Dış Piyasalar

ABD'de yeni konut satışları Nisan ayında yüzde 4,1 artışla beklentileri aştı!

ABD Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan resmi rakamlara göre, ABD'de yeni konut satışları, Nisan ayında aylık bazda yüzde 4,1 artış gösterdi ve 683 bine çıkarak beklentilerin üzerinde gerçekleşti.Açıklanan istatistiklere göre ABD'de yeni konut satışları, mevsim etkilerinden arındırılmış şeklilde Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 4,1 arttı ve 683 bine çıktı

ABD Ticaret Bakanlığı, 2023 yılının nisan ayına ilişkin yeni konut satış istatistiklerini tek tek açıkladı. Açıklanan istatistiklere göre ABD'de yeni konut satışları, mevsim etkilerinden arındırılmış şeklilde Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 4,1 arttı ve 683 bine çıktı. Ayrıca paylaşılan detaylara göre, piyasa beklentilerini aşan yeni konut satışlarının söz konusu bu dönemde 663 bin şeklinde olması öngörülüyordu.

Verilen detaylara göre, 2022 yılının Mart ayından bu yana en yüksek seviyeye çıkan yeni konut satışları, Mart ayında yüzde 4 artarak 656 bin seviyesinde gerçekleşti.

Yine paylaşılan bilgilere göre, ABD'de yeni konut satışları, Nisan ayında bir önceki sebnenin aynı dönemine göre de yüzde 11,8 artış gösterdi.

Aktarılan detaylara göre, ABD'de geçen ay satışa çıkan yeni konutların medyan satış fiyatı da bir önceki seneye göre yaklaşık yüzde 8 düştü ve 420 bin 800 dolara geriledi.

2. el konut satışları yüzde 3,4 azaldı ve beklentilerin altında kaldı

National Association of Realtors (NAR), 2023 yılının Nisan ayına ilişkin 2. el konut satış verilerini geçtiğimiz günlerde resmen açıkladı.

Açıklanan resmi rakamlara göre, ABD'de 2. el konut satışları, Nisan ayında mevsim etkilerinden arındırılmış biçimde aylık bazda yüzde 3,4 azaldı ve 4,28 milyona geriledi. 2. el konut satışlarının 4,3 milyon seviyelerinde gerçekleşmesi bekleniyordu.

2. el konut satışları, 2023 yıının Mart ayında yüzde 2,6 azalışla 4,43 milyon şeklinde gerçekleşmişti.

Yine açıklanan resmi rakamlara göre, ABD'de 2. el konut satışları, Nisan ayında geçen senenin aynı ayına göre de yüzde 23,2 azalış gösterdi.

Verilen bilgilere göre, ABD'de 2. el piyasasında medyan konut fiyatları da Nisan ayında yıllık bazda yüzde 1,7 düştü ve 388 bin 800 dolara geriledi.

Konu ile ilgili olarak yapılan açıklamada görüşleri yer alan NAR Başekonomisti Lawrence Yun, konut satışlarının artıp azaldığını fakat son dönemdeki düşük seviyelerin üzerinde kaldığını kaydederek, son birkaç aydaki iş kazanımları, sınırlı konut envanteri ve dalgalanan mortgage oranlarının konut talebinde bir "itme-çekme" ortamı oluşturduğunu kaydetti.

Dolarda 6 ay sonra bir ilk yaşanıyor! Doları olan herkes oraya odaklandı!

Amerikan ekonomisi sallantıda mı? Borç limiti açmazı hakkında ne deniyor?

ABD'de 2. el konut satışları yüzde 3,4 azalışla beklentilerin altında kaldı!