Ekonomi

ABD'de tüketici güveni 4 ayın en düşük seviyesinde!

Amerika Birleşik Devletleri'nde tüketici güveni 4 ayın en düşük seviyesine düştü. İşte ayrıntılar...Böylece, Tüketici Güven Endeksi Kasım'da bir önceki aya göre 5,2 puan azalarak 54,7 oldu

Michigan Üniversitesi, Kasım ayı için Amerikan tüketici eğilimlerine göre uyarlanmış önemli tüketici güven verilerini yayınladı.

Böylece, Tüketici Güven Endeksi Kasım'da bir önceki aya göre 5,2 puan azalarak 54,7 oldu.

Dönem içinde piyasa beklentilerinin üzerinde seyreden Tüketici Güven Endeksi'nin 59,5'e ulaşması bekleniyordu. Temmuz ayından bu yana en düşük seviyesine gerileyen tüketici güven endeksi Ekim'de 59,9'u gördü.

Amerikalıların mevcut finansal koşullara ilişkin algılarını ölçen Cari Ekonomik Koşullar Endeksi Kasım'da 7,8 puan azalarak 57,8'e geriledi.

 

Tüketicilerin uzun vadeli görünümünü yansıtan Tüketici Beklentileri Endeksi ise aynı dönemde 3,5 puan azalarak 52,7'ye geriledi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Tüketici Anketi Direktörü Joan Hsu, medyan kısa vadeli enflasyon beklentilerinin yüzde 5'ten yüzde 5,1'e yükseldiğini söyledi. 

Uzun vadeli ortalama enflasyon beklentilerinin yüzde 3 olduğuna dikkat çeken Xu, oynak küresel faktörlerin ve ara seçimlerin nihai sonucuna ilişkin belirsizliklerin, oynak tüketici güvenini sürdürmesinin muhtemel olduğunu belirtti.

ABD'DE ENFLASYON EKİMDE BEKLENENDEN FAZLA YAVAŞLADI!

ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), ekimde aylık yüzde 0,4 ve yıllık yüzde 7,7 artarak beklenenden fazla yavaşlama kaydetti.

ABD Çalışma Bakanlığı, ekim ayına ait enflasyon verisini açıkladı.

Buna göre, Amerikalı tüketicilerin yaşam maliyeti ekimde bir önceki aya kıyasla yüzde 0,4 arttı.

Piyasa beklentileri, TÜFE'nin bu dönemde aylık yüzde 0,6 artması yönündeydi. TÜFE, eylülde de aylık bazda yüzde 0,4 artmıştı.

Ülkede TÜFE, ekimde yıllık bazda ise yüzde 7,7 artış kaydetti.

Beklentiler, TÜFE'nin bu dönemde yıllık yüzde 8 artması yönündeydi. Ekimde beklenenden fazla yavaşlama kaydederek 9 ayın en düşük seviyesine gerileyen yıllık enflasyon, eylülde yüzde 8,2 olmuştu.

 

Söz konusu dönemde barınma, benzin ve gıda fiyatlarındaki artışlar tüketici fiyatlarındaki yükselişte öne çıktı.

Barınma endeksi ekimde aylık yüzde 0,8 ve yıllık yüzde 6,9 arttı. Gıda endeksi de aynı dönemde aylık yüzde 0,6 ve yıllık yüzde 10,9'luk artış kaydetti. Enerji endeksi ise ekimde aylık yüzde 1,8 ve yıllık yüzde 17,6 arttı. Enerji kalemi altındaki benzin fiyatları da ekimde aylık yüzde 4 ve yıllık yüzde 17,5 yükseldi.

Değişken enerji ve gıda fiyatlarını içermeyen çekirdek TÜFE de ekimde aylık yüzde 0,3 ve yıllık yüzde 6,3 artış ile piyasa beklentilerinin altında seyretti.

Bakan Bilgin'den EYT açıklaması! Herkesi kapsıyor, sınır koyan bir düzenleme değil!
Türkiye dokuz ayda 9,3 milyar dolarlık uluslararası doğrudan yatırım aldı!
Otomobil fiyatları düşecek mi? Araç fiyatları ne zaman düşer?