toplam izin olarak gerçekleşmişti. Peki Eylül ayında ADB'de konut sektöründe nasıl gelişmeler yaşanmıştı? İşte detaylar...

 

ABD Ticaret Bakanlığı, eylüle yönelik yeni konut satış istatistiklerini yayımladı. Bu kapsamda, ülkede yeni konut satışları, mevsim etkilerinden arındırılmış olarak eylülde bir önceki aya kıyasla yüzde 10,9 düşerek 603 bin olmuştu.

Piyasa beklentileri, yeni konut satışlarının bu dönemde yüzde 13,9 inerek 585 bine gerilemesi yönündeydi. Beklenenden az düşüş kaydeden yeni konut satışları, ağustost ayında yüzde 24,7 artarak 677 bin seviyesine ulaşmıştı.

Yeni konut satışları, eylül ayında geçen senenin aynı ayına göre ise yüzde 17,6'lık azalış yaşadı.

ABD'de geçen ay satışa çıkarılan yeni konutların medyan satış fiyatı ise bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 13,9 yükselerek 470 bin 600 dolar oldu.

Analistler, artan mortgage faiz oranları ile yükselen konut fiyatlarının etkisiyle konut talebinin azalmaya devam ettiğini kaydetti.


Öte yandan, Mortgage Bankalar Birliği (MBA) tarafından açıklanan verilere göre, ABD'de 30 yıl vadeli mortgage için ortalama faiz oranı yüzde 7,16 ile 2001 yılından bu yana en yüksek seviyeyi görmüştü.

Konuya dair olarak aktarılan detaylara göre, ülkede 30 sene vadeli mortgage için ortalama faiz oranı ise yüzde 6,94'ten 7,16'yı buldu. Böylelikle söz konusu faiz oranı, 2001'den bu yana en yüksek seviyeye çıkmış oldu.

Ayrıca aynı dönemde 15 yıl vadeli mortgage için ortalama faiz oranı da yüzde 6,09'dan 6,39'a çıkmıştı.

MBA Ekonomi ve Endüstri Tahmininden Sorumlu Başkan Yardımcısı Joel Kan konuyla yönelik yaptığı değerlendirmede mortgage faiz oranlarının artışını 10'uncu haftaya taşıdığını belirtmişti.

Yapılan açıklamada mortgage oranlarındaki yükseliş eğiliminin mortgage başvurularını baskılamayı sürdürdüğünü ifade eden MBA Ekonomi ve Endüstri Tahmininden Sorumlu Başkan Yardımcısı Joel Kan, mortgage başvurularının 1997 yılından bu yana en düşük hızda seyretmeye devam ettiğini dile getirdi.

Almanya ihracatı seneye yüzde 2 düşecek! 

Çin'deki emlak krizi bankalara uzadı: 200 milyar dolarlık zarar riski!

İspanya'da içinde 44 ev ve bir otel olan köy 260 bin Euro'ya satılıyor!